De toekomst is om bang van te worden

Een tijd geleden presenteerde de gemeente de Stadsvisie Stadshart over hoe het stadshart er over 15 jaar uit zou zien. Daarbij heeft de gemeente alleen niet gekeken naar de veranderingen die in Oosterhout kunnen gaan gebeuren.

Zo is Oosterhout een van de snelst vergrijzende steden van Nederland. Het ontbreken van voorzieningen voor de jeugd als een bioscoop en starterswoningen gaan Oosterhout opbreken. Wat overblijft zijn de forenzen en de ouderen. Het effect daarvan is dat de belastingdruk in de stad flink omhoog gaat. Kort gezegd, de gemeente zal haar begroting sluitend moeten krijgen met minder belasting. Dat gaat om een aantal belangrijke keuzes vragen. Keuzes die gemaakt moeten worden door de toekomstige generatie omdat de huidige generatie haar visie op de stad is kwijtgeraakt.

Eerder melde ik al over het ontbreken van inhoud bij de huidige politiek en dat gaat grote gevolgen hebben. Als er nu niet al keuzes gemaakt worden om Oosterhout ook in de toekomst op hetzelfde niveau te houden moeten er keuzes gemaakt worden over woningenbeleid, economie en voorzieningen.

De huidige gemeenteraad heeft daar geen oog voor. Kastelijns van Eigenbelangen neemt alleen maar besluiten die of zijn ondernemingen sterker maken of de andere ondernemers tegen werkt. Daarnaast hebben we een PvdA hier in Oosterhout die nog steeds van mening is dat Bode een geschikte kandidaat is voor het wethouderschap. Om over ‘Het Instituut’ Wijers nog maar te zwijgen. Als we Hem moeten geloven dan heeft Hij in zijn eentje de vier huidige zetels voor de VVD verdient en heeft Hij persoonlijk tot twee keer toe de nieuwe burgemeester gekozen. Als dit het niveau is waar de politiek in Oosterhout tegenwoordig staat is het tijd dat er anderen in de raad komen.

En dan kan mijn collega-blogger Sense op deze site wel spreken over nietszeggende groentjes, de huidige raad bestaat ook uit vooral nietszeggende leden. Nieuwe mensen moeten ook de kans krijgen om te leren en om zich te kunnen onderscheiden, vervolgens hebben we na vier jaar weer de kans om ze op hun geleverde prestaties af te rekenen.

Nu weet ik uit eigen ervaring dat er bij verjonging van de lijst altijd twee kampen ontstaan, zij die zeker zijn van een plek of niet verkiesbaar zijn vinden het een goed idee, en degenen die moeten vrezen voor hun eigen plaats hebben altijd een hekel aan vernieuwing. Dat blijkt hier ook maar eens. Coen Beins van VVD bijvoorbeeld heeft vrolijk het spel met Wijers meegespeeld omdat hij anders zelf ook buiten de boot zou vallen. Maar gelukkig hebben wij als kiezer nog altijd de kans om de nietszeggende Beins te laten vervangen door iemand met potentie als Jasper Ketting Olivier of Dees Melsen.

3 gedachten over “De toekomst is om bang van te worden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *