Het Calimero-gevoel

Vrijwel iedere Oosterhouter heeft het onbewust, het gevoel klein te zijn ten opzichte van de grote broers Breda en Tilburg. Vaak wordt er gedacht in de bedreigingen die met name Breda met zich meebrengt, maar een grotere stad in de buurt kan ook zeer zeker voordelen hebben.

 In het algemeen word er verwacht dat de grootste gemeente in een bepaald gebied de zogenaamde regiofunctie heeft. In die stad is dan bijvoorbeeld het grote ziekenhuis gevestigd, de grote bioscoop en het grote openbare zwembad. Dat is in ieder geval de verhoduing als het gaat om een stad met dorpen er omheen. Voor haar kerkdorpen heeft Oosterhout die centrumfunctie.

 Maar in het licht van de noodzakelijke bezuinigingen liggen er voor Oosterhout nog grote kansen ten opzichte van Breda, en in mindere mate Tilburg. Nu is het nog zo dat Oosterhout in vrijwel alles mee probeert te gaan met de grote broer. Breda een grote bioscoop, dat willen wij ook. En zo zijn er nog talloze voorbeelden te noemen, zo hoeft Oosterhout dan geen duur Huis van Cultuur te bouwen. Maak gewoon afspraken met het Chasse zodat de grote acts daar heen kunnen, en dat de kleinere (maar vaak minstens even goede) acts naar Oosterhout komen.

 Door middel van regionale samenwerking kan Oosterhout zaken afstemmen met Breda zodat niet twee keer hetzelfde wrodt gedaan maar zodat de gemeenten elkaar aanvullen. Zo hoeven beide gemeenten minder geld uit te geven aan taken die binnen een afstand van enkele kilometers dubbel worden uitgevoerd.

 Als er vervolgens wordt gezorgd voor een goede verbinding vanuit beide gemeenten naar die voorzieningen heb je een win-winsituatie. Om dat te bereiken moet de gemeente Oosterhout wel investeren in de relatie met Breda en die stad ook haar successen gunnen, zodat Oosterhout uiteindelijk ook punten binnen gaat halen.

5 gedachten over “Het Calimero-gevoel

 • 15 september 2010 om 10:49
  Permalink

  @RFTC Natuurlijk weet ik ook dat er in Oosterhout geblowd wordt, maar wil dat zeggen dat we een coffeeshop binnen de gemeentegrenzen moeten halen?

  Juist nu de nationale politiek meer kritiek heeft op het gedoogbeleid en verschillende gemeenten hun coffeeshops gaan sluiten zouden wij een coffeeshop moeten openen? Het zou wel weer een teken zijn dat Oosterhout bij iedere ontwikkeling te laat is…..

  @Jeffrey Ontwikkeling in die richting zou inderdaad ook kunnen. Probleem daarbij is dat Oosterhout dan inderdaad de grootste is en dan dus de voorzieningen moet hebben terwijl Oosterhout daar het geld niet voor heeft en daarnaast ook al teveel op Breda leunt (denk bijvoorbeeld aan het ziekenhuis). Om die kant op te ontwikkelen lijkt me te laat.

 • 12 september 2010 om 23:22
  Permalink

  Als we dan al kiezen om een brabants blok te bouwen, dan niet met breburg. Zij hebben al zulke innige banden en daar kom je als Oosterhout alleen nog tussen als je de centen hebt. Oosterhout zou optimaal profiteren van een verbinding met de gemeente drimmelen en geertruidenberg. dan is oosterhout de grootste en kan het alsnog een dienstenpakket ontwikkelen dat waardig is voor een stad van dit formaat. dat biedt dan tegenwicht aan de steenklomp breburg.

 • 12 september 2010 om 17:43
  Permalink

  @Ralph
  Daar is zeker behoefte aan. Alleen steekt het Oosterhoutse bestuur liever hun kop in het zand. Je gelooft toch niet écht dat er hier niet geblowd wordt zeker?

 • 11 september 2010 om 14:32
  Permalink

  @RFTC Hebben we daar wel behoefte aan? Volgens mij is het merendeel van de Oosterhouters tegen een coffeeshop. En je bent natuurlijk ook zo in Breda of Tilburg, dus dat hoeft ook geen rem te zijn.

 • 10 september 2010 om 21:17
  Permalink

  Doe dan gelijk afspreken dat er een Bredase of Tilburgse coffeeshop naar Oosterhout komt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *