Opinie: Sportclubs Warande houden TSC graag aan boord

Bij monde van de Stichting Sportverenigingen Warande is op 21 maart een brief verzonden naar het college van B&W. De strekking: TSC moet in het Warandegebied blijven. Zij geven aan dat de bundeling van atletiek (Scorpio), tennis (otc de warande), Korfbal (Voltreffers), volleybal (VOKO), Hockey (MHC De Warande) en voetbal (TSC) een perfecte combinatie is op een centrale plek in Oosterhout. Uitdaging voor de clubs is wat mij betreft hoe zij gezamenlijk efficiënter met hun ruimtegebruik om kunnen gaan. Door beter gebruik van grond kunnen zij een up-to-date accomodatie krijgen zonder dat dit hen één cent hoeft te kosten.

De sportverenigingen in het Warandegebied hebben het over het algemeen prima voor elkaar. De accomodaties liggen er vaak goed bij en de besturen hebben de zaken prima op orde. Omdat ze zich verenigd hebben in een stichting kunnen zij bepaalde zaken op een hoger schaalniveau regelen, wat voordelen voor alle clubs heeft. TSC heeft al geruime tijd geleden het verzoek neergelegd om het sportpark te mogen herinrichten. Het verzoek krijgt echter geen gehoor omdat een deel van het sportpark in de ecologische hoofdstructuur ligt. De gemeente had wel een andere oplossing, verhuizen naar De Contreie.

Het toenmalige bestuur heeft op een gegeven moment in de pers geroepen dan maar te willen verhuizen. Het was toen ‘slikken of stikken’. De prioriteiten van de club zijn na die dag anders komen te liggen. Er trad een nieuw bestuur aan dat orde op zaken wil stellen en de boodschap is duidelijk, TSC gaat niet weg van de Warandelaan. De impasse heeft zich inmiddels verplaatst naar het gemeentehuis omdat door deze ontwikkeling, andere ontwikkelingen in het Warandegebied niet door kunnen gaan. De clubs dekken zichzelf daarvoor in.

MHC De Warande heeft in de afgelopen jaren velden aangelegd of vervangen, deze zijn de komende 15 jaar niet op. ATV Scorpio heeft de baan laten vernieuwen en een nieuwe accomodatie laten bouwen. Voltreffers heeft haar terrein laten onderhouden en de kantine een opknapbeurt gegeven en VOKO heeft een sporthal gerealiseerd die voorlopig nog niet afgeschreven is. Er valt dus weinig te schuiven/verplaatsen zonder dat de gemeente er een hoop geld aan  kwijt is.

TSC is de laatste in het rijtje en wil ook een modern complex. Dat is ze ook gegund na een intensief gebruik van 50 jaar. TSC is ook niet tegenwerkend, want ze willen het parkeerprobleem graag op eigen terrein oplossen, maar moeten daarvoor wel velden herschikken. TSC denkt mee in het onderhoud, en gaat als het even kan volledig voor kunstgras. Kortom, TSC wil wel meewerken- en denken met de gemeente Oosterhout. Waarom komen ze dan niet tot een goede oplossing? Hier liggen wel kansen voor de stichting waar de sportclubs in participeren. Als zij in fases het ruimtegebruik van hun complexen intensiveren kunnen de clubs straks met minder ruimte toe. Zodoende kan de gemeente Oosterhout grond ontwikkelen in het gebied en kunnen de clubs uitzien naar een up-to-date accomodatie als zij dit willen.

Het verlies van TSC in het Warandegebied is slecht voor het gezamenlijke sportcluster. Deze werken nu al intensief samen en in de toekomst kan dat alleen maar beter worden. Schermen met de Ecologische Hoofdstructuur is daarbij uitermate jammer, omdat deze regeling met goede wil best ruimte biedt om zaken anders te organiseren. Belangrijkste is nu dat er gepraat wordt, en dat TSC zelf beslist waar zij in de toekomst wil zitten en hoe dat terrein eruit hoort te zien. Een beetje geven en een beetje nemen zijn vaak de basis voor een goede voetbalwedstrijd, laten we hopen dat dat ook zo is voor dit TSC-besluit.

3 gedachten over “Opinie: Sportclubs Warande houden TSC graag aan boord

 • 1 mei 2011 om 12:25
  Permalink

  @frits

  Daar ben ik het niet helemaal eens, TSC laten zitten levert geen 20 miljoen op, maar dat kost het de Oosterhoutse samenleving niet.

 • 1 mei 2011 om 12:16
  Permalink

  Hoezo ten koste van sportbeoefenaars?Iedereen kan toch gewoon blijven sporten? TSC in die wrakke bende aan de Warandelaan laten zitten kost de Oosterhoutse samenleving bijna twintig miljoen euro. Waarmee TSC de duurste amateurvoetbalclub van het westelijk halfrond zou worden.

 • 25 april 2011 om 19:58
  Permalink

  @ Jeffrey
  Helaas gaat geld uit grondexploitatie bij dit college nu eenmaal voor, boven het belang van alle sportbeoefenaars aan de Warande.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *