Vernieuwing Slotjes-Midden zorgt voor olievlekwerking

Laten we voorop stellen dat er eigenlijk al teveel is gepraat over de vernieuwing van Slotjes-Midden. De bewoners van deze buurt kijken eerder uit naar een schop in de grond en vooral veel duidelijkheid over het hoe en wat. Er is dus ook al veel over het wijkvernieuwingsproject geroepen, en vaak is gevreesd voor een waterbedeffect.  Dat is kortgezegd het effect als bewoners een herstructureringswijk moeten verlaten. Zij zouden dan volgens de theorieën doortrekken naar de volgende goedkope huurwijken in de stad. Wanneer daar dan ook herstructurering plaatsvindt zouden deze mensen op termijn sloopnomaden worden. Sinds december 2009 is de sloopurgentie voor een groot aantal bewoners in Slotjes-Midden ingegaan, en hebben zij voorrang op een betaalbare huurwoning, wat Thuisvester keurig op haar site zet. Een eerste analyse van de verspreiding van deze urgenten over Oosterhout geeft in ieder geval geen beeld van een waterbedeffect.

Het effect dat optreedt is eerder een olievlek-effect. Van de twaalf sloopurgente huishoudens komen er vijf in Dommelbergen terecht. Drie huishoudens blijven in Slotjes-Midden en twee huishoudens gaan naar Oosterheide. De resterende twee huishoudens kiezen voor Krooneiland en Houthaven. Wie vooraf een vlucht verwachtte naar vooral Oosterheide zat er dus goed naast, vooralsnog dan. Het valt wel op dat de druk op de oosterhoutse huurmarkt een stuk hoger wordt door al deze sloopurgenten. Er zijn praktisch geen woningen onder de 500 euro te huur door de sloopurgentie, en dan mag daarbij geredeneerd worden dat twaalf huishoudens nog maar twee portieken zijn. In Slotjes-Midden zijn, bij benadering, 104 portieken. Vooralsnog ziet het ernaaruit dat iedereen wel een plekje kan vinden, maar latere bewoners groepen gaan het wel een stuk lastiger krijgen.

2 gedachten over “Vernieuwing Slotjes-Midden zorgt voor olievlekwerking

 • 8 februari 2010 om 20:17
  Permalink

  Hallo RFTC,

  Ik denk niet dat ik de wereld in mijn eentje kan veranderen, de beslissing voor sloop zal nog geen millimeter van mijn standpunt hebben afgehangen. Los daarvan mag iedereen zijn/haar mening hebben over de situatie in Slotjes-Midden. Daar biedt deze Domeinhouder gewoon ruimte voor.

 • 27 januari 2010 om 14:59
  Permalink

  Als jullie domeinnaamhouder nu ook tegen de sloop en vóór renovatie was geweest, had dit stukje niet nodig geweest en had een ieder lekker kunnen blijven wonen voor een aantrekkelijke huur!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *