Nou….wat voor college gaat dit worden?

De stemmen zijn geteld, de uitslag is bekend. Oosterhout heeft zijn stem uitgebracht voor gemeenteraadsverkiezingen. Na het zien van de nieuwe verhoudingen in de raad is er veel onduidelijk. Belangrijkste vraag: Wat voor coalitie gaat hier in hemelsnaam uitrollen?

De coalitiepartijen verliezen hun meerderheid. PvdA volgt de landelijke trend en verliezen fors van 8 naar 5, waarbij ze enig geluk hebben dat de landelijke coalitiebreuk goed heeft uitgepakt voor de sociaal democraten. Gemeentebelangen komt relatief goed weg met hun rattenstreken en dalen van 6 naar 5. VVD is de enige uitzondering. De partij vaart wel bij zijn degelijkheid (zeker in het rariteitenkabinet Oosterhout) en wint bescheiden en komt op 5 zetels. En tot slot kan Oosterhouts meest langdurige werkeloze Cees Noltee zich weer opmaken voor een termijn in de raad. Zijn Groen Brabant (niet meer in het college, toch nog hier genoemd) blijft op 2 zetels.

Dan de oppositie. Het CDA heeft een kleurloze campagne in stijl afgesloten; van 5 naar 4. GroenLinks en D’66 boeken winst; beide partijen verdubbelen van 1 naar 2 zetels en volgen daarmee de landelijke trend. Gezond Burger Verstand (GBV) heeft de grootste klapper gemaakt. Ondanks een soms wat warrig verhaal, stijgt de partij van 1 naar 4 zetels en meldt zich daarmee nadrukkelijk in de voorste linie van de gemeentepolitiek. De SP daalt van 2 naar 1; een aantal dat de Onafhankelijke Fractie handhaaft. Oosterhouters hebben al een plasma-tv, en als ze die nog niet hebben willen ze die al helemaal niet van Gerard Oomen, zo blijkt.

Wat kunnen we concluderen na 3 maart 2010? Allereerst dat de gemiddelde Oosterhouter geen interesse heeft in lokale politiek. Minder dan de helft van alle Oosterhouters is gaan stemmen, en dat is beschamend. Verder het heugelijke nieuws dat de huidige coalitie zijn meerderheid kwijt is. De kans dat Gemeentebelangen of PvdA buiten het college beland is aanwezig, wat betekent dat in ieder geval het verbond der pluche-plakkers weldra uiteen valt. Men moet op zoek naar een nieuw verbond om Oosterhout komende 4 jaar te besturen.  Al is dat er niet makkelijker op geworden

De voorspelling is werkelijkheid geworden. Oosterhout is door de kiezer opgezadelt met een versplinterde raad waar 5 zetels per partij het absolute maximum is. Wordt het een monsterverbond van de gevestigde landelijke partijen, of gaat politiek 0162 ons verassen. En hoe stabiel wordt deze coalitie? Het kan namelijk zo zijn dat (wederom) de landelijke politiek de lokale besluitvorming onaangenaam gaat beïnvloeden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *