Het centrum moet gaan glanzen

Er is een ei gelegd over de toekomst van het oosterhoutse uitgaanscentrum.  De parel van Oosterhout glanst is het motto van het actieplan dat Gemeente, kroegbazen en de politie hebben geschreven. Het plan is enkele weken geleden bekend gemaakt, en heeft als doel om de veiligheid en leefbaarheid in het zogeheten KLM gebied te verbeteren. KLM staat voor Klappeijstraat, Leijsenhoek en Markt. Precies het gebied waar al die gezellige centrumbewoners zitten.

In de ogen van de burgemeester is het centrum de huiskamer van Oosterhout. Mijn idee, als we maar hard genoeg poetsen gaat de parel wel glanzen in plaats van schijnen. De burgemeester en de politie samen vinden dat dat kan door samen te werken, er liggen volgens Ton van der Velden nogal wat verbeterkansen.

De kersverse gokbaas Bas Hoedemakers mag Koninklijke Horeca Nederland vertegenwoordigen, maar dan alleen voor de afdeling Oosterhout. De afdeling is dolgelukkig met de afspraken die op papier staan, maar wat zegt dat nu eigenlijk? Er worden immers elk jaar afspraken op papier gezet voor vele doelen, maar zelden worden ze echt nageleefd of uitgevoerd. Hoe dan ook, Hoedemakers is enthousiast over de aanpak van de echte boeven, raddraaiers en gespuis. Zij kunnen door de nieuwe regels harder worden aangepakt kunnen zelfs een verbod krijgen om in het centrum te verblijven. De vraag is dan wie dat gaat handhaven, want politie zien we niet op straat en handhavers staan bonnetjes te schrijven voor auto’s en misplaatste fietsen.

Voor de horeca is de komst van het actieplan een zege. Ze krijgen met minder regels te maken die tegelijk ook nog eens eenvoudiger worden. Alle horecazaken kunnen zij voortaan aan een eigen loketje regelen in het stadhuis, terwijl de burgerij in de rij staat te wachten. Mochten de ondernemers het te bont maken op het vlak van geluid en stank, dan worden ze aangepakt. Een ambtenaar schakelt op dat moment de Regionale Milieudienst in die de boel keurig komt regelen. Muziek op het terras is hoe dan ook verboden, minder hinder is een van de speerpunten van het actieplan. Om minder hinder ook daadwerkelijk te realiseren worden de camera’s in het centrum ingezet. Cameratoezicht kan de vermeende raddraaiers dan volgen.

Langer en beter zal het allemaal niet worden, de boel gaat nog steeds om drie uur ’s nachts dicht en de politie zal op iedere hoek van de Klappeijstraat een de boel in de gaten houden. Een setje van twee keer twee agenten houdt tussen 8 uur in de avond en 5 uur in de nacht permanent toezicht. Fietsen moeten in de fietsenstalling, anders worden de handhavers geholpen hun bonus te halen, en kun je een eind lopen om de fiets elders op te gaan halen. Gelukkig zal de fietsenstalling op de markt goed verwezen worden, dan weet iedereen hem ook te vinden.

Eigenlijk een hoop oude wijn in gerecyclede zakken (de gemeente denkt tenslotte ook aan het milieu!). Echt spectaculair kunnen we alles niet noemen, want het meeste doen ze al jaren met meer of minder succes. Wellicht is het een fraai zoethoudertje voor de bewoners van het centrum, maar voorlopig moet eerst maar eens alles wat beschreven staat waargemaakt worden. De tijd zal het uitwijzen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *