Opinie: Gezondheidszorg regio Oosterhout in gevaar

Het Oosterhoutse Amphia ziekenhuis staat op de tocht. De spoedeisende hulp zal na een geplande nieuwbouw verdwijnen. Daarmee zetten de bestuurders in een poging efficiënt te werken, de patiënt in de kou. Wederom lappen mensen die onze gezondheid hoog in het vaandel zouden moeten hebben staan, hun eigen eed aan hun laars. Ik val in herhaling, maar het irriteert me dan ook mateloos:

Ik zweer/beloof dat ik de geneeskunst zo goed als ik kan zal uitoefenen ten dienste van mijn medemens. Ik zal zorgen voor zieken, gezondheid bevorderen en lijden verlichten. Ik stel het belang van de patiënt voorop en eerbiedig zijn opvattingen. Ik zal aan de patiënt geen schade doen. Ik luister en zal hem goed inlichten. Ik zal geheim houden wat mij is toevertrouwd. Ik zal de geneeskundige kennis van mijzelf en anderen bevorderen. Ik erken de grenzen van mijn mogelijkheden. Ik zal mij open en toetsbaar opstellen, en ik ken mijn verantwoordelijkheid voor de samenleving. Ik zal de beschikbaarheid en toegankelijkheid van de gezondheidszorg bevorderen. Ik maak geen misbruik van mijn medische kennis, ook niet onder druk. Ik zal zo het beroep van arts in ere houden. Zo waarlijk helpe mij God almachtig / Dat beloof ik.

Gelukkig ben ik niet de enige die zich hieraan irriteert. Bijval is er inmiddels vanuit de gemeenteraden:

En binnenkort vast ook van Drimmelen.

Dat is al met al bevolking die zich via hun vertegenwoordiging uitspreekt van zo’n 125.000 mensen.

Spoedeisende hulp is niet voor niets spoedeisend. Deze moet dan ook op een zo kort mogelijke afstand van de burger gesitueerd worden. Zolang er raden van bestuur akkoord gaan met megasalarissen van artsen vind ik het onverkropbaar dat er bezuinigd wordt op locaties. De bestuurders van het Amphia zouden zich moeten schamen. Het is daarbij niet te hopen dat ze last krijgen van hun hart, want het is door hun eigen beleid straks bijna niet meer te garanderen dat ze op tijd in het ziekenhuis arriveren.

Wosterhouter

Ik ben een echte Wosterhouter. Het is mijn stadje. Maar ik bemoei met net zo graag met de rest van de wereld!

Een gedachte over “Opinie: Gezondheidszorg regio Oosterhout in gevaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *