Opinie: Adieu Oranjewoud

Oranjewoud gaat in de Oranjefout

Oranjewoud laat haar ware aard zien. Zij hebben met het mislopen van een nieuw bestemmingsplan Beneluxweg-zuid hun nieuwe kantoor de mist in zien gaan. Meewerken aan een bestemmingsplanwijziging willen ze niet en daarom nemen ze nu Wethouder Willemsuh en de rest van het College van B&W in de tang. Jullie moeten instemmen, anders vertrekken wij. Niemand had kunnen voorspellen dat Oranjewoud het zo hard ging spelen, maar tegelijkertijd is het ook erg lachwekkend. Waarom? Omdat…

… onze helden van Oranjewoud al eerder hebben aangegeven rondgekeken te hebben. Ze zijn daarbij klaarblijkelijk niet geslaagd, want ze willen graag in Oosterhout blijven. Als je dan graag hier wil blijven, lijkt het me logisch dat je je een beetje constructief opstelt. Nu heeft Oranjewoud al haar kruit al verschoten, maar gaat alsnog onze gemeenteraad in de tang nemen. Dat klopt en kan niet en maakt dat Oranjewoud een modderfiguur slaat. Best wel slecht voor een bureau dat gedegen adviezen hoort te schrijven.

Het vervolg laat zich ook raden. Ik neem aan dat de oosterhoutse gemeenteraad zich niet laat ringeloren door dit bedrijf, en zij moeten op zoek naar een alternatieve locatie. Dan moeten ze met hangende pootjes terug naar gemeenten die het bureau eerder afgewezen heeft en kunnen ze hun nieuwbouw ook niet voor de gewenste 1 januari 2013 realiseren. Oranjewoud is dus altijd verliezer en zou daarmee zomaar faalhaasje van de week kunnen worden. Daar ga ik dan weer niet over, maar met deze actie maakt Oranjewoud zich onsterfelijk belachelijk. Laten we hopen dat de Gemeenteraad niet blind in deze hoogmoed trapt en dat we Oranjewoud en zijn 300 medewerkers binnenkort uit kunnen zwaaien. Slecht voor de economie, maar goed voor andere de doorstroming op de kruising Europaweg en bovenal voor de geloofwaardigheid van dit college.

12 gedachten over “Opinie: Adieu Oranjewoud

 • 8 juli 2011 om 10:14
  Permalink

  @Arno Meulendijks: Beste Arno, ik moet je toch even terechtwijzen. Je hebt het over een hondenuitlaatveldje aan de Beneluxweg-Zuid. Je kletst uit je nek beste kerel. Ga er eens kijken en je zult zien dat het om een prachtig stuk natuur gaat. Het heeft zichzelf in de jaren ontwikkeld tot een heus park / bos en mensen wandelen daar en genieten van de natuur (ook zonder hond!). En dat kappen we dan zomaar weg als het aan de raad ligt, omdat een bedrijf dat eist. Oranjefout is in Wosterhout blijkbaar machtiger dan de raad, het college en Eddi Oolhorst bij elkaar 😉 Opdat wij nooit vergeten, Hell Yeah!

 • 25 mei 2011 om 21:26
  Permalink

  @ Arno
  Heb je niet ergens een bakje staan waar je ooit reclame voor hebt gemaakt? Kun je daar in overgeven!

 • 25 mei 2011 om 18:37
  Permalink

  @ RTFC: Dit maakt duidelijk dat Oranjewoud haar probleem het probleem van de gemeente wil maken. De gemeente kan hier verder niet bij helpen.

  @ Arno Meulendijks: Deze jongeren zijn ook allemaal professionals, en zij hebben gewoon een baan en een toekomst. Als ik met naam en toenaam tegen Oranjewoud ga schoppen, en er later alsnog zou willen werken (omdat er een mooie carrierekans ligt) dan gaat dat natuurlijk niet meer gebeuren.

  Daarom heeft ieder zijn reden om onder anonieme naam te reageren. Hopelijk wil je dat respecteren en toch van onze hopelijk zinvolle bijdragen blijven genieten.

 • 25 mei 2011 om 15:25
  Permalink

  Juist daarom is de werkwijze van Oranjewoud zo vreemd. Zij weten als geen ander hoe bestuurders denken en werken. Ze zouden er beter tactisch op inspelen dan dreigen. Nu maakt Oranjewoud een modderfiguur van zichzelf….

 • 24 mei 2011 om 21:52
  Permalink

  En dan nog eens iets! ik krijg echt een slappe maag van al dat anonieme gedoe.
  Ook van de Wok van Oosterhout.Dan je biedt je een discussieplatform over het reilen en zeilen in Oosterhout, wat werkelijk iets toevoegt,en vervolgens laat je niet weten wie je of jullie zijn! Da’s allejezus jammer want je profileert je als een opiniesite van en door jongere Oosterhouters en dan vind ik het wel belangrijk om te weten wie jullie zijn! Niks zo boeiend en belangrijk als te discussiëren met de ‘jeugd’. Maar het is interessanter om te praten tegen gezichten dan tegen maskers! ( wilde ik even kwijt!)

 • 24 mei 2011 om 21:17
  Permalink

  Ik sluit me aan bij de denkrichting van Arno. Het behoud van een hoofdkantoor heeft zo zijn invloed op het imago van de gemeente.

  De raad heeft natuurlijk wel altijd het laatste woord. Vragen om te heroverwegen zonder nieuwe inzichten aan te dragen waarom er een andere uitkomst zou moeten zijn is merkwaardig. De huidige insteek lijkt zelfs min of meer andersom te zijn.

  Een ruimtelijk bureau als Oranjewoud zou bij uitstek een inhoudelijk dossier neer moeten kunnen leggen bij de raad waarom het bestemmingsplan wel aangepast moet worden.

 • 24 mei 2011 om 21:01
  Permalink

  Heren,

  Zoals ik reeds stelde, zal een eventueel vertrek van Oranjewoud niet het ‘grote verlies’ zijn dat het College ons wil doen geloven. Mijn vermoeden is dat het merendeel van de medewerkers bij Oranjewoud niet in Oosterhout woonachtig is, maar elke dag als forens op en neer reist. Net als bij ieder ander bedrijf. Waarom zouden Oosterhoutse medewerkers dat niet doen, mocht Oranjewoud verhuizen?

  Los van het economische plaatje, waar ik later deze maand mijn licht over zal schijnen, ben ik toch wel erg benieuwd naar jullie mening. Waar is de houding van dit College inzake Oranjewoud op gebaseerd? De feiten spreken amper in hun voordeel, dus dan zou je in eerste instantie denken aan incompetentie, of speelt er meer achter de schermen?

 • 24 mei 2011 om 21:01
  Permalink

  Ik weet het niet. Oranjewoud is inmiddels een mondiaal bedrijf en groeit als kool. Om een bedrijf met een dergelijke allure in Oosterhout te behouden is volgens mij een goed streven. De werkgelegenheid zal voor Oosterhouters ook bij Oranjewoud alleen maar kunnen toenemen. We hebben het over een hondenuitlaatveldje waar ze een nieuw kantoorpand willen bouwen. ze vervuilen niets, belemmeren geen landschappelijk uitzicht, en qua kenniseconomie zijn ze mijn inziens van grote toegevoegde waarde.De kenniseconomie is waar we in Nederland,nationaal,regionaal en lokaal onze toegevoegde waarde moeten laten gelden!Ik heb toch zeer sterk de neiging om deze beslissing van onze raad te schalen onder de noemer kortzichtigheid en weinig strategische visie.

 • 24 mei 2011 om 15:13
  Permalink

  @ Oldeneel
  Ik denk dat er zo een heleboel mensen niet over nadenken. Die nemen de woorden en toezeggingen van dit college over aan als waarheid. Maar vraagt men eenmaal om de onderbouwing, moet dit college het antwoord in vele gevallen schuldig blijven.
  Het is ook wel raar dat Willemsen nooit heeft laten weten wát Oranjewoud ons nu feitelijk oplevert.
  Ikea werd destijds ook op een ‘slinkse’ wijze ingehaald. Met een grondprijs van kilometers onder de marktwaarde. Blijkt het, na het tekenen van de papieren, om een opslagloods van de firma ‘Katoennatie’ uit België te gaan!
  Okay, er staat wél Ikea op de gevel!
  Maar Oosterhout mag zeggen dat zij een Ikea hebben. Dat is dan blijkbaar de meerwaarde. Maar die meerwaarde, als die er al is want er komen geen bezoekers, kostte de belastingbetaler wèl een hoop geld vanwege die goedkope bouwgrond.
  Politiekers kunnen mooi praten, maar vooral in hun eigen straatje!

 • 23 mei 2011 om 23:37
  Permalink

  Beste RFTC,

  Ik moet u eerlijk zeggen dat ik daar niet over heb nagedacht. Ik heb aangenomen dat er een aandeel oosterhoutse werknemers bij Oranjewoud zit, en dat dit mogelijk schade aan de economie toebrengt. De omvang ervan, daar moet ik u het antwoord dan ook schuldigblijven.

 • 23 mei 2011 om 19:15
  Permalink

  @ Oldeneel
  Kun jij mij uitleggen wat Oranjewoud aan de Oosterhoutse economie bijdraagt? Behoudens werkgelegenheid van zo’n 50 Oosterhouters die écht wel meeverhuizen hoor.
  Vrij weinig lijkt mij. Onroerendzaakbelasting???

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *