Opinie: Koninginnedag, handhavers maken er weer een potje van

Het mag geen nieuws meer heten, de Oosterhoutse parkeerhandhaving is berucht. Onze gezellige familiestad staat in de wijde omtrek bekend om haar fanatieke bonnenschrijvers die de menselijke maat, maar vooral ook de redelijkheid vaak ver uit het oog verliezen. Laat die redelijkheid nou net zijn waar je succesvol bezwaar op kan maken. Dus ook eenieder die op deze nationale feestdag is bekeurd, teken gerust bezwaar aan.
Bon op Konginnedag voor foutparkeren
Zie vooral de datum en het tijdstip!

Opmerkelijk is dat, onze HaHa’s (handhavers en poe wat kun je met die mensen lachen) al om 8:13 een boete uitgeschreven hebben. Het betaald parkeren is op dat moment nog niet van toepassing dus kennelijk roken ze bloed en vertier en zijn ze extra vroeg opgestaan.

Massaal worden zogenaamde foutparkeerders weer op de bon geslingerd. “Onschuldige” mensen die komen als handelaar of koper op de rommelmarkt. Was er eerder al het kramen-debakel, komt er nu nog een belabberde parkeervoorziening en reputatieschadende boetes-actie bij. Felicitaties aan de bestuurders die verantwoordelijk zijn. Die familiestad komt prima op de kaart op deze manier.

Parkeerplaatsen overvol

Massaal "foutparkeren" door volle parkeerplaatsen
Massaal "foutparkeren" door volle parkeerplaatsen
Alternatieve parkeerplaatsen gezocht!
Alternatieve parkeerplaatsen gezocht!

Wat is namelijk het feit. Alle parkeerplaatsen aan de zuidkant van het stadscentrum waren vroeg op de dag al vol, met als gevolg dat men alternatieven gaat zoeken. Verwijs je als gemeente op dat moment niet naar mogelijkheden kun je het die mensen niet kwalijk nemen. Bonnen schrijven is dan laag. Erg laag en ondermijnd het gezag van de handhavers die toch al met argusogen worden bekeken. Daarnaast zijn de bonnen voor zover mij bekend ook aanvechtbaar. Bij parkeerboetes is redelijkheid een belangrijk criterium bij een eventueel bezwaar. Het wordt dan wat juridisch, maar het gaat erom dat de gronden om de boete te schrijven redelijk zijn. Er moeten bijvoorbeeld voldoende alternatieven zijn, er moeten geen bijzondere zaken aan de hand zijn etc.

Nu wil het toevallig zo zijn dat de aanwezige alternatieven tot ver in de omgeving vol waren. Er geen vermelding was naar andere opties en er iets bijzonders aan de hand was: het is koninginnedag en daarmee een nationale feestdag. De bijbehorende activiteiten en rommelmarkt trekken veel publiek. De problematiek is dan ook te verwachten en dat vergt actie. Proactief zorgen voor alternatieven en deze vermelden is dan een stuk chiquer dan het handhaven van regeltjes die totaal zijn ingehaald door de actualiteit van het moment.

Oosterhout verscheur die bonnen en stel eerst een parkeerbeleid op voor dit soort gevallen (net als parkfeest vorig jaar, waar hetzelfde speelde) en ga daarna eens burgertje pesten. Zorg in de tussentijd ook dat auto’s die écht fout geparkeerd staan en kruisingen en dergelijke blokkeren kunnen worden weggesleept. Want dat is legitiem, wie de doorgang voor hulpdiensten blokkeert verdient niet beter. Fair and square.

Wosterhouter

Ik ben een echte Wosterhouter. Het is mijn stadje. Maar ik bemoei met net zo graag met de rest van de wereld!

5 gedachten over “Opinie: Koninginnedag, handhavers maken er weer een potje van

 • 2 mei 2011 om 23:01
  Permalink

  Ach die handhavers lopen hun bekende rondje. Maar na meerdere malen aangekaart te hebben dat er bij mij in de wijk vreselijk irritant geparkeerd word, (Ik dacht dat je binnen 5 meter na een kruising niet mocht parkeren.) is er nog niks aangedaan.
  Ja mevrouw, wij weten het mevrouw. We gaan er aandacht aan besteden mevrouw. Ja vast. Na 10 jaar nog steeds niet. En het is alleen maar drukker geworden.

 • 2 mei 2011 om 19:10
  Permalink

  Gisteren contateerde ik een (voor mij) nieuw feit. Er blijkt namelijk iets nog ranzigers aan de hand te zijn. De verwijzingen voor het parkeren die wél aangebracht waren, verwezen allemaal naar een overvol slotjesveld. En dan als klap op de vuurpijl de handhavers nog extra vroeg op pad sturen. Schandalig!

 • 1 mei 2011 om 12:47
  Permalink

  Ik heb vooral op de tekst onderaan de bon gelet. De auto stond dus op een plant-soen (wat dat ook moge zijn) of ander openbaar groen geparkeerd. Ja, dat moet je natuurlijkl niet doen. Mag zelfs niet als het betaald parkeren niet van toepassing is.
  Maar met de strekking van dit stukje kan ik het alleen maar eens zijn. De BOA’s -Bijzonder Ongeschikte Ambtenaren- doen hun naam in elk geval eer aan!

 • 30 april 2011 om 19:57
  Permalink

  Het beste lijkt me een juridisch harde winst, maar daarvoor moet een betrokkene bezwaar maken en wel op zo’n manier dat het inderdaad gewonnen wordt. (Ik ben dus zelf niet bekeurd, de foto is van een willekeurige voorruit vandaag.)

  Het is in ieder geval goed zoveel mogelijk aandacht te genereren voor dit burgertje pesten zodat de plaatselijke politiek, en ik heb er heel wat gezien tijdens een rondje centrum vandaag, de verantwoordelijk bestuurder op het matje roept en liever nog middels een raadsstuk om de oren slaat. Dit beleid is namelijk simpelweg niet goed voor de burger en niet goed voor het gezag van de handhavers zelf.

  Weekblad Oosterhout heeft de hele kwestie ook al eens aangekaart, helaas zonder succes.

  Een handtekeningenactie zou het probleem kunnen onderstrepen, maar of het in dit geval echt tot veranderingen leidt…?

 • 30 april 2011 om 19:24
  Permalink

  Hoe zit het met die handhavers? Krijgen die nu extra uitbetaald vanwege nationale feestdag? Dan zou het zelfs het afwegen waard zijn om ze in te zetten, immers het moet wel ‘lonen’.

  In hoeverre is een kans aanwezig op succes van bezwaar of zou een collectief vormen mee kans hebben, bijvoorbeeld met handtekeningactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *