Opinie: Politiek is meer dan voor of tegen stemmen

Mark van Barschot – Vorige week heeft de gemeenteraad van Oosterhout het nieuwe bestemmingsplan Beneluxweg-Zuid vastgesteld. In dit nieuwe bestemmingsplan krijgt Oranjewoud de mogelijkheid om een nieuw kantoor te bouwen dat aan haar eisen voldoet èn wordt het grootste deel van de bestemming van de rest van het terrein gewijzigd van bedrijven terrein in groen.

In de berichtgeving in BNDeStem werd ruim aandacht besteed aan de tegenstelling tussen de coalitiepartijen en een aantal oppositiepartijen. Opvallende afwezig in de berichtgeving was de rol van oppositiepartijen D66 en Onafhankelijke Fractie, die juist voor het coalitievoorstel hebben gestemd. Door politiek slim te manoeuvreren hebben juist die twee partijen ervoor gezorgd dat de uiteindelijke plannen van veel betere kwaliteit zijn dan het eerste voorstel.
D66 en de OF hebben op 19 april tegen het eerste voorstel gestemd en waren mede-indieners van een motie die het College opdroeg met een beter voorstel te komen, te realiseren op kavel 3, direct naast de moskee. Helaas bleek om verschillende redenen dat het niet mogelijk is de bebouwing op kavel 3 te realiseren en stelde het college voor op kavel 1 en 2 te bouwen en juist Kavel 3 groen te laten.  Voor de huidige gebruikers van het gebied, m.n. buurtbewoners en de scouting heeft Kavel 3 echter de minste natuur- en gebruikswaarde.

In overleg met de OF heeft D66 per motie voorgesteld om het groen dat ivm met de nieuwe bebouwing moet verdwijnen, op kavel 3 te herplanten. Daarmee werd de mogelijkheid gecreëerd om in overleg met de huidige gebruikers, de natuur- en gebruikswaarde van het groene Kavel 3 aanmerkelijk te vergroten. Vervolgens heeft D66 haar eventuele steun voor het gewijzigde  bestemmingsplan expliciet afhankelijk gemaakt van de voorafgaande toezegging van de wethouder dat de motie door het college wordt overgenomen en uitgevoerd.

De wethouder deed de gevraagde toezegging waardoor het vergroten van de gebruikswaarde van Kavel 3 door de huidige gebruikers onderdeel is geworden van het beleid van het college. De betreffende motie werd dus beleid waarna D66 de motie introk waardoor het gevaar dat zo’n motie eventueel zou worden weggestemd was geweken.

Politiek is meer dan voor of tegen stemmen. Uiteindelijk draait politiek ook gewoon om het bereiken van resultaat. En dat is wat de fracties van D66 en de OF met hun strategie hebben bereikt: resultaat! Een beter bestemmingsplan dan in eerste instantie door het college was voorgesteld. Het behoud van honderden arbeidsplaatsen voor Oosterhout. Het definitief wijzigen van 80% van de bestemming van dit “industrieterrein” in groen. En ten slotte door slim te handelen het vergroten van de gebruikswaarde  van Kavel 3 voor de scouting en de omwonenden.

Het is jammer dat de anders zo scherpe analyse in BNDeStem dit keer niet verder kwam dan het beschrijven van de  platte voor-tegen verhouding in de Raad. Ook is het jammer dat de fractievoorzitter van Groen-Links volhardt in het verhaal dat ook hier weer het college zijn zin doordramt. Ook D66 en de OF hebben gewezen op de misplaatste arrogantie van zowel Oranjewoud als het College bij de totstandkoming van de plannen. Maar als een voorstel met bijna 2/3 meerderheid wordt aangenomen, met steun van 2 oppositiepartijen, kun je niet blijven volhouden dat de democratie geweld wordt aangedaan. Wie dat doet sluit zijn ogen voor de werkelijkheid, en voor de verantwoordelijkheid van elke politicus om naast het verkondigen van een mening, ook het behalen van het best haalbare resultaat na te streven.

Mark van Barschot is bestuursvoorzitter van D66 Oosterhout.

16 gedachten over “Opinie: Politiek is meer dan voor of tegen stemmen

 • 20 juli 2011 om 17:45
  Permalink

  Ingenieursbedrijf Oranjewoud NV wil haar vestiging in Oosterhout uitbreiden en zoekt daarvoor een nieuw kantoorpand. De media heeft hier al diverse malen aandacht aan besteed. De keus is uiteindelijk gevallen op een locatie aan de Beneluxweg Zuid. Dit tot grote woede van de omwonenden, die vinden dat zij niet gehoord worden en dat er over hun ruggen heen op voorhand al plannetjes worden uitgevoerd waar men absoluut niet op zit te wachten. Een conflict-of-interest tussen bewoners en de gemeente Oosterhout. 1. Oranjewoud heeft in het verleden diverse opdrachten uitgevoerd voor de gemeente Oosterhout en doet dat nog steeds. Ze zijn dus goede vrienden en gunnen elkaar wat. Zie bijv. de werken aan de Bredaseweg en nu via Dura Vermeer aan de Burg. Materlaan, enz. 2. Oranjewoud, een beursgenoteerde onderneming, heeft al haar IT-activiteiten verkocht aan Centric. Het verkoopbedrag is overigens nooit bekend gemaakt. Centric (en in het verleden dus ook Oranjewoud) is tevens een partij in deze; want zij verzorgen de complete salarisadministratie en klantenvolgsystemen (CRM/Siebel) voor de Gemeente Oosterhout en het UWV/CWI. De meeste IT-medewerkers van de gemeente zijn inmiddels bij Centric gedetacheerd.
  Werkgelegenheid voor Oosterhouters? Ja, voor een paar hooggeplaatste gemeenteambtenaren die toch al de mooiste plekken voor zich zelf hebben gereserveerd in deze gemeente.
  En D66? Pff, getuigt niet van kennis van zaken hun motie. Die honderden bomen kun je op dat kleine grasveldje naast de moskee écht niet herplanten. Hooguit compenseren elders in Oosterhout. Maar daar worden dagelijks meer en meer bomen omgezaagd. Conclusie: Gemeenteraad je woonst straks in een stad zo groot als Rotterdam en de PVV zal de dienst uit maken. Dan zal ik er in ieder geval niet meer wonen. En jullie hebben het aan jezelf te danken. Altijd maar je kortzichtige Eigenbelang gevolgd.

 • 18 juli 2011 om 20:55
  Permalink

  Beste Henk de Vries, deze tekst van U vertelt heel veel over U zelf, U weet zogenaamd alles , alle anderen zijn dom. Is dat op voorhand, aus dem Stegreif, a l’improviste, heeft U dossierkennis, in casus Beneluxweg – Zuid, toon dat dan, en dan kunnen we inhoudelijk met elkaar praten, als U niet reageert, dan weten allen dat U niets in Uw mars heeft, lekker afgeschreven, lekker lullen laten zei mijn tante altijd, en die wist van wanten, ik zal wel nooit meer iets van meneer de Vries horen, allemaal ruis en camouflage, en grootbroek-praat, klein lichtpuntje, zeg iets! Grijp Uw kans. drs. M.P.J. Elshout

 • 18 juli 2011 om 12:08
  Permalink

  Beste Mark, jammer dat jij in de grootste leugen van de laatste decennia trapt: ‘honderden arbeidplaatsen behouden voor Oosterhout.’ Uw fractie is naïef geweest. Bij Oranjewoud is max 25% (naar zeggen) van de werknemers afkomstig uit O’hout. Mocht het bedrijf verhuizen naar omliggende regio, dan gaan die mensen hun baan niet opzeggen. Die commuten. Snap je dit vuile spelletje nou nog steeds niet? Er is jullie een fopspeen voorgehouden, en als hongerige kinderen hebben jullie die gegrepen. Jullie zijn niet de baas hier, dat is Oranjewoud. Die krijgt zijn zin en de omwonenden doen er even niet toe. Maar goed, in geval van belangenverstrengeling is het ook lastig om eerlijk spel te spel. Dan scheidt het kaf zich van het koren. Het domste vind ik nog, dat jullie je door de wethouder hebben laten verleiden om voor een tweede keer te gaan stemmen. Toen hadden jullie, als ‘democraten’ al onraad moeten ruiken. Bah!

 • 17 juli 2011 om 22:12
  Permalink

  Beste Henk de Vries, vertel ik onzin? en kunt U daar op reageren?
  Dossierkennis .. met groet drs. M.P.J. Elshout

 • 17 juli 2011 om 21:07
  Permalink

  @ Maarten Velds
  Nou, dan heb ik jou toch anders ingeschat. Jammer!
  Groet,

  René

 • 17 juli 2011 om 16:41
  Permalink

  Even een reactie op de inbreng van Rene Reimer. Hij zegt dat ik het anders gedaan zou hebben. Dat is voor hem de vraag en voor mij een weet. Maar in de jaren 90 heb ik ook voor het oude bestemmingsplan gestemd. En de redenering van Mark van Barschot kan ik helemaal volgen. Dus?

 • 17 juli 2011 om 12:46
  Permalink

  Het wordt wel erg triest met de reacties hier. De meeste reacties hebben geen enkele inhoud en bestaan enkel uit zinloze woorden.

  Gezien de schrijfstijl lijken ze ook nog van dezelfde persoon te zijn. Het is jammer dat iemand op een opiniesite zulke nietszeggende teksten weet te produceren en het vergalt ook het plezier voor mij om nog serieus te gaan reageren op een stuk.

  Wat mij betreft hoeven dit soort mensen hier niet meer te komen.

 • 16 juli 2011 om 23:43
  Permalink

  – Deze reactie is verwijderd door de moderator –

 • 16 juli 2011 om 22:40
  Permalink

  U bent belazerd of bedonderd, alletwee vandezelfde etymologische oorsprong, Lazarus, wou niet opstaan , en stond ineens op, wie was er belazerd, de omstanders, en de Germanen werden bebliksemd en bedonderd, , ze waren even van het padje, van hun normale patroon, in zulke omstandigheden zoeken ze toeverlaat, mensen die pal staan, en dat hebben ze in dit geval bij U niet kunnen vinden, U loopt achter het grote graai geld/macht, en wordt meegesleurd, U bent bedonderd, belazerd, en op zijn Oosterhouts, belaaitafeld. Niemand vertrouwt U nog, U bent een gevallen engel, wie ziet uit naar de bomen die gerooid gaan worden en alle vogels en dieren die verjaagd gaan worden in o.a. Uw naam, dat hij vermeld wordt, in de palm van een hand geschreven, requiem-dieren, adieu…..d666

 • 16 juli 2011 om 20:25
  Permalink

  Beste meneer Mark, U bent een gevallen engel, in deze, bent U belazerd of bedonderd, of heeft U dat zichzelf aangedaan, of aan laten doen? Deze taalkundige termen, belazerd en bedonderd, komen namelijk op hetzelfde neer, de ene mens is “bijbelbelezen” , is geschrokken van Lazarus, en voelt zich belazerd, en de Noordgermaanse mens, variant, onder de invloed van, Donar, de god van bliksem en donder, voelt zich bebliksemd en bedonderd, beiden hebben daarna, een naar gevoel, in de steek gelaten, een waar heen gevoel, resteert, maar nu het verstand, gewone mensen vragen om leidinggevende mensen , die pal staan, daar is uiteindelijk, democratie voor bedacht, U ook, heeft zich laten verkiezen, bent een van de uitverkorenen, U verzaakt, mensen kiezen niet voor bezwijkers, angsthazen , U staat niet pal…. U heeft niet eens een brandblussertje bij de hand, weet niet eens de gebruiksaanwijzing te lezen, laat staan uit te voeren, ook ontbreekt een rationele opmerking, alleen zelfrechtvaardiging, zelfs de filosofische verrewegvisiekijkende variant ontbreekt, poetische variant ontbreekt, alles wordt U aangereikt door hebberigen , nogmaals alleen aangereikt door hebberigen, U lurkt, en U trapt in die modderpoel, U doorziet het niet, het meest kwalijke , U loopt er achteraan, conclusie, U bent ook hebberig! graag reactie….met een beetje lef moet dat lukken!

 • 16 juli 2011 om 00:19
  Permalink

  Regionaal bekeken, is dit hele opiniestuk een groot nitwitstuk, ik begrijp eigenlijk niet dat ze hier gemeentelijke raadsleden over laten beslissen met hun kleine doodlopende zieltjes, en onnozele gedachten, en hun rationeel niks voorstellende waanideeen , in onze globaliserende wereld, regionaal kunnen ze nog niet eens over hun eigen grenzen kijken laat staan meedenken, mogen zij eigenlijk wel beslissen, en het ergste is….ze denken steeds het ei van Columbus gevonden te hebben, en dan in dit geval d 66 , ik had anders gedacht, moet het er met Pechtold nog eens over hebben.

 • 15 juli 2011 om 22:49
  Permalink

  Wat een strooplekkers zijn die d 66 mensen, in hun kanneke zit geen stroop, het is slechts stront, en na enige tijd stinkt dat, laat je niet likken , was je handen, zorgvuldig, met antibacteriele zeep.
  Een advies van gerenommeerde mensen uit het werk- veld!!!!

 • 15 juli 2011 om 21:47
  Permalink

  @ Mark van Barschot
  Wet U zeker dat er niet een getalletje mist bij de naam van Uw partij?
  D’666 dus!
  https://www.skepsis.nl/beest666.html
  Blijkbaar heeft Uw partij de ziel ook aan aan het duivelse kapitaal verkocht!
  Om te lachen, is Uw bijdrage aan dit blog. U voelt zich kennelijk tekort gedaan door BN/de Stem. Uw ‘stem’ zou niet opgetekend zijn.
  Welnu, de stem van Uw partij is luid en duidelijk overgekomen in de raadszaal. Alleen dát al is een reden om Uzelf te schamen. BN/de Stem heeft U alleen in bescherming genomen door niet verder op Uw argumenten in te gaan.
  Maarten had dit nooit laten gebeuren!
  Blijkbaar lonkt het pluche!

 • 15 juli 2011 om 20:36
  Permalink

  Halve gare, d 66 , ja of nee, nee wij als d66 hebben alles doorgedacht, ja U kent onze nuance, samen met een naast ons zittende partij, of/wel partij, hebben het gezamenlijk overdacht, gebrainstormd, ons rijk gemaakt,dachten dat we in deze zaak heel slim voor de dag konden komen, werkelijk doorgedacht, en weten na een deal een werkelijk antwoord, waar iedereen vrede mee heeft, ach sufferds, aan de zijlijn, ga lekker met je neus, een lijntje doen. Stemmen, de nuance, ontbreekt, OF , wat wals is vals is , ha ha ha de partij van de nuance, d66 de clown in het hele gebeuren, trek Uw fopneus van Uw achterwerk, het is kiezen of delen, het is een digitaal tijdperk waarin we leven, ja of nee, U snapt iets werkelijk niet, OF ??????

 • 15 juli 2011 om 19:51
  Permalink

  Uit opinie van de plaatselijke d66, blijkt, dat ze geen intrinsieke waarde toekennen aan de natuur, waarvan akte, kunt U Uw eigen mededeling daaromtrent, ook doorsturen naar Uw hoofdman, waar U aan gelieerd bent, de heer Pechtold, anders doe ik het wel, U spreekt slechts over menselijke gebruikers, zelfs in denigrerende vorm, wij gaan dat terreintje wel inrichten, kleine wereld lijkt me, als des nachts over iedereen heen alle sterren schitteren, en we het uiteindelijk overdag van de zon en….de regen moeten hebben, die fijntjes de fijnstof uit onze neuzen weg mag regenen, mooi, maar alle dieren en planten moeten weg, volgens Uw afgewogen en zogenaamd “slim doordacht” inzicht, U heeft zwakke knieen, advies, meet Uzelf een kunstknie aan, of pak een eiken -stok , ter ondersteuning van U zelf, of om een partij weg te jagen, teveel zelfrechtvaardiging overheerst, van Uw kant, ja heus, heus, U wilt het zo hebben, U rekent U zelf rijk, zoals de meeste partijen in deze duistere zaak, maar nogmaals, zeker van d66 had ik anders verwacht, in deze casus, zwaar teleurgesteld, met groet

 • 15 juli 2011 om 15:23
  Permalink

  Als “dielen en wielen” , regel wordt, dan hebben we helemaal geen politieke partijen meer nodig. Dan is het slechts een kwestie van…hoe de wind waait , hangt mijn vestje.
  Ik proef in bovenstaande opinie heel veel achteruitgesteld gevoel, en een sterke zelfrechtvaardiging van het stemgedrag van d66, maar overigens blijf ik ( en velen met mij) van mening, dat d66 zijn democratische ziel in deze casus, aan de wilgen gehangen heeft, er komt geen welluidend melodietje meer uit.
  Ruim een jaar is er voor 19 april over nagedacht door alle partijen, toen is besloten, nee! Een betrekkelijke korte periode daarna, ondergraven ze hun eigen stem, en de motie, waarin ze toen zijn meegegaan.
  Blijkbaar gaan ze uit van een hen toebedachte profetische blik, dat alles zo zou lopen en dat zij dat al reeds hadden voorzien.
  En tot mijn verbazing is d66 ook ineens hovenier, landschapsarchtect, geworden, ze gaan de boel nog “groener ” inrichten, want zij weten blijkbaar wat “groen ” is, wat een arrogantie, en dat was dan hun zogenaamde troefkaart.
  Bovendien kloppen de getallen niet.
  We spreken niet alleen over groen, maar ook over waardevol groen. Door het verleggen, en rooien, van de nu prachtig begroeide geluidswal over de hele lengte, dus ook het achter – decor van wat nu K 3 heet, resteert een aan de voorkant liggende groene deurmat, als blikvanger van een zichtlocatie.
  U laat dus ook op K 3 tientallen bomen en struiken rooien, en gaat dat vervolgens opgeteld met de honderden bomen en struiken van K 1 en K2 op het resterende deel van K 3 compenseren. Borderline is een heel vervelende aandoening.
  Maar als U echt onderhandeld had, van meet af aan, dan was er heel iets beters uitgekomen, maar geef gewoon toe, d 66 was er niet bij, was niet bij de les, en omdat achteraf te rechtvaardigen…te doorzichtig, lijkt me, met groet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *