Een jongerendebat zonder jongeren

Zo vlak voor de verkiezingen dienen de debatten zich aan, de een tussen de lijsttrekkers, de ander tussen de nummers 2 op de lijst en dan ook nog een echt jongerendebat.

Dat was tenminste wat Dees Melsen (nummer 4 VVD) en Ruben Jacobs (CDA) in gedachten hadden toen ze hun initiatief bedachten. Een debat tussen de jonge kandidaten van de politieke partijen, locatie cafe de MalleDieven om de jonge Oosterhouters daarmee aan te trekken. Om het geheel ook luchtig te houden was Jeroen Vorstaget geregeld als presentator.

Gezien het idee is het resultaat des te jammer. Een groot aantal partijen weet blijkbar niet de definitie van “jong”, met als gevolg dat op een enkeling na de hele tafel bezet was door 30+-ers die allemaal de andere kandidaten van hun partij meegenomen hadden. Dat is natuurlijk helemaal niet slecht, als er ook mensen aanwezig zijn die niet een duidelijke voorkeur hebben voor een partij. De treurige balans van de avond is dat er geen enkele stem gewonnen of verloren is, simpelweg omdat er geen zwevende kiezers aanwezig waren.

Dan de inhoudelijke kant, dat was niet bijzonder. De kandidaten waren grotendeels elkaars gelijke waarbij er redelijk naar elkaar geluisterd werd en iedereen zijn of haar zegje kon doen. Een aandachtspunt voor de partijen is wel om een duidelijke boodschap te hebben bij een stelling, moeten improviseren zorgt niet voor overtuiging in je verhaal.

Daarnaast had het debat wel scherper gemogen, de stellingen waren er prikkelend genoeg voor maar de deelnemers bleven erg oppervlakkig over het onderwerp zonder een ander aan te vallen op een andere mening. Verder was naar mijn mening de kennis niet altijd even optimaal, een beetje voorbereiding (speelt Twins nu nog wel in de hoofdklasse of niet?) zorgt voor een sterker verhaal en dus voor een beter debat.

Al met al was het een goed initiatief dat niet helemaal uitpakte als bedoeld door de afvaardigingen van de partijen. GBV had namelijk twee dames waarvan de een haar mond niet open heeft gedaan en de ander vooral haar eigen belang als bewoonster van Zuiderhout probeerde te verdedigen. Eigenbelangen moet eens leren om Kastelijns buiten te laten staan, hij was herhaaldelijk irritant (hoe kan het ook anders?) aanwezig met opmerkingen, totdat Jeroen hem terecht de mond snoerde. De winnaar van het debat is op dit forum al eerder genoemd, net als bij het debat van Outflow/Rozo gaat naar mijn mening Willem-Jan van der Zanden met de eer strijken, hij was duidelijk en helder met goed onderbouwde argumenten. Jasper Ketting Olivier (VVD) is in mijn ogen een goede tweede, zeker gezien het tweede deel van het debat. De kerel van PvdA was teveel bezig met stemmen voor zichtzelf te regelen dat hij liep te bazelen en de rest vond het terecht niet nodig om op hem te reageren. CDA bleef niet hangen in het geheugen, dus geen goede boodschap. Eigenbelangen was gemiddeld, net als de wat drukker aanwezige Sander van OF. SP tenslotte had een dame afgevaardigd die onverstaanbaar en timide sprak en zich achter Jeroen verstopte om toch maar vooral niet gezien te worden.

Hopelijk over vier jaar meer jongeren als kandidaat en dan gaat het helemaal goed komen met die initiatief!

Een gedachte over “Een jongerendebat zonder jongeren

  • 22 februari 2010 om 09:13
    Permalink

    Ook dit krantenartikel is weer een goed voorbeeld van hoezeer de politiek af en toe de plank misslaat. Met mijn 18 jaar levenservaring zou je verwachten dat er vast wel wat mensen zouden zijn die uberhaupt de moeite zouden nemen te vragen of ik al stem recht heb. Helaas, misschien zelfs teleurstellend, ben ik nog niet benaderd in de stad.

    Dit, samen met dit artikel, zijn slechts voorbeelden van hoezeer de politiek de doelgroep jongeren onbenut laat. Natuurlijk zijn er pogingen en natuurlijk wordt er van alles gezegt. De jongeren worden momenteel niet concreet naar de politiek getrokken. Met een simpel standpuntje betreffende koffieshops in heel de agenda van een betreffende partij, denk ik niet dat er genoeg energie in gestoken is om energie terug te verwachten van de, over het algemeen, luie stemmer.

    Misschien wordt het tijd voor een wat concretere besluitvorming in hoe zij ons dan wel bij de politiek willen gaan betrekken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *