Coalitieakkoord: Part 1

Eindelijk is het dan zover, het coalitieakkoord is bekend. En omdat ondergetekende vandaag de hand heeft weten te leggen op dat akkoord kan er nu dus een serie worden aangekondigd. Gedurende de komende tijd zal er per blog een onderdeel van het coalitieakkoord besproken worden.

Vanavond heeft onze nieuwste BN’er Jan Peters (voor wie het gemist heeft, het 8-uur journaal van afgelopen zaterdag) het akkoord gepresenteerd, tijd voor Ookvanwosterhout.nl om daar eens kritisch naar te kijken. Want wat gaat het voor de Oosterhoutse burger betekenen? Willen we dat wel? En waar zien we nu echt toekomst in?

Gezien de portefeuilleverdeling heeft de VVD het beste resultaat behaald, gevolgd door het CDA. De partijen zijn dus ver gegaan om het CDA er bij te halen. De lokaal aan het pluche gehechte partijen als Gemeentebelangen en PvdA hebben genoegen genomen met een kat in de zak, ze hebben geen stevige portefeuille.

Het titelloze akkoord begint met een ellenlange inleiding waar toch een aantal opzienbarende zaken in staan. Zo wil de coalitie extra aandacht voor voorzieningen voor ouderen en ook een hospice en crematorium, een vreemde ontwikkeling voor een stad die juist jonger wil worden. Extra starterwoningen staan ook op het programma, letterlijk geciteerd in de zin “om de stad zo ook voor jongere inwoners aantrekkelijk te houden”. Mij valt het woordje ‘ook’ daarbij op, dat geeft namelijk het beeld alsof de ouderen prioriteit hebben en dat jonge inwoners er ook nog zijn en er dus ook wat over gezegd moet worden. En dat terwijl vrijwel iedere partij voor de verkiezingen riep dat Oosterhout een minder grijze gemeente moest worden met meer aandacht voor de jeugd en jongeren.

Volgende keer het eerste inhoudelijke deel over het coalitieakkoord, en dan met name over ‘bezuinigen met visie’ zoals het coalitieakkoord vermeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *