College, gebruik je verstand toch eens!

Oosterhout moet 14 miljoen euro bezuinigen om de begroting rond te krijgen. Allerlei voorzieningen worden bedreigd met sluiting, marginalisering van het budget of anderzijds maatregelen die ten nadelen zijn aan hun output. Aan de andere kant wil men wel, kost wat het kost, een duur Huis voor Cultuur realiseren. Ondanks de stormen van kritiek en redelijke alternatieven, houdt het college de poot stijf. Waarom deze halsstarrigheid?

Zet het Huis voor Cultuur een paar jaar in de ijskast, en haal deze weer tevoorschijn als de economie aantoonbaar aantrekt. Gebruik in de tussentijd de vrije reserves en afgesloten lening voor enkele rendementsinvesteringen. Denk bijvoorbeeld aan het digitaliseren van het gemeentehuis, zodat uittreksels en vergunningen via DigiD worden aangevraagd. Een simpele ingreep, waarmee overheadkosten worden gereduceerd. En zo zijn er tal van zaken te bedenken. De vrije reserves kunnen worden gebruikt voor het opvullen van eventuele tekorten, als gevolg van de stijging van het aantal uitkeringen, en onderhoudskosten aan H19. Acute problemen bij H19 worden opgelost, de vrije reserve blijft in tact (of groeit), de gemeentelijke bedrijfsvoering wordt efficiënter en belangrijke voorzieningen kunnen op niveau gehouden worden. Acht minuten fietsen naar de Bieb is voor volwassenen te doen, maar onverantwoord als het gaat om basisschoolkinderen.

Een billijk compromis ligt binnen handbereik, maar de coalitiepartijen zetten koppig door. Tot onbegrip van velen (ondergetekende incluis). Waarom deze defensieve attitude? Wil de PvdA met het HvC het kwakkelende beleid van wethouder Bode maskeren? Of wordt zij door VVD, Gemeentebelangen en CDA geslachtofferd, zodat de drie andere onervaren en falende wethouders worden ontzien? Vergezochte theorieren, dat zeker. Maar waar wie de ratio liquideert….. Daarom, college: Gebruik je verstand en zet het HvC voorlopig op een laag pitje.

4 gedachten over “College, gebruik je verstand toch eens!

 • Pingback: OokvanWosterhout.nl › Open brief aan B&W en coalitie

 • 7 november 2010 om 20:13
  Permalink

  Beste Sense

  Je haalt me de woorden uit de mond.D66 heeft al tijdens de verkiezingscampagne gezegd dat het Huis voor Cultuur moet worden uitgesteld als blijkt dat er geen geld voor is.En inmiddels is wel duidelijk dat dat geld er dus niet is. Let op de laatste concernrapportage (grote tegenvaller) Tijdens de komende vergadering van de gemeenteraad wordt de begroting voor 2011 behandeld. D66 zal dan ook voorstellen om nu niet verder te gaan met het Huis voor Cultuur. D66 vindt dat die plannen moeten worden uitgesteld in afwachting van financieel betere tijden. Het zou idd fantastisch zijn als dit ook eens bij de collegepartijen doordringt of als ze het lef hebben hun mening aan te passen.Meer kan ik niet aan jouw analyse toevoegen.

  Groet

  Wim van Neutegem

 • 7 november 2010 om 11:58
  Permalink

  ‘Hastikidee’, zou dat ene sprookjesfiguur uit de fabeltjeskrant zeggen. Zo moeilijk is de bovenstaande conclusie toch niet te trekken.
  Ongelooflijk dat er nog steeds coalitiepartijen in Oosterhout zijn die niet willen begrijpen dat voor het HvC, althans de investering hiervoor, absoluut weinig draagvlak is in de oosterhoutse samenleving.
  Er rest de oppositie maar één ding: de bewoners van Oosterhout steeds weer opnieuw wijzen op het feit dat PvdA, Gemeentebelangen, VVD en CDA doordrammen waar het gaat om het realiseren van een HvC en ten koste van welke voorzieningen dit allemaal wel niet gaat. Bij komende verkiezingen gaat dit voor mij een reden zijn de coalitiepartijen links te laten liggen

 • Pingback: Tweets die vermelden OokvanWosterhout.nl › College, gebruik je verstand toch eens! -- Topsy.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *