Opinie: De Oosterhoutse evenementenmarkt. Waar rook is, is vuur

De recensie van het zomercarnaval dat enkele dagen geleden op deze website werd geplaatst meldde niet alleen een voor de bezoeker geslaagd feestje. Zo soepel als de heupen dat weekend wisten te bewegen steekt het in het Oosterhoutse centrum namelijk toch allemaal niet in elkaar. Eerlijk is eerlijk, ik kan er de vinger niet precies achter krijgen waar het smeult, maar ik zie af en toe toch echt flinke rookpluimen. En het gezegde kennen we allemaal, waar rook is, is vuur.

Naast het zomercarnaval is het aantal evenementen sterk toegenomen. Mosselfeest, Pruvement, Kunst Op Markt, Blues en Roots, Parkfeest, Bikinizz, Oosterhout Live, Startplaats Eneco-tour, Kermis en het gloednieuwe SMAAK. Mijn excuses als ik in deze opsomming iets of iemand gemist heb. Oosterhout bruist zo hard, dat de evenementen uitgesmeerd worden over de stad. Al dan niet vanwege praktische of (para)commerciele beweegredenen. Want er is altijd wel iemand die het evenement niet in zijn of haar achtertuin wil hebben. Zo ook de marktkooplui die een rol claimen in Oosterhouts nieuwste soap. Deze zijn sinds enkele jaren weer terug op de markt en nu iedereen zijn loop weer net heeft terug gevonden verdedigen zij hun territorium. Best logisch. Het zomercarnaval was om die reden niet meer welkom op de markt. Althans dat beweert de ene groep. Serieuze tegengeluiden hoor ook ik.

Maar moeten we nu telkens weer verzanden in bonje met de buren? Of moeten we John en Natasja misschien maar eens uitnodigen en een en ander eens uitspreken? Want wat er gezegd wordt in de reacties op BN De Stem lijkt te kloppen: De Oosterhoutse horeca gunt elkaar ook niet zoveel. Maar ligt het wel zo simpel? Of is er misschien één en ander te verbeteren in de sturing. Wijzen is namelijk makkelijk, maar ik wil ook wel een voorzetje doen voor een mogelijke oplossing.

Het evenementenbeleid in Oosterhout lijkt vooralsnog gericht op “meer evenementen“. Dat is in periode 2007-2010 goed gelukt meldt het rapport: Evaluatieverslag evenementen Oosterhout 2007 – 2010. Voor 2011 staat het formuleren van spelregels voor de organisatoren van evenementen op het programma. En daar wil ik dan ook graag op aansluiten. Een specifiek guideline voor wat betreft spreiding van evenementen naar locatie’s. Bijvoorbeeld op basis van de te verwachten toeloop. Grote festivals in de buurt van goede aansluitingen op vervoer. Evenementen met veel geluid in dun bevolkte gebieden. Eventuele pareltjes (benoemd door B&W, raad of referendum) die een uitzondering krijgen vanwege historie of bijzondere waarde. Op die manier kan een duidelijke sturing plaatsvinden op basis van soort en karakter van een evenement.

Is het flauw om te sturen, ja dat is flauw. Maar als de markt er zelf nou telkens weer een potje van maakt… Dan is het misschien wel het enige alternatief?

Wosterhouter

Ik ben een echte Wosterhouter. Het is mijn stadje. Maar ik bemoei met net zo graag met de rest van de wereld!

2 gedachten over “Opinie: De Oosterhoutse evenementenmarkt. Waar rook is, is vuur

 • 8 september 2011 om 22:10
  Permalink

  Kijk aan, iets over het hoofd gezien, dat vreesde ik al.

  Ik las overigens in weekblad Oosterhout dat de organisatie en de horeca op de markt met elkaar in overleg gaan. Dat was mij nog niet bekend toen ik dit artikel schreef.

  Volwassen om met elkaar aan tafel te gaan. Hopelijk met resultaat!

 • 8 september 2011 om 17:21
  Permalink

  @ Wosterhouter
  Uw opsomming mist een evenement van het gewaardeerde gemeenteraadslid Dhr. Kastelijns (wie anders). Het Oktoberfest dat géén na-aperij mag heten, al weet iedereen dat dat wel zo is.
  Valt ook niet mee aangezien die man zoveel organiseert!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *