Stabiliteit

Het zit er dan toch echt aan te komen, de coalitie van VVD, CDA, PvdA en Gemeentebelangen. De oppositie mocht dan wel schreeuwen dat het oude politiek is en dan de winnaars buitengesloten worden, een degelijk college lijkt toch echt in de maak.

Maar schijn kan bedriegen, want hoe stabiel is de huidige coalitie eigenlijk? En krijgt Oosterhout wel daadkrachtige wethouders die de komende vier jaar volhouden?

Terwijl dit verhaal vorm begint te krijgen bereikt mij het bericht dat een groep Oosterhoutse PvdA’ers tijdens de ledenvergadering een motie in wil dienen om van Brummen wethouder te laten worden in plaats van Bode. Lijkt me de ultieme coup, je stelt iemand aan als lijsttrekker met daarbij de boodschap dat zij de wethouderskandidaat is en vervolgens als de coalitieonderhandelingen bijna rond zijn ga je als leden van standpunt wisselen. Zouden ze een masterclass “Draaien met Wouter” hebben gehad?

Natuurlijk valt er genoeg voor te zeggen om Bode in te wisselen als wethouder. Ze is alleen populair bij de cultuurverenigingen waar ze vaak komt, de rest van Oosterhout weet volgens mij niet zo goed wat ze met haar aan moeten. Publiekelijk charisma is haar grotendeels vreemd (iedereen die de verkiezingsdebatten gevolgd heeft zal dit beamen) waardoor de eventuele inhoud overschaduwd wordt.

Toch is deze zet van de PvdA-leden geen slimme, want je brengt de coalitie al in gevaar voordat deze gevormd is. De onderhandelingen zijn de afgelopen tijd gevoerd met verwachtingen over de functies van bepaalde personen. Daarom hebben bijvoorbeeld Gemeentebelangen (Janse) en de VVD (Peters) al duidelijk in het beginstadium bekend gemaakt wie de wethouderskandidaat is. Dat komt de onderhandelingen ten goede, en je moet nog vier jaar met elkaar door.

De stabiliteit van het te vormen college is het belangrijkste punt dat op de agenda moet staan bij de onderhandelingen. De door voorkeursstemmen veranderde fracties van het CDA en de PvdA moeten aantonen het vertrouwen van de kiezer om te kunnen zetten in loyale en sterke politiek. De VVD moet aan de ene kant Wijers binnenboord houden, maar aan de andere kant ook zorgen dat de tegenstanders van Wijers in de partij zich niet tegen de VVD gaan keren. Gemeentebelangen gaat ook nog problemen krijgen de komende jaren, want Kastelijns zal nu toch echt moeten gaan presteren en een kat in het nauw maakt vreemde sprongen.

Kortom, het worden spannende tijden voor het college, laten we hopen dat ze met wijsheid hun werk gaan doen. Rest mij nog één vraag; welke fractie gaat het eerst uit elkaar vallen? Mijn tip? Gezond Burger Verstand..

2 gedachten over “Stabiliteit

 • 12 april 2010 om 10:58
  Permalink

  Denk dat de gehele coalitie gedoemd is om te mislukken.

  Teveel oude politiek (CDA), intern teveel persoonlijke afgunst (VVD/PvdA), gebrek aan daadkracht (GB). En bovenal incapabele bestuurders (allen) En heb daarnaast ook niet de indruk dat ze luisteren naar de wens van de bevolking.

  Ik vrees met grote vrezen…

 • 8 april 2010 om 22:03
  Permalink

  Waarom zet je zo hoog op GBV in? Ik geloof dat ze best een sterk verhaal hebben en de meningen zijn vrij eenduidig. Ik ben benieuwd..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *