De vleugels van Arendshof

Tien jaar geleden kon men voor het eerst overdekt winkelen in Oosterhout. Er was al wel een stukje Arendshof Passage, maar dat viel in het niet toen de grootschalige uitbreidingsplannen van Arendshof werden aangekondigd. Oosterhout moest mee in de vaart der volken om onder andere Breda scherpe concurrentie te blijven bieden, daar bouwde men aan het luxe winkelcentrum ‘De Barones’. In 1996 werd het voorbereidende werk gedaan, de opvolgende twee jaar verrees er op het Arendsplein een fraai overdekt winkelcentrum. Terecht een winkelcentrum met primeurs, nog nooit eerder had Oosterhout dus een overdekt winkelcentrum met parkeergarage.

In allerijl bedachten de winkeliers van het oude Arendshof, wat vaak voor ‘kippenhok’ werd uitgemaakt, een plan om ook hun deel van het centrum op te trekken aan de glitter en glamour van toen nog Arendshof II. Dat kippenhok was anno 1971 overigens ook een noviteit, waarvoor veel historische gebouwen hebben moeten wijken. Vele oosterhouters betreuren dit nog steeds, maar het succes van Arendshof heeft deze discussie inmiddels overleefd. Het huidige winkelcentrum heeft wat mij betreft dan ook geen sloop te vrezen, zoals eerder op dit blog beschreven staat.

De metamorfose was verbluffend. Het was gedaan met de overstekende kappen, het bruine hout, de totempaal en de leuke jaren ’70 bankjes. Een mix van glas, mintgroene palen, rood-gele tegels en berkenhout trok het centrum de nieuwe eeuw in. In 1999 was het klaar en kon Oosterhout weer trots zijn op haar winkelhart. Op de nieuwe grote pleinen kwamen mooie fonteinen die vaker stuk waren dan werkten en lekten als de ziekte, het leek bijkans op een centrum van Center Parcs. Belangrijkste feit, mensen komen van heinde en verre in Oosterhout winkelen, en prijzen het fraaie centrum! Arendshof werd van een lelijk bruin arendje een fraaie grote Arend.

Inmiddels zijn we tien jaar verder en begint Arendshof alweer sleets te worden. Met de overkapping is niets mis, die ziet er fantastisch uit, maar de bonte kleurenkermis van mintgroen, rood-gele tegels, donkergroen en het berkenhout ademt een sfeer van jaren geleden. In een tijd dat een premium uitstraling voor een winkelcentrum belangrijk is, loopt Arendshof hopeloos achter. Volgens mij ziet de beheerder dat overigens ook wel in. Rood-Gele tegels worden vervangen door zwarte, maar alleen als er een tegel stuk gaat. Dat zorgt voor een rommelige uitstraling. Jammer, omdat Arendshof I nog steeds prettiger winkelt dan Arendshof II. De brede opzet van het winkelcentrum zorgt voor genoeg verkeersruimte en lijkt zelfs bij drukte nog prettig leeg.

De Oosterhouter heeft het echter al bekeken, die heeft het plan geopperd om Arendshof I ten grave te dragen. Het winkelcentrum dat nog maar 10 jaar geleden groots gerenoveerd werd wordt genomineerd om gesloopt te worden in de stadsvisie 2020. Het nieuwe plan? Een nieuw winkelcentrum, in typische Arendshof stijl, dat voorziet in een open winkelgebied. Een mooie manier om het stadshart (Kerkstraat) door te trekken en starterswonigen te realiseren. Om heldere zichtlijnen te creëren en natuurlijk veel parkeerruimte te maken. Fijne berichten natuurlijk, zoveel innovatie. Of we het echter moeten doen? Ik heb mijn twijfels.

Het is je reinste kapitaalvernietiging om na 10 jaar een duurzaam gerenoveerd winkelcentrum te slopen, winkeliers zitten weer jaren in de puinhoop en wie zegt dat een stadsbestuur over 25 jaar niet weer wat anders wil. Als we het beter bekijken zou het bijzonder zonde zijn om een winkelcentrum uit 1971, dus nog geen 40 jaar oud, alweer af te breken. Er is niet eens een technische reden voor te bedenken. Alle panden zijn door te breken en aan elkaar te maken en daardoor kan voldaan worden aan praktisch elke ruimtevraag.

Helemaal niets doen is echter ook geen optie. Het is in mijn ogen wel zaak dat de eigenaar van het centrum wat gaat doen aan de uitstraling. De hele vloer in het zwart kan daaraan bijdragen en het inpakken van de ijzeren draagconstructie is ook niet verkeerd. Het zorgt er gewoon voor dat het winkelcentrum weer bij is, dat het plaatje klopt. Voor Arendshof II is er daarbij een kans om eventueel de dansschool van Minneboo over te nemen. Op die locatie zou een grote keten als H&M of Saturn zich dan kunnen vestigen, wat de aantrekkelijkheid van ons centrum zeker zal vergroten. Kansen genoeg dus, en sloop is zeker niet noodzakelijk, maar op tijd aan de slag met het centrum is wel nodig om de waarde ervan te behouden. De vleugels van een arend moeten immers ook een keer gepoetst worden.

Een gedachte over “De vleugels van Arendshof

  • 22 oktober 2014 om 05:58
    Permalink

    De overdekte winkelcentrum is nu echt niks aan nu al die bankjes weg zijn. Je kan er niet even lekker gaan zitten. Dus wie in hemelsnaam heeft gezegd dat die bankjes weg moeten. Plaats die bankjes gewoon terug…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *