Oosterhout in 2020 – Analyse

De blog “De toekomst is om bang van te worden” van Ralph zette mij op het spoor voor een serie van blogs waarin het mij goed lijkt, samen met de overige bloggers een plan te maken (dus reageren graag!) Oosterhout in 2020. Hoe ziet ons Oosterhout er over een ruime twaalf jaar, dus zo’n beetje 3 gemeenteraden verder eruit?

Laten we om te beginnen eerst eens kijken of we tot een aardige analyse van het Oosterhoutse kunnen komen door een SWOT-analyse. Wat zijn de Strengths, Weaknesses, Opportunities en Threats voor Oosterhout?

Sterk:

 • Rustige gemeente
 • Groene gemeente
 • Het storpse karakter (“tussen stad en dorpse karakter van onze gemeente”, ons-kent-ons)
 • Veel snelwegverbindingen

Zwak:

Kansen:

 • Totstandkoming HSL verbinding Breda
 • uhm?
 • ?
 • ?

Bedreigingen:

 • Vergrijzing
 • Ontgroening
 • Dichtslibbende snelwegen (forenzen wordt moeilijker)
 • Overschaduwing door andere (grotere) steden

Conclusie:

De score is dramatisch, de sterke punten zijn de dingen nu genoemd worden als men het over Oosterhout heeft en het leven hier. Maar op zich zijn ze discutabel. Zwakten zijn er genoeg te verzinnen. De zwakten geven belangrijke bedreigingen juist enorm de ruimte. Terwijl er weinig kansen te bedenken zijn. (Mocht je nog kansen zien waar Oosterhout op in zou kunnen spelen hoor ik het graag!)

Misschien is verjonging in de politiek dan toch nodig, voor een toekomst-proof Oosterhout is er in ieder geval snel een meerjarige visie nodig. Als de jeugd de toekomst is, zou Oosterhout wel eens een verliezer kunnen worden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *