Brandweer Oosterhout mag 23.000 keer op de koffie

Dat de overheid de plank nog steeds flink mis kan slaan is bewezen door “De raad van commandanten”. Deze liet de afgelopen twee jaar door experts uitzoeken welke kant het uit moet met de brandweer. Een toekomstplan met de titel ‘Strategische Reis Brandweer’ is kennelijk “onderzocht” en geschreven. Preventie is zo’n beetje het meest voorkomende woord in de rapportage. Als we De Telegraaf mogen geloven.

Het zou namelijkg goedkoper zijn om middels controles een x, nu nog onbekend en volgens mij altijd onbekend, aantal branden te voorkomen. Op zich prima, maar de brandweer loopt over een paar feiten heen. Een gemeente als Oosterhout kent 23.000 woningen. Stel dat een inspectie juridisch gezien zou mogen, want volgens mij moet je toch een goede reden hebben om iemands huis binnen te dringen, dan nog gaan de kosten de spuigaten uitlopen.

Rekenvoorbeeldje:

23.000 woningen. Gemiddeld 15 minuten per woning (wat volgens mij aan de korte kant is als je met mensen in gesprek moet over wat beter kan én moet. Dan ben je al snel zo’n 23.000 x 15 min. bezig = 345.000 minuten. Dat komt neer op zo’n 5750 uur. Stel ze keuren met 1 persoon 40 uur per week, dan zijn we na 144 weken pas heel Oosterhout rond. Dat is bijna 3 jaar. Waarmee er drie jaarsalarissen aan keuren alleen al verdwijnen. Erg efficiënt lijkt me dat niet. Zijn er dan zoveel woningbranden?

Uitruk cijfers 2009:

  • Oosterhout: 325
  • Den Hout: 68
  • Dorst: 109

De brandweer Oosterhout rukte 325 keer uit in 2009. Echter voor meer dan alleen woningbranden. Ook (automatische) valse meldingen, stormschade, ongevallen met beknelling, buitenbranden etc. tellen allemaal mee in dit totaalcijfer. Daarnaast is het nog de vraag of onze brandweermannen wel op tijd komen en de collega’s uit Breda niet over-ijverig zijn. Maar dat even als knipoog terzijde.

De vraag of dit verhaal rendabel en acceptabel is, de brandweer komt namelijk een kijkje nemen in uw woning, hangt vooral af van het aantal doden en gewonden dat dit gaat schelen en of het werken daadwerkelijk veiliger wordt voor de brandweer. Ik vind het maar een maffe maatregel die privacy ontneemt, eigen verantwoordelijkheid ondermijnt en de betutteling van de overheid alleen maar verder verhoogt. Is de brandweer nu een garage die dure onderhoudsbeurten wil verkopen of gewoon de ANWB die af en toe een probleempje oplost als dat zich aandient? De ANWB bel ik tenslotte ook niet voordat mijn auto kapot is.

Wosterhouter

Ik ben een echte Wosterhouter. Het is mijn stadje. Maar ik bemoei met net zo graag met de rest van de wereld!

2 gedachten over “Brandweer Oosterhout mag 23.000 keer op de koffie

  • Pingback: Partij Tegen Betutteling tegen algeheel rookverbod | Stoppen met Roken

  • 29 maart 2010 om 08:41
    Permalink

    Dat filmpje is ook wel droevig. Beetje gaan filmen hoe goed je je werk doet en dan staat Breda de boel al te regelen. Dubbel jammer zeg maar. Voor mij hoeft de brandweer niet te komen, tenzij ze hun consult niet van mijn belasting doen. Voor een gratis keuring zijn ze altijd welkom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *