Opinie: Wel de lusten, niet de lasten

Het lijkt een terugkerend fenomeen te worden in Oosterhout; veel ambitie hebben maar als het moet gebeuren niet thuisgeven omdat we er last van kunnen hebben. In de korte tijd dat dit jaar bezig is hebben we al twee voorbeelden gezien die de stelling bevestigen, de enquête over het Huis van Cultuur en het artikel op de website van BN/de Stem dat een groot deel van de centrumbewoners vindt dat er teveel evenementen zijn.

De uitslag van de enquête over het Huis van Cultuur is natuurlijk al achterhaald, mede door de maatschappelijke tegenstand heeft het college van B&W besloten om het HvC maar af te blazen. Jarenlang wordt er door vele Oosterhouters geroepen dat de ontwikkeling van Oosterhout achterblijft bij de steden om ons heen, er moest hier een grote bioscoop komen en een groots theater. Op het moment dat dan eindelijk met de realisering gestart kan worden krabbelt de Oosterhouter terug, want dan pas dringt het tot de gemiddelde Oosterhouter door dat het geld gaat kosten en dat andere voorzieningen daar last van gaan hebben. Met als gevolg een hoop maatschappelijke onrust en verwijten naar de kant van de gemeente.

Het tweede voorbeeld is het artikel dat BN/de Stem op haar website plaatste. Er is blijkbaar een enquête gehouden door de belangengroep CBO (Centrum Bewoners Oosterhout) en daaruit blijkt dat één op de drie inwoners van het centrum van mening is dat er teveel evenementen georganiseerd worden. Nu kan dat natuurlijk een te begrijpen argument zijn, tenminste, als er iedere dag of iedere week iets gebeurd. Maar dat is absoluut niet het geval! Die paar evenementen die in het centrum worden gehouden zijn op twee handen te tellen.

Daarnaast ben ik persoonlijk, als voormalig centrumbewoner, van mening dat je bewust kiest om in het centrum te gaan wonen en dat je er vanuit mag gaan dat er meer geluiden zullen zijn of zelfs wat parkeeroverlast. Wat ik verder erg bijzonder vindt is dat CBO aangeeft namens de centrumbewoners te spreken, maar de enquête eerst maar uit moet wijzen of de centrumbewoners het CBO wel kennen. Volgens berichten van het CBO zouden zulke enquêtes vaker worden gehouden, maar zowel ikzelf als mijn momenteel nog in het centrum wonende familieleden en kennissen hebben nog geen enkele enquête langs zien komen. Mijn oproep is dus ook dat de gemeente Oosterhout zich niet laat beïnvloeden door deze 133 inwoners (400/3) die niet snappen dat de waarde van hun woning juist bepaald wordt door een bruisend en ondernemend centrum.

Deze twee voorbeelden laten duidelijk zien dat een aantal Oosterhouters veel schreeuwt om ontwikkelingen maar er geen last van wil hebben. Wel roepen dat er meer gedaan moet worden en dat de Markt vaker vol moet, maar vervolgens niet geconfronteerd willen worden met meer mensen, auto’s en meer geluid. Wel een groot theater en luxe bioscoop willen, maar daar niet de kosten voor willen dragen. Dit is een ontwikkeling die je als Oosterhout niet moet willen en die gevolgen heeft voor onder meer de verhouding tussen de samenleving en de politiek. De burger wil iets moois hebben in de stad en als de politiek daar dan toe besluit en de gevolgen schetst, dan draait diezelfde burger 180 graden en verklaart de politiek voor gek en roept dat de politiek zo ver van de samenleving af staat. De politiek gaat dit op een gegeven moment niet meer accepteren en zal alle (grote) voorstellen bij voorbaat al afstemmen omdat ze geen zin hebben in kwade burgers.

Heel Oosterhout moet eigenlijk realistischer worden, de burger moet bij haar wensen ook denken aan de gevolgen en kosten en de overheid moet plannen baseren op realistische cijfers en ook realistisch kijken naar de uitvoerbaarheid. Als dat gebeurd kan Oosterhout alsnog haar ambitie verwezenlijken.

11 gedachten over “Opinie: Wel de lusten, niet de lasten

 • Pingback: Opinie: Het failliet van Winkelstad-Oosterhout | OokvanWosterhout.nl

 • Pingback: Opinie: De Oosterhoutse evenementenmarkt. Waar rook is, is vuur | OokvanWosterhout.nl

 • Pingback: Opinie: Verdient Oosterhout het Parkfeest nog wel? | OokvanWosterhout.nl

 • 19 januari 2011 om 19:07
  Permalink

  Enqueteren kent inderdaad risico’s. Helaas heeft CBO een imago dat wat mij betreft al enige kleur aan uitkomsten suggereert.

  Aan het wonen in een centrum kleven nu eenmaal voor en nadelen, net zoals dat is in buurten en wijken verder van het centrum.

  Wellicht zou het interessant zijn om daar eens te vragen of er teveel of te weinig evenementen in het centrum plaatsvinden.

 • 18 januari 2011 om 23:02
  Permalink

  Als bewoner van het Oosterhoutse stadscentrum wil ik aangeven dat ik de enquete van het CBO wel heb ontvangen en al sinds jaren bekend ben met het CBO als organisatie. Ik vind dat CBO zich behoorlijk kwetsbaar opstelt door als eerst de vraag te stellen of mensen het CBO wel kennen. En dat siert het CBO. Over de enquete zelf zijn boeken vol te schrijven. geen wonder dat er mensen zijn met universitaire opleidingen die zich enkel en alleen met de vraagstelling en de beoogde effecten van die vraagstelling bezighouden. Het is dan ook niet helemaal fair om een groep welwillende mensen af te rekenen op formuleringen. Kritiek mag, maar dat is ook weer relatief

 • 15 januari 2011 om 19:07
  Permalink

  Beste mevrouw van Mook,

  Onder aan het artikel staat gewoon mijn naam, vanwege privacyredenen plaats ik mijn achternaam niet.

  Laat ik eerst een van uw opmerkingen rechtzetten. De conclusie dat 1/3 van de ondervraagden van mening is dat er teveel evenementen georganiseerd worden in de binnenstad komt niet van mijzelf, maar van de website van BN/de Stem (https://www.bndestem.nl/regio/oosterhout/7959789/Centrumbewoners-Te-veel-evenementen.ece). Vervolgens doe ik de oproep aan het college en de gemeenteraad om het evenementenbeleid niet aan te passen voor die 133 mensen(400 ingevulde formulieren gedeeld door 1/3 van de mensen die zegt dat er teveel evenementen zijn). U zult het misschien wel met mij eens zijn dat de waarde van de woningen in het centrum mede bepaald wordt door de attractiviteit van het centrum.

  Daarnaast ontken ik niet dat u en CBO zich inzetten voor het centrum. Waar ik mijn vraagtekens bij zet is de bekendheid van CBO bij de centrumbewoners. Daarbij wordt ik gesteund doordat u zelf in de enquete de vraag stelt of men CBO kent.

 • 15 januari 2011 om 19:07
  Permalink

  Aantal opvallende zaken wat mij betreft: 2800 enquetes uitgegeven, 400 reacties, de vraag is of dat representatief is, of dat er bijvoorbeeld vooral negatief reageert is.

  De enquete is via internet vrij toegankelijk. Dit betekent dat ook mensen van buiten het centrum antwoord kunnen geven. Wat de betrouwbaarheid niet ten goede hoeft te komen.

  De vraagstelling is enigszins suggestief.

  Enkele citaten:

  “17. Wat is uw mening over de planning en het aantal evenementen in de binnenstad?
  Te weinig
  Voldoende
  Te veel
  Te dicht na elkaar
  Het mogen er meer zijn”

  Metname te dicht na elkaar suggereert iets.

  “18. Met betrekking tot die evenementen, wat vind u van:
  a. De geluidssterkte via geluidsinstallaties
  Kan beter
  Goed
  Hard
  Te hard”

  Ook hier suggereert men gevoelsmatig iets. Een andere verdeling zou kunnen zijn:
  – Te zacht
  – Mag harder
  – Precies goed
  – Mag zachter
  – Te hard

  De website is trouwens http://www.centrumbewoners-oosterhout.nl

 • 15 januari 2011 om 18:49
  Permalink

  Reactie van Elly van Mook gevonden in de mailbox:
  ——————————————-
  Anoniem een stuk plaatsen op de site is niet moeilijk.

  Vragen naar hoe en wat rond de enquête van hard werkende vrijwilligers in het centrum die zich bezig houden met “het zo aangenaam mogelijk wonen, rekening houdend met ïeders”belang”, was misschien iets correcter geweest.

  Maar vooruit.

  In de laatste weken van november heeft CBO 2800 enquête formulieren huis aan huis bezorgd in het gebied binnen de tangenten, bovendien is hier ook melding van gemaakt in de plaatselijke pers en op de site http://www.centrumbewonersoosterhout.nl, waar men de enquête ook kon invullen.

  De conclusie dat de bewoners van het centrum vinden dat er teveel evenementen zijn mag u voor uw rekening nemen maar de cijfers geven een iets ander beeld.

  Indien u werkelijk interesse heeft over wat de cijfers zijn kunt u altijd contact met me opnemen., ellycbo@planet.nl

  groetjes elly van mook van dongen, voorzitter/secretaris CBO

 • 15 januari 2011 om 18:34
  Permalink

  Beste Elly,

  Waar heeft u deze reactie naartoe gezonden, wij kunnen tussen de reacties op deze site geen reactie van u vinden. Uiteraard ontvangen wij die graag!

  Groet,
  Ookvanwosterhout

 • 14 januari 2011 om 10:52
  Permalink

  Gister stuurde ik reeds een reactie maar waarom is deze niet geplaatst op de site.
  Mijn grootste bezwaar op jullie artikel dat je maar wat schrijft en niet staaft, zie mij reactie 13 januari

 • 13 januari 2011 om 22:59
  Permalink

  @ Ralph
  Je vergeet dat een bioscoop en evt leisurecentrum een particuliere investering betreft. Een nog groter theater met dan nog meer lege stoeltjes kost de belastingbetaler alleen maar geld voor noppes. Terecht dat daar over gezeurd wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *