Recensie: Kaais Zomercarnaval 2011

Een weekend vol met zomerse klanken, een leuke parade en plezier, dat is waar je aan denkt bij de aankondiging van het Kaais Zomercarnaval. Deze derde editie kende een aantal wijzigingen ten opzichte van vorig jaar, en die vielen veelal positief uit. Die wijzigingen en het zomerse weer zorgden voor een geslaagd evenement.

Zaterdagavond:

Het Kaais Zomercarnaval begon zaterdagavond op de Heuvel. Deze was hiervoor omgetoverd tot een soort festivalplein. Een vergelijking met het Maastrichtse Vrijthof is passend, een plein omgeven door karakteristieke gebouwen, een centrale bar en een goede locatie voor het podium zorgen voor een leuke sfeer. De band La Fiesta wist de sfeer er prima in te brengen met zomerse klanken. Het optreden van La Fiesta werd afgewisseld met optredens van Django Wagner en Willem Barth. De muziek van beide artiesten moet je liggen, maar het aantal mensen dat de liedjes mee wist te zingen gaf aan dat de organisatie een goede keus heeft gemaakt om deze artiesten te contracteren.

De Heuvel liep gedurende de avond gezellig vol en de aanwezige bar heeft een prima omzet gedraaid. Deze bar blijkt niet helemaal onomstreden te zijn, tijdens de zoektocht naar sponsoren is ook de lokale horeca benaderd en die hebben meegedaan in de verwachting dat het evenement wederom op de Markt zou plaatsvinden. Geruchten duiden erop dat Arnoud –zeg Kastelijns schenk nog eens in- van ’t Zonneke dit niet wilde, en heeft gelobbyd om het festival op de Heuvel te houden. Dit is gelukt en de bar op de Heuvel werd ook door Kastelijns en zijn personeel bemand. De lokale horeca is hier naar verluid niet blij mee, omdat ze zo inkomsten mislopen.

Overigens was de service bij de bar prima. Je moest munten kopen a 2 euro per stuk waarmee je bier, wijn of fris kon halen. Net als bij het Parkfeest zorgt het werken met muntjes voor een snelle service zodat je nooit lang hoefde te wachten bij de bar.

Positief was ook het aantal sponsoren. Bij het podium stonden twee tv-schermen opgesteld waar alle sponsoren op vertoond werden. Het hoge aantal bedrijven dat hieraan meewerkte toont het draagvlak voor dit festival aan.

Zondag:

Op zondag stond de parade centraal. Deze optocht van sambadanseressen en bands volgde grotendeels de route die de carnavalsoptocht in februari neemt. Omdat er dit jaar geen activiteiten waren op de Markt werd deze ook in de parade overgeslagen. De zomerse muziek zorgde voor een leuke sfeer, al moet wel gezegd worden dat de tijd tussen de reclamekaravaan en de eerste artiesten erg lang was (bijna een uur). Gaten in de optocht zijn bijna niet te vermijden maar blijven hinderlijk. Dat het droog bleef zorgde voor een redelijke grote aanloop rond het parcours, waar door enkele ondernemers langs de route handig op ingespeeld werd. De Salerno in de Mathildastraat bijvoorbeeld had een terras buiten staan, net als hun buurman Bakkerij Eduard Sandig.

De hele dag is er daarnaast muziek en optredens op de Heuvel en op het Schapendries. Dit zorgt voor een leuke sfeer en een geslaagd festival. De combinatie van goed weer, de Heuvel als nieuw centrum van het festival en zomerse klanken doet hopen dat het festival volgend jaar succesvol wordt voortgezet.

6 gedachten over “Recensie: Kaais Zomercarnaval 2011

 • Pingback: Opinie: De Oosterhoutse evenementenmarkt. Waar rook is, is vuur | OokvanWosterhout.nl

 • 5 september 2011 om 21:40
  Permalink

  sowieso klopt het niet dat Kastelijns de bar alléén heeft gedraaid, hij werd bijgestaan door personeel van restaurant De Vrijheid en van Perrón. De keuze om uit te wijken naar de Heuvel was inderdaad omdat de marktkooplui niet zonder vergoeding wilden wijken.

 • 5 september 2011 om 19:56
  Permalink

  Toch zorgwekkend voor de persoon in kwestie dat er met enige regelmaat soortgelijke geruchten opduiken…

  Was trouwens een mooi kaais feestje en of het dan PromOosterhout is of een Kastelei(j)n(s) maakt me niet zoveel uit.

 • 5 september 2011 om 14:54
  Permalink

  Tja Ralph, met geruchten moet je voorzichtig zijn. Zeker wanneer je die op internet gaat verkondigen. Nu zou ik er niet raar van op kijken wanneer dit gerucht over Kastelijns op waarheid berustte, maar de feiten spreken dit tegen. Wat Daniëlle zegt is een paar keer op de ORTS uitgesproken door de organisatie van het zomercarnaval, dus dan is het waar!
  Dat mijnheer Kastelijns bijna elke vrijdagmiddag zendtijd krijgt, van Ad Evers in het programma ‘Rondje Oosterhout’, om zijn uitspanningen aan te prijzen, berust daarom op louter toeval.

 • 5 september 2011 om 12:26
  Permalink

  @ Danielle

  Dank voor de aanvulling, dit argument om het zomercarnaval op de Heuvel te houden was mij niet bekend. Zoals hierboven gemeld baseerde ik me op geruchten die ik gehoord heb.

 • 5 september 2011 om 00:50
  Permalink

  Ik kan Kasteleijns wel schieten, maar wat jij zegt klopt niet. De marktkooplui wilden niet voor de zoveelste keer in korte tijd hun kramen verplaatsen. Hierdoor kon het podium niet op de markt opgesteld worden en moest men uitwijken naar De Heuvel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *