Opinie: Bouwen bij Bayens gaat door

Nieuwsblad BN/De Stem bericht dat de bouw bij Bayens (ook wel Trademark) mag starten. Het verzoek van de bewoners om een voorlopige voorziening is afgewezen. De buurt is fel gekant tegen de nieuwbouwplannen die op het terrein gaan plaatsvinden en zet alles in het werk om protest aan te tekenen. Om het plaatje helder te maken, nu staat hier een showroom en werkplaats voor landbouwvoertuigen, volgens mij ga je er dan als bewoner op vooruit als er woningen komen. Vraag blijft dan ook staan waarom bewoners zo fel tegenstander zijn van deze woningontwikkeling.

Het is een bredere ontwikkeling in Oosterhout. Het zogeheten ‘Not In My Backyard’ (NIMBY) gehalte van bewoners bij nieuwe projecten in de buurt neemt hand over hand toe. Vaak gaat het om starterswoningen en meestal zijn dit appartementsgebouwen. De gemeente Oosterhout en/of projectontwikkelaars hebben de gewoonte ontwikkeld om dit soort initiatieven te ontwikkelen in de buurt van vrijstaande woningen (Bayens) of een recente ontwikkeling van dure woningen (Warandepoort). Omwonenden die buitengewoon kritisch zijn op de gebeurtenissen in de eigen woonomgeving. Daarnaast hebben zij de mogelijkheid om te procederen tegen besluiten van de overheid omdat zij zich goed weten te verenigen. Daarom een pleidooi naar deze omwonenden, die de mogelijkheden voor de starter in Oosterhout blijven blokkeren.

De omwonenden van het bouwplan Bayens krijgen in plaats van een showroom met landbouwwerktuigen een groot aantal gezellige buren erbij. Minder lawaai, een fraaier aanzicht en nieuw bloed in de directe omgeving. Vooropgesteld kan worden dat deze ontwikkeling allesbehalve onverwacht is gekomen. Zo ongeveer alle hoeken rondom Bayens zijn in de loop der jaren ontwikkeld. Deze ontwikkeling houdt het gebied levensvatbaar en biedt starters in Oosterhout een kans om een eigen woning te kopen. Zijn zij vergeten dat zij ooit ook zelf op de woningmarkt gestart zijn?

Omwonenden van Warandepoort moeten goed nadenken hoe de eigen woning tot stand is gekomen. De grond waarop hun eigen woningen gebouwd zijn waren voorheen niet bebouwd. De woning is dus door intensivering van ruimtegebruik gebouwd. Juist datzelfde argument wordt nu door de bewoners ingezet om de ontwikkeling bij Warandepoort te blokkeren. Wederom worden hier appartementen voor starters gebouwd, wederom moeten deze starters volgens de huidige bewoners maar buiten de boot vallen.

Lieve omwonenden van Bayens en Warandepoort, als starters hun wooncarrière niet bij jullie in de buurt mogen starten, waar in Oosterhout kunnen zij dat dan nog wel doen? Beide clubs bewoners kunnen zeer duidelijk de regels interpreteren, dan zou een stuk visie op woningen voor starters niet echt meer een probleem moeten zijn.

Een gedachte over “Opinie: Bouwen bij Bayens gaat door

 • 11 april 2011 om 17:36
  Permalink

  Beste Oldeneel

  Ergens heb je helemaal gelijk, maar… ja maar…. De bewoners aldaar hebben er ooit iets gekocht, moesten aan allemaal voorwaarden voldoen… en dat wordt nu door de gewijzigde plannen van het College helemaal losgelaten… en daar gaat het dus fout. Ik ben er overigens van overtuigd dat zowel de omwonenden van Bayens als de Warandepoort er best mee hadden ingestemd als het allemaal wat minder massaal was was geweest. Ook mijn partij (D66) vind dat er veel meer starterswoningen in Oosterhout moeten komen, maar wij zetten niet simpelweg een “vinkje” als het college weer eens met een niet doordacht voorstel (waar dan toevalliggerwijs 30% sociale woningen in staat) komt of waar de projectontwikkelaar heel gelukkig mee is.

  Groet

  Wim van Neutegem
  fractievoorzitter D66 Oosterhout

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *