Oosterhout hockeystad

Deze keer wil ik het verhaal over de grenzen van Oosterhout heen brengen. Onderwerp is namelijk hockey in de regio van Oosterhout en Breda. Er zijn vele clubs te vinden in de directe omgeving, maar geen van allen krijgt het voor elkaar om in de Hoofdklasse (de Eredivisie bij hockey) te komen en daar voor langere tijd te blijven. Opzienbarend omdat deze regio de grootste dichtheid aan hockeyers TER WERELD heeft, nergens zijn zoveel hockeyers te vinden als in de regio Breda.

Breda is wat dat betreft hofleverancier met clubs als Push, Zwart-Wit en Breda. Daarnaast heb je ook nog HC Prinsenbeek, MHC Teteringen, HC Gilze-Rijen, HC DDHC (Raamsdonksveer) en onze eigen MHC de Warande. Alleen de dames van Push en de heren van Breda hebben de afgelopen jaren kort aan de Hoofdklasse mogen proeven, en dat terwijl we toch goede speelsters opleiden in de regio.

Het grote probleem is dat er zoveel clubs zijn dat het talent versnipperd. Aan de andere kant van Oosterhout doet Tilburg het wat dat betreft beter. Daar weten clubs als Were Di en Forward dat ze niet allemaal talenten kunnen houden, en werken ze dus goed samen met de Hoofdklasseclub Tilburg.

Maar bij ons wil dat niet goed lukken. Warande wil koste wat het kost groeien en haalt daar een internationaal gerespecteerde coach binnen. Resultaten boekt hij, dat is niet te ontkennen, maar zijn methodes worden niet breed geaccepteerd. De Oosterhout meiden die gaan hockeyen hebben amper meer kans om in de topteams terecht te komen omdat Gijs Segers speelsters van clbus uit Breda en Etten-Leur haalt met een belofte van een basisplaats. Daarnaast is het bij vrijwel alle sportclubs normaal dat ze als vrijwilliger helpen achter de bar of door een wedstrijd te fluiten, maar niet voor de dames die door Segers getraind is. Hij draagt anderen op om wedstrijden te fluiten, andere taken krijgen ze niet eens toebedeeld. Enige wat de dames moeten is verplicht de dvd’s met wedstrijdsituaties bekijken die Segers samen heeft gesteld.

Toch lukt het Warande niet om de absolute top te bereiken, Push is namelijk ook eenzelfde ambitieus traject gestart en dus wordt het een wedstrijd tussen beide clubs wie de beste talenten binnenhaalt.

Omdat dit geen gewenste richting is pleit ik voor een herziening van het hockey in de regio. Laat de clubs uit Breda en Oosterhout bestaan en voeg de absolute talenten samen, bijvoorbeeld bij het centraal gelegen Teteringen, verander de naam in HC Baronie en je hebt een potentie waar iedere topclub angstig van wordt. De dames van Den Bosch en Amsterdam kunnen wel inpakken. De heren van Bloemendaal en Amsterdam ook. Alleen op deze manier kan de regio haar potentie als hockeyregio waarmaken, want het talent is er zeer zeker.

Door een talentenclub te formeren combineer je niet alleen het talent, je zorgt ook dat de sponsoren gebundeld worden. Bijkomend voordeel is dat de zieltogende club Teteringen haal velden niet voor niets heeft liggen. De clubs hoeven niet bang te zijn als de talenten weglopen, vrijwel iedere hockeyclub heeft een wachtlijst voor nieuwe leden en je kunt je als club nu gaan richten op de opleiding van je spelers zonder dat je met je eerste dames- en herenteam moet gaan scoren.

Nu moeten de clubs nog het lef hebben om hun talenten op durven geven en dit initiatief een kans te geven. Dat zal het lastigste deel worden, maar zeker de moeite waard.

4 gedachten over “Oosterhout hockeystad

 • 2 januari 2013 om 11:28
  Permalink

  Beste Ralph, het is 2 januari 2013 en toevallig stuit ik op jouw verhaal – ik ben verbaasd over de inhoud, hoe kom je erbij?
  Laat ik het heel voorzichtig brengen, je geeft een volmaakt verkeerde voorstelling van zaken. Ik zou het op prijs stellen indien jij bereid zou zijn om met mij een gesprek aan te gaan. Daarna kun je alsnog reageren op het NET.
  Er is zoveel gebeurd in het jaar 2010 (en de jaren daarvoor)m.b.t. MHC de Warande.

  Groet
  Gijs Segers

 • 25 maart 2010 om 07:52
  Permalink

  Ik geloof wel in deze talentenclub, maar vraag me toch echt af of de verschillende clubs in de regio hun eigen (hoge) positie willen opgeven voor één regioclub met een hele hoge positie. Op termijn is dat voor de verschillende clubs mogelijk funest, omdat ze alleen als feeder werken voor die regioclub. Gaat het clubgevoel in de losse clubs dan niet verloren?

 • Pingback: OokvanWosterhout.nl › Oosterhouts topvoetbal, cultuur gemis?

 • 20 maart 2010 om 12:40
  Permalink

  een interessante zienswijze. kan me er wel in vinden. kan me ook wel irriteren aan de uitzonderingspositie claimt voor zijn dames I. Maar goed, die ruimte krijgt hij wel van het bestuur. Kijk talent moet je koesteren, maar niet verwennen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *