Grensgeval

Hebt u het schokkende nieuws al vernomen? De gemeente Oosterhout is van plan om de interne grenzen wat op te schuiven, en daar is heel Den Hout faliekant tegen. Wat is het probleem? De Contreie gaat gebouwd worden, en het is met de huidige gemeentegrenzen een twijfelgevalletje waar je dan precies komt te wonen. Kortom, om het voor iedereen makkelijker te maken zou De Contreie onder de stad Oosterhout in de gemeente Oosterhout komen te vallen. Uit Den Hout klinken echter andere geluiden. Ondanks dat het daar ontbreekt aan een gemeentehuis, een burgemeester, wethouders en een gemeenteraad pleit Den Hout voor haar zelfstandigheid als het om grondgebied gaat. Volgens mij is dat een discussie met een hoop vals sentiment en lijkt het zelfs op schijnheiligheid.

Als we de huidige situatie in Den Hout bekijken staat men niet te springen om De Contreie. De wijk komt er echter toch, dus heeft Den Hout zich vanaf het begin in lopen dekken tegen het aanzicht van de wijk. Zo moest er een ruime groenzone komen en moest niet teveel opvallen dat er een heel stuk nieuwbouw aan Den Hout vastgebouwd gaat worden. Ze zitten er, gezien deze feiten nu niet echt op te wachten. Aangezien de boel wel gebouwd gaat worden is voor het administratieve gemak gekozen de bouwlocatie van De Contreie toe te willen voegen aan de stad Oosterhout (wat weer onderdeel is van de gemeente Oosterhout). Als het echter om de oppervlakte van Den Hout gaat valt er niet te praten over aanpassingen. De Contreie, die in geen enkele manier zichtbaar mag zijn, moet wel toegevoegd worden op gedeeltelijk Houts grondgebied. Wel de lusten (inwoners, voorzieningen) maar niet de lasten (verlegging grens, wijk vast aan dorp). Daarmee stelt Den Hout zich in een tweestrijd die ze zelf geschapen hebben, kom daar nog maar eens uit…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *