Oosterhout, daar kom je niet aan voorbij

Op deze weblog zijn al de nodige grootse plannen van de Gemeente Oosterhout voorbij gekomen. Al met al gaat het erop lijken dat de skyline van Oosterhout in een soort Manhatten aan het Wilhelminakanaal gaat veranderen en ik juich dat zeker toe. Met de skyline van Manhattan halen we ons echter ook de bereikbaarheidsproblemen van die stad op de hals, we zijn in Oosterhout nog niet klaar voor dit soort grote ontwikkelingen. Zandpaadjes werden weliswaar bestraat en geasfalteerd, maar wat bereikbaarheid betreft komen we niet zo ver. Iedereen wil straks naar het Huis van Cultuur, maar hoe ze daar moeten komen?

Ik geloof niet in brede stroken asfalt, maar vindt wel dat we de verschillende problemen in de stad moeten benoemen. Dat begint al bij de voordeur van de stad, de A27, welke tegen zijn maximumcapaciteit aanhangt. Uitbreiding naar 2×3 is echter niet snel gerealiseerd, en door onhandige besluiten van Camiel Eurlings zal het daar de komende tijd niet beter door gaan stromen. Als men eenmaal begint aan de A27 zal er direct daarna ook nog eens aan de spoorlijn Breda – Utrecht gewerkt gaan worden. Verkeershinder alom dus.

Verder het centrum in gaat echter niet veel beter. Het tangentenstelsel aan de buitenrand van Oosterhout lijkt tegen zijn taks aan te lopen, waardoor het centrum al niet al te best bereikt kan worden. De groei en ontwikkelingen van het centrum zullen alleen maar meer verkeer aantrekken, dus veel rustiger zal het echt niet worden. Mensen die naar het centrum gaan zoeken ook een parkeerplaats. Dat is op dit moment een barre en boze opgave. Parkeergarage Arendshof is dermate beroerd ontsloten dat er lange files op de eerder genoemde tangenten. Er zijn echter niet veel alternatieven, de parkeergarage bij Jumbo is een stuk kleiner en men kan de forumparking niet vinden. Kortom, we kunnen het centrum wel interessanter maken, maar dan moet je er ook kunnen komen, en daar schort het aan.

Dit probleem kan opgelost worden door verkeer op de centrumring eenrichtingsverkeer te maken. Hierdoor kan het verkeer over twee rijstroken doorstromen, en dat zorgt voor een betere afwikkeling. Daarnaast moet het huis van cultuur voorzien worden van een goede parkeergarage, die veel bezoekers kan herbergen. Dat betekent een culturele en een economische impuls voor het centrum.

Een gedachte over “Oosterhout, daar kom je niet aan voorbij

  • 13 april 2010 om 16:14
    Permalink

    Dan maar geen Huis van CulDuur!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *