Lijstjes, we zijn er dol op

De Nederlandse overheid heeft ontdekt dat internet een waardevolle informatiebron is voor de burger en heeft daarom een ranglijst opgesteld over de dienstverlening via de gemeentelijke website. Alle 430 gemeenten zijn in deze lijst meegenomen die door de gemeente Capelle aan den IJssel aangevoerd wordt. Oosterhout is afgelopen jaar gestegen van plek 42 naar plaats 26, een knappe prestatie!

 

Met deze prestatie laat Oosterhout steden als Tilburg, Rotterdam, Roosendaal, ’s-Hertogenbosch, Breda en Eindhoven achter zich. Hier mag Oosterhout behoorlijk trots op zijn, maar het mag geen aanleiding zijn om de informatievoorziening via internet niet verder te verbeteren. De ranglijst is samengesteld door het beantwoorden van een aantal punten door de onderzoekers, uit die antwoorden zijn nog een aantal verbeterpunten te halen.

De eerste verbeterpunten waar de burger niet direct wat aan heeft is dat de informatie via een landelijke standaard gepresenteerd moet worden. Dit is nu blijkbaar niet en dat heeft een aantal punten gekost. Wat wel een nuttige aanvulling is het hebben van een link tussen de producten die mensen digitaal kunnen bestellen en de bijbehorende regelgeving en vice versa. Hierdoor kunnen burgers voor ze een aanvraag doen de regels doornemen en wordt de kans op onvolledige of overbodige aanvragen verminderd.

Ook met betrekking tot de politiek mist Oosterhout wat punten. Zo worden de raadsvergaderingen volgens de ranglijst niet uitgezonden in beeld en geluid, terwijl dat toch een mogelijke manier is voor de ORTS om haar bestaansrecht te rechtvaardigen. Daarnaast is er geen overzichtelijk beeld van het stemgedrag van verschillende fractieleden en fracties door de jaren heen. Het zou een mooie toevoeging zijn als de gemeente dit kan realiseren, populisme en ongegeneerd draaien wordt hiermee  voorkomen.

Als derde onderwerp waar verbeteringen mogelijk zijn wordt het digitaal aanvragen van integrale vergunningen aangegeven, dit blijkt nog niet mogelijk te zijn. Nu is op 1 oktober 2010 de nieuwe Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht ingegaan waarin geregeld wordt dat burgers maar één vergunning hoeven aan te vragen voor een project dat uit meerdere activiteiten bestaat. Hiervoor is wel een digitale mogelijkheid, hopelijk kan de gemeente leren van dat digitale loket en ook voor de andere integrale aanvragen een digitaal loket maken.

Daarnaast kan ook de communicatie verbeteren. De burgemeester heeft wel een weblog, waar sinds september niets meer op geplaatst is, maar de burger kan zich niet abonneren op een nieuwsbrief. De gemeente neemt dagelijks besluiten en die kunnen best per week gecommuniceerd worden via een digitale nieuwsbrief. Dit hoeft natuurlijk de informatie in het Kanton en de Oosterhouter niet te vervangen maar het kan wel een aanvulling zijn, zeker in deze samenleving die digitaal goed geschoold is. Ook een meldpunt administratieve lastenverlichting staat op de aanbevelingenlijst, wat erg nuttig kan zijn in deze tijd waarin het college in de eigen kosten wil snijden. Waarschijnlijk zal er een hoop rommel binnen komen maar er zullen ook een aantal nuttige zaken naar voren komen die het college zelf misschien over het hoofd zou zien.

Al met al een goede score voor Oosterhout op dit moment, maar met een aantal relatief kleine toevoegingen kan Oosterhout nog verder stijgen op de ranglijst. Voor de complete ranglijst en de score van Oosterhout kun je op deze link klikken: https://www.monitor.overheid.nl/ranglijsten/tonen_vragenlijst?organisatietype=gemeente&rls=55a266166a59a0ee23a32847f7b5c86d

Een gedachte over “Lijstjes, we zijn er dol op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *