Rem op bouwplannen Oosterhout

De gemeenteraad heeft in het kader van bezuinigingen een ABC-tje gemaakt van alle ontwikkelingen. Doel is prioritering aan te brengen in de verschillende bouwprojecten die al lopen of nog moeten gaan lopen. Het ABC-tje even bekeken en Oosterhout trapt nogal hard op de rem. Dat is in mijn ogen niet goed voor de ontwikkeling van de stad. De Contreie krijgt bijvoorbeeld opeens geen huis van de wijk meer, maar een ‘ordinaire’ brede school. Wat staat er zoal op de verschillende lijsten?

De plannen met een A-classificatie gaan hoe dan ook door. Op dit lijstje prijken onder andere Dorst-West met honderd woningen. Het Dija-terrein met vijfenzeventig huizen mag ook nog en het bouwen van starterswoningen op de locatie van de Torenschouw gaat zeker weten ook door. De keuze voor Dorst-West is denk ik een terechte. Als daar nu niet gebouwd wordt gaat het waarschijnlijk nooit meer lukken om daar nog iets te bouwen, want de regelgeving wordt steeds strikter. Datzelfde geldt voor het Dija-terrein. De plannen van een tijd geleden vormen een mooie opknapbeurt voor het zieltogende complex. Het bouwen van starterswoningen heeft hoe dan ook prioriteit. Daarom mis ik hier juist de starterswoningen aan de Warandelaan, die Thuisvester wil gaan bouwen. Niet vergevorderd, maar zeker wel iets dat zeker door moet gaan.

De subtoppers onder de projecten worden vertegenwoordigd door De Contreie (820 woningen), de herstructurering van Slotjes-Midden, diverse woningen in het Santrijngebied en de zo verfoeide ontwikkeling van de Bayenslocatie. De projecten zijn nog niet zover gevorderd of helemaal niet gestart, maar zijn wel dermate belangrijk voor het college dat ze door moeten gaan. Ik ben het met de gekozen opties wel eens, maar hier mis ik De Zwaaikom. Kenmerkend aan de Zwaaikom is dat een deel industrie aan de stad wordt teruggegeven, en daar kan heel Oosterhout beter van worden. Moet dus zeker doorgaan en krijgt wat mij betreft ook zo’n B-classificatie.

De projecten op de C-lijst mogen pas weer meedoen na 2020 en blijven voorlopig nog even op de plan liggen. De projecten liggen volgens Wethouder De Boer stil en zullen in overleg met de provincie stuk voor stuk opgepakt worden als de woningmarkt weer gaat aantrekken. Wie doen er in deze categorie eigenlijk mee? Oosterhout-Oost staat voorlopig tot 2020 in de ijskast, men bouwt de 850 woningen voorlopig niet. Aangezien in 2028 de eerste tekenen van bevolkingskrimp landelijk merkbaar zijn bestaat een kans dat deze ontwikkeling er nooit gaat komen. Het verzorgingscomplex bij de Slotbossetoren komt er voorlopig ook niet, en zou zomaar eens nooit gerealiseerd kunnen worden door diezelfde eerdergenoemde bevolkingskrimp. Het Slotjesveld zal tot plezier van velen ook niet bebouwd worden voor 2020 en het PDM-terrein wordt eveneens tijdelijk niet ontwikkeld. Het opschorten van die laatste ontwikkeling is mogelijk een schop tegen het zere been van Thuisvester, die al drie jaar lang bezig is met het ontwikkelen van de locatie.

De essensie van deze lijst? Oosterhout brengt zichzelf als zelfstandige stad in gevaar. Door het doorschuiven van grote ontwikkelingsprojecten na 2020 ontneemt Oosterhout zichzelf de groeikansen die het nodig heeft om op te kunnen boksen tegen Tilburg en Breda. Deze steden realiseren in De Reeshof en Teteringen onnoemelijk veel nieuwe woningen en kunnen sterk groeien. De kans bestaat dat Oosterhout door na 2020 pas te beginnen de boot allang heeft gemist en alleen nog maar de nadelen van de bevolkingskrimp gaat ondervinden. Wat mij betreft mag de lijst dan ook in de la en gewoon op volle stoom door met het bouwen van woningen!

2 gedachten over “Rem op bouwplannen Oosterhout

  • 8 april 2010 om 22:01
    Permalink

    Het kan zijn dat projectontwikkelaars weglopen, maar het geheel doorschuiven van projecten tot over tien jaar is wel heel radicaal. Deze projecten zouden ze in ieder geval in kleinere stukken al kunnen bouwen.

  • 8 april 2010 om 21:46
    Permalink

    Projectontwikkelaar lopen nogal hard weg nu de buffers slinken. Risico’s proberen ze veelal te mijden. Grote projecten zijn daarom bijna ondoenlijk. Volgens mij heeft dat weinig te maken met onwil van de politiek. Immers in tijden van recessie zou het goed uitkomen de begroting te stoppen met geld uit grondopbrengsten. Dus luxe lijkt het me zeker niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *