Outflow/Rozo-debat: Vd Zanden (GL) uitblinker

Terwijl het Kabinet Balkenender IV op omvallen staat, werden bij Outflow de degens voor het eerst serieus gekruist op lokaal niveau. Het druk bezochte Outflow/Rozo-radio debat van donderdag 18 februari was een permanente clash. Coalitie vs. oppositie, inhoud vs. retoriek. Met Willem-Jan van der Zanden als uitblinker.

Coalitie tegen oppositie is in Oosterhout de lamme tegen de blinde. De coalitie-partijen partijen maken een verzadigde en zwakke indruk. Een leuk praatje klaar, maar zodra ze kritische vervolgvragen wordt men boos (PvdA) draait men om de hete brei heen (VVD) of verzand men in holle retoriek (Gemeentebelangen). Maar met de oppositie die ze krijgen, is er weinig om zorgen over te maken.

Cees Noltee (Groen Brabant) en Gerard Oomen (OF) sloegen een modderfiguur met onsamenhangende  monologen en een onderling debat over het Huis voor Cultuur waar een bitchfight in het niets bij valt. Ad Strack van Schijndel (Gezond Burger Verstand) wist van toeten nog blazen en werd werd in het debat simpel opzij gezet. Toppunt was echter het CDA. Zij waren zo bang voor het debat dat ze maar liefst twee afgevaardigden nodig hadden om de, eveneens zwakke, Frans Huijsmans (SP) van repliek te dienen.

Positieve uitzonderingen waren Willem-Jan van der Zanden (Groenlinks) en in mindere mate Mark van Barschot van D’66. Van der Zanden had sterke argumenten in het debat wees VVD’er Jan Peters fijntjes op gedraaikont omtrent het plan Stadshart en wist in zijn monoloog een goed betoog uiteen te zetten. Van Barschot bleef helder en inhoudelijk in het debat met Kastelijns over coffeeshops in Oosterhout. Zonder poespas wist hij inhoudelijk zijn punt te maken zonder mee te gaan in holle retoriek van zijn tegenstander.

Helaas waren beide heren in de minderheid. De huidige oppositie mist uitstraling, karakter, smoelwerk en inhoudelijke kennis om de huidige plucheplakkers te bedreigen of zelfs van de troon te stoten. En de tijd begint te dringen, want het debat wees uit dat er veel schort aan de huidige politieke situatie in Oosterhout.

Een gedachte over “Outflow/Rozo-debat: Vd Zanden (GL) uitblinker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *