Het combi-bad is een noodzakelijk kwaad

Zwemmen in Oosterhout kan al een hele tijd, maar na de jaren ’80 is de evolutie een beetje opgehouden. Na de bouw van Arkendonk is ons storp in slaap gesukkeld en is het weinig innovatief geweest op zwemgebied. Toen Arkendonk gebouwd werd bouwden andere gemeenten bijvoorbeeld voor die tijd al subtropische zwemparadijzen. Daarmee heeft de gemeente zich 30 jaar geleden al op achterstand gezet. Het is ook alweer een tijdje geleden dat Surae gesloten werd en op dit moment komt het combibad weer bovendrijven. Dat lijkt zo elke zes jaar zich te herhalen in de politiek. Naar mijn mening moet er dan maar eens werk gemaakt worden van zo’n combibad, anders moet ik er over zes jaar weer iets over schrijven.

Want zo’n zes jaar geleden is besloten om zowel De Blikken als Arkendonk nog een forse renovatie te geven. Voor De Blikken was het toen al twee voor twaalf, en om de renovatie betaalbaar te houden is de huidige zwembadbak toen voorzien van een nieuwe stalen afwerking. Dan kon de boel nog enkele jaren mee en dat was dan weer genoeg tijd om nog eens over een combi-bad na te denken. Arkendonk kreeg ook wat interne verbouwingen en het was allemaal weer geregeld. In diezelfde periode speelde de Gemeente Oosterhout ook nog met het plan om samen met De Katjeskelder het daar aanwezige Tropicat fors uit te breiden. De artist impressions hingen destijds al op het park en zouden geresulteerd hebben in een prachtig zwembad voor de hele gemeente. Plan niet doorgegaan, en eigenlijk zijn we op dit moment nog niets wijzer.

Tot zover de voorgeschiedenis, want recente berichten blijven natuurlijk interessanter. Eén van de meest opvallende zaken vind ik het gerucht dat er op De Warande (waar het combi-bad is voorzien) niets meer bijgebouwd mag worden. Dat is een bom leggen onder het idee van een combi-bad. Zwemclubs blijken overigens pertinent tegen een combi-bad, want ze vrezen voor hogere huren en onaantrekkelijke trainingsuren. Los daarvan denk ik dat ze gewoon ontzettend gehecht zijn aan hun thuishonk en dat niet op willen geven. De gebruikers van de huidige baden, of beter nog de mensen die er nu niet komen, hebben hun mening ook nog niet echt kwijtgekund. Ik kan me zomaar voorstellen dat zij wel een zwemparadijs binnen de muren van onze stad willen hebben.

Om niemand tegen het hoofd te stoten en de kosten laag te houden is besloten dat een eventueel combi-bad sober en zakelijk uitgevoerd moet worden. Op zijn storps zullen we maar zeggen. Want wie weleens in het Tikibad of menig Center Parcs zwembad is geweest, heeft een beeld van de luxe voorzieningen die tegenwoordig mogelijk zijn. Voor de aantrekkelijkheid over enkele jaren wellicht ook nog wel noodzakelijk. In West-Brabant (ik reken Oosterhout niet tot Tilburg en consorten) is er niet eens zo’n zwemparadijs, de Kurenpolder komt slechts een beetje in de buurt. Kansen te over dus en weer een mooie manier om Oosterhout op de kaart te zetten, terwijl je gelijk de burgers een betere zwemvoorziening geeft.

Over Arkendonk en de Blikken kan ik vrij kort zijn, deze voorzieningen zijn verouderd en voldoen niet meer aan de eisen van een modern recreatiebad. Van De Blikken mogen we wat mij betreft dan ook direct afscheid nemen, en Arkendonk kan ontmanteld worden tot het instructiebad en enkele kleedkamers. Deze accomodatie zou dan geprivatiseerd kunnen worden en in beheer van de zwemclubs in Oosterhout kunnen komen. Zij hebben dan een eigen honk, wat ze al heel lang wensen, en zijn eigen baas als het gaat om trainings- en wedstrijdtijden. Dan moet Arkendonk overigens wel een facelift aan de buitenkant krijgen, de tand des tijds is er toch echt aan af te zien.

Impressie zoals Arkendonk eruit kan zien

Indien de Gemeente Oosterhout het op deze manier aanpakt garandeert ze bewoners een goed zwemparadijs dat binnen- en buitengewoon goed is, en hebben de zwemclubs hun lang verzochte eigen honk eindelijk binnen. Tegelijkertijd drukt er dan ook nog maar een zwembad op de gemeentelijke rekening en ook daar zullen wel winsten uit te halen zijn.

2 gedachten over “Het combi-bad is een noodzakelijk kwaad

  • Pingback: Opinie: Waarom we Arkendonk en De Blikken moeten sluiten | OokvanWosterhout.nl

  • 11 maart 2010 om 22:31
    Permalink

    Waarom denk je dat de dicussie over het combi-bad steeds stilvalt? Er is geen partij die het wil exploiteren omdat zij inzien dat het niet rendabel wordt.

    Een combi-bad zal in Oosterhout toch niet rendabel worden omdat de vraag er gewoon niet is. Daarnaast heeft de gemeente financieel gezien gewoon helemaal geen ruimte om te investeren in nieuwe zwembaden.

    Conclusie, kom er over zes jaar maar weer eens op terug. Misschien dat de omstandigheden dan gunstiger zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *