Opinie: Aanbieding: Onbeperkte vakantie, gegarandeerd kapitalismevrij!

Wilt u er ook eens lekker tussenuit? Even niet de dagelijkse sleur? Wel van al dat verderfelijke kapitalisme? Dan hebben wij nu een geweldige aanbieding voor u! Onbeperkt vakantievieren in het hartje van Amsterdam! Liever wat dichter in de buurt? Dan kan het sinds kort ook in Tilburg! Liever toch wat verder weg? Dan kunt u altijd een kijkje gaan nemen in New York. Al zult u dan wel met een vervoersmiddel moeten dat door het kapitalisme zo verderfelijk betaalbaar is.

Wij van Occupy begrijpen u volkomen. Ook wij vinden dat het kapitalisme niet goed, wat een welvaart heeft dat de mens toch gebracht, dat kan toch allemaal niet? Waar is dat fout gegaan? Er was toch helemaal niets mis met urenlang in de wachtrij staan voor een supermarkt in de hoop dat je een van twee aanwezige pakjes boter kon kopen voor een hoog bedrag. Dat was nog eens leven, de overheid betaald de uitkering, dus heeft u alle tijd om met de kameraad voor u te praten. Heerlijk spreken over foute begrippen als ‘klantvriendelijkheid’. Een samenleving zonder kapitalisme heeft dat woord natuurlijk niet nodig, want er is geen sprake van concurrentie. Gezellig samen herinneringen ophalen uit die tijd dat een bedrijf nog iets extras moest doen om klanten binnen te halen. Toen de service goed was en de prijzen laag. Wat een absurde tijd was dat, asociaal toch.

Anno 2011 klagen de mensen vooral omdat ze de derde in de wachtrij van de Albert Heijn zijn, terwijl er best een kassa extra open kan. De mensen die hun winkelwagens gevuld hebben met allerlei relatief goedkope artikelen die ook nog eens voorradig zijn. Wat is dat slecht zeg. Over die caissières gesproken, dat zijn vaak nog onze kinderen die daar aan het werk zijn en zo hun eigen geld verdienen. Zogenaamd omdat ze dan met geld leren omgaan en leren dat geld niet zomaar binnenkomt. Allemaal angstverhalen van die mensen die zo trots zijn dat ze werken. Het geld komt toch gewoon iedere maand binnen van de overheid? Weet je wat ze met die mensen die werken zouden moeten doen? 100 % belasting laten betalen, dat zal ze wel afleren zich zo uit te sloven!

U vraagt zich natuurlijk af waarom onze aanbieding voor onbeperkt kamperen in het centrum van Amsterdam zo goedkoop is? U wilt natuurlijk wel zeker weten dat onze camping niet ingegeven is door kapitalisme? U kunt gerust zijn, slechts de tenten en het eten en drinken zijn zo goedkoop door het kapitalisme. Het spijt ons verschrikkelijk, we konden echt niets absurds duurs vinden. We zullen u op een andere manier compenseren voor het feit dat uw uitkering niet geheel aan eten en drinken op gaat.

Nee, de reden dat onze camping zo goedkoop is komt doordat we een politieke boodschap hebben bedacht die het rechtvaardigt om weken in ons tentje te gaan zitten. U hoeft echt geen tijd te steken in die boodschap te steken, het kunnen herhalen is voldoende om de politie op afstand te houden. De boodschap is dat het kapitalisme verwerpelijk is en dat de bankiers de duivels op aarde zijn. Zij graaien absurd hoge bonussen en dat terwijl de belastingbetaler (u weet wel, die vreemde mensen die werken) de bank moet redden van de ondergang. Tot zover in ieders ogen terechte verontwaardiging. Maar om onze actie legitiem te maken hebben we een extreem idee op tafel gelegd, namelijk een bankenbelasting. Dat wil zeggen dat de bank belasting moet gaan betalen over transacties. Een ander idee (variatie is toch wel handig, anders zakt de aandacht zo snel weg) is om de bonussen te gaan belasten. Het ene moment krijgt een bankier de bonus en voor hij met zijn ogen kan knipperen is de hele bonus alweer naar de belastingdienst verdwenen.

Uiteraard weten wij van Occupy ook wel dat het kapitalisme de samenleving een hoop ontwikkelingen heeft gebracht en dat we daardoor in de luxe zitten om over bonussen te zeuren in plaats van over het feit dat we honger hebben en al een week geen eten hebben gehad. En natuurlijk hadden we ook voor kunnen stellen om het percentage van het salaris dat als bonus extra uitgekeerd mag worden wettelijk vast te leggen. Maar ja, dan hadden wij deze goedkope camping niet mogen hebben.

Heeft u interesse in een verblijf op onze camping? Dan kunt u lopend of per OV (geen ander vervoer, dat is te kapitalistisch) richting een van onze verzamelplaatsen komen. Tent en kleren dient u zelf voor te zorgen, net als eten en drinken (klantvriendelijkheid doen wij namelijk niet aan, maar dat snapt u wel). Aan verblijf is slechts één voorwaarde gekoppeld: u moet een uitkering ontvangen (anders mist men u op uw werk en dat komt uw onbeperkte vakantie natuurlijk niet ten goede).

 

*De bedoeling van dit stuk was om op satirische wijze een boodschap over te brengen. Alhoewel de stijl overdreven is, heeft u de boodschap vast begrepen *

24 gedachten over “Opinie: Aanbieding: Onbeperkte vakantie, gegarandeerd kapitalismevrij!

 • 31 oktober 2011 om 21:18
  Permalink

  Jeffrey’s stelling dat financieel economisch de boel ‘nou eenmaal’ om de zoveel jaar in elkaar dondert, is bezijden de waarheid. Vanaf het eind van de oorlog tot 1970 zijn er geen grote noemenswaardige economische crisissen geweest. 25 jaar lang kende de economie een solide en goede groei. In de VS heeft deze periode van economische voorspoed zelfs bijna 40 jaar geduurd. Pas toen de huidige rigide variant van kapitalisme zijn intrede deed (middels corruptie als bij Nixon, Ford & Reagan, of middels geweld als bij Pinochet en Videla) begon de opeenstapeling van recessies.

  Na 30 jaar economisch vallen en opstaan is een duidelijke patroon waarneembaar: De top 1% veroorzaakt de crisis, de onderste 99% betalen de crisis. Hierdoor is sinds 1980 de inkomensongelijkheid tussen top en bodem almaar toegenomen, tot het huidige punt waarin de grote middenklasse als volgende wordt geslachtofferd voor de hebzucht van boven. Maar waar de onderklasse eerder niet de macht had om van zich af te bijten, staan er vandaag de dag steeds meer mensen op die protesteren tegen dit maatschappelijk kannibalisme.

  Overal ter wereld gaan mensen de straat op om te protesteren tegen de perverse zelfverrijking van banken, politici en grootindustriëlen. Hoofdverantwoordelijk voor het financiële, intellectuele, ecologische en morele failliet van de westerse wereld. De maat is vol. Ze eisen verandering: Vrijheid, gelijkheid, solidariteit.

  Uiteraard gaat dit niet zonder weerstand van de 1%. Hebzucht is wat dat betreft een doorsnee verslaving. Dat het huidige kapitalisme zich daarbij heeft losgemaakt van democratie is daarbij schrijnend, maar realiteit. Het democratische adagium van ‘1 persoon, 1 stem’ wordt systematisch gesaboteerd door grote sommen geld waarmee politici en media-kanalen worden gekocht en voor het karretje van de groot industriëlen wordt gespannen. Er zijn immers altijd mensen te vinden die voor het geld, uit rancune, voor de kick of vanuit een minderwaardigheidscomplex voor het karretje te spannen zijn om te strijden tegen een denkbeeldige ‘gemeenschappelijke vijand’. Telegraaf/Geenstijl en PVV zijn daar schoolvoorbeelden van. Karaktermoord, debatsabotage en delegitimering van kritische geluiden vanuit de maatschappij, zelfs bedreigingen. Niets is te dol.

  Gelukkig laat het merendeel van de bevolking zich niet belazeren en keert langzaam het tij. Hoe hard de Telegraaf en Geenstijl ook campagne voeren en hoe fanatiek Halbe Zijlstra, publieke media, kunst, wetenschap en andere kritische elementen in de samenleving monddood wilt maken. De mensheid heeft in tijden van nood altijd kunnen beschikken over een sterk zelfcorrigerend vermogen. Het volk zal zich niet laten onderwerpen door de terreur van het grootkapitaal, net zoals eerder terreur vanuit kerk en staat werd overwonnen.

  Laat de historie een les zijn voor de huidige industriële elite. Gezien de brute manier waarop eerdere Oligarchieën aan hun einde zijn gekomen, is het streng aan te raden om het morrende volk ten aller tijden serieus te nemen. De boodschap van een bottom-up initiatief als Occupy ontkennen, politiseren en delegitimeren is dan ook zeer onverstandig.

 • 31 oktober 2011 om 16:38
  Permalink

  Waar ik Robert op wilde wijzen is het generaliseren van groepen mensen en hen fascisten of radicalen te noemen. In de politiek gebeurt dit helaas al veel te vaak en het zou zonde zijn als wij van OokvanWosterhout daar ook in meegaan.

  Uiteraard zijn er voldoende standpunten van SGP en PVV waar ik het niet mee eens ben, maar daar gaat dit artikel helemaal niet over. Ik probeer op een satirische manier aan te tonen dat Occupy niet de juiste manier is om iets te veranderen.

  Robert kan wel aangeven dat dit protest niet gepolitiseerd moet worden, maar wie zijn degenen die volgens hem op moeten passen voor hun baan? De klungelende wereldleiders! En dat zijn politici….
  Als de mensen van Occupy duidelijk iets willen veranderen zullen ze de mensen en de politiek op een goede manier aan moeten spreken. Kijk naar het verschil in media-aandacht tussen Mauro en Occupy. Een duidelijk verhaal binnen de gevestigde orde kan leiden tot een politieke consternatie waardoor er iets kan gebeuren.

  Nergens in het hele verhaal wek ik ook maar de suggestie dat ik zou weten hoe de huidige crisis opgelost moet worden. De boodschap is tweeledig: enerzijds dat het tentenkamp geen goede manier is om de boodschap duidelijk te maken (zeker niet aangezien tien mensen tien verschillende motivaties laten horen) en anderzijds dat het kapitalisme erg snel compleet afgeschreven wordt, zonder oog voor de goede dingen die het ons gebracht heeft.

  Ten slotte, ik betoog nergens dat de betogers niet hun protest mogen voeren, als liberaal ben ik van mening dat dit altijd moet kunnen. Maar ik wil aangeven dat dit een weinig effectieve manier is. Wat ik dan wel vreemd vindt is dat de betogers naar het Museumplein wilden omdat dit ‘beter voor de kinderen zou zijn’, maar hebben deze kinderen geen schoolplicht? Als je als ouder daar gaat zitten kan ik dat begrijpen, maar je kinderen moeten toch gewoon naar school?

 • 31 oktober 2011 om 14:39
  Permalink

  Voor een ieder die geïnteresseerd is in hoe de bancaire industrie zijn greep op de samenleving koste wat kost probeert te behouden en de samenleving ervoor op laat draaien hierbij een link:
  https://www.wacholland.org/nl/nieuws/secret-oz
  Is ook te downloaden met Nederlandse ondertiteling, maar dan moet je zelf even gaan zoeken.

 • 31 oktober 2011 om 09:45
  Permalink

  @Robert: Ik ga er niets aan doen. Zoals Lodewijk ook aangeeft dondert het financiële systeem eens in de zoveel tijd in elkaar. Je kunt daar geen structurele oplossing voor vinden. In je tentje boe roepen tegen het kapitalisme helpt daar trouwens ook niet tegen.

  Een protest wordt hoe dan ook een politieke aangelegenheid. Daar ontkom je gewoon niet aan. Je mag als mens gewoon een mening hebben over een protest. Dat jij dat definieert als politiek maken van iets dat niet politiek schijnt te zijn, maar het stiekem wel is, is je ogen sluiten voor de werkelijkheid van vandaag.

  Om nu de SGP en het kabinet bij deze discussie te trekken gaat mij dan ook wel erg ver. Hoe hard zij ook hun best doen, zij kunnen de in de ogen van occupyers zo gehate banken niet dwingen om maar geld uit te delen.

  Mijn conclusie is dat occupy voor zijn boodschap dermate veel bronnen nodig heeft om de tentenkampen te bekrachtigen. Dat deze bronnen vaak ook nog politiek zijn, terwijl occupy geen politiek statement is, is deste vreemder.

  Tot slot nog afsluiten met iets dat ik al eerder heb gezegd. Er zijn andere manieren om actie te voeren tegen het kapitalisme. Ga vrijwilligerswerk doen, zet je in voor je buurt of kansarme mensen. Zoveel zinvoller dan kamperen in een tent.

  Gezien de magere opkomst van demonstranten in Tilburg (ze hebben niet eens een tentenkamp!), en de opruimacties in Amsterdam, zal het ook niet lang meer duren tot Occupy in Nederland verdwenen is.

 • 31 oktober 2011 om 07:37
  Permalink

  Randzaken prefereren boven de essentie van de discussie. Treurig dat Lodewijk eerst (summier)  ingaat op mijn inhoudelijke stukken en vervolgens zegt dat mijn bijdrage niet inhoudelijk is. Ietswat opzichtige manouvre….

  Vreemd ook dat-ie het opneemt voor de SGP. Een echte liberaal zou namelijk van deze partij gruwelen. Vrouwen als minderwaardig beschouwen (mogen geen lid worden=in strijd met internationale verdragen) is voor een echte liberaal nml behoorlijk radicaal en onacceptabel.  Maar ja, SGP moet dit kabinet steunen, dus dan wordt er stieken een oogje dicht geknepen.

  Nog treuriger wordt het als deze persoon, baserend op politieke voorkeur ipv rationele feiten & cijfers (zoals aangedragen), wel een apolitiek initiatief als occupy politiseert en bekritiseerd. Een echte liberaal zou deze beweging ondersteunen ipv argumentum ad hominem te plegen op mensen die gebruik maken van hun democratische recht op demonstreren.

  Vrouwen en moslims discrimineren=ok zolang het maar politiek gewin oplevert. Gebruik maken van het recht om te demonstreren is echter not done. Als deze potsilijke redenering iets duidelijka maakt, is dat het dunne laagje liberale vernis langzaam afbladdert.

  Maar goed. Voor de laatste maal een poging. Hoe denken de heren de tekortkomingen van het huidige financieelmeconomische systeem te tackelen, zonder dat er een klasse van werkende armen wordt gecreëerd?

  En voor de volledigheid nog maar eens een bron (iemand moet het doen tenslotte). Kapitalisme of democratie. Welke kant kiezen onze zelfbenoemde liberale vrienden. https://www.nrc.nl/nieuws/2011/10/30/democratie-en-kapitalisme-gaan-scheiden-ontferm-je-over-kind-occupy/

 • 31 oktober 2011 om 00:34
  Permalink

  Op 29 oktober om 14.39 schreef Robert dit: “Het zijn de mensen die uit pure haat tegen ratio en intellect hun principes weggooien door samen te werken met fascisten, neo-nationalisten en radicale refo’s. ” Volgens mij zit daar het woord radicaal in…

  En weer wordt de bal bij een ander gelegd. In de Tweede Kamer zie je dit bij de oppositie ook teveel, veel wijzen en afschuw uitspreken, maar geen eigen plan of visie weergeven.

  Robert een beetje kennende heeft hij niet veel met de PVV, maar hij gedraagt zich jammer genoeg wel ongeveer hetzelfde: groepen mensen over een kam scheren, subjectieve bronnen gebruiken en geen onderbouwd eigen verhaal hebben. Hopelijk kan Robert zijn inhoudelijke kant met onderbouwing (zoals we normaal van hem gewend zijn) weer laten zien zodat hij geen gebruik meer hoeft te maken van holle retoriek.

 • 30 oktober 2011 om 23:27
  Permalink

  Eerlijk gezegd snap ik Lodewijk niet helemaal. Het woord radicalen is niet gevallen, en door middel van de term fascisten re refereren aan de PVV is voor de hand liggend. Juist liberalen als Lodedwijk zouden dit toch moeten onderkennen. Of de mankementen van de vrije markt moeten worden opgelost met nog meer vrije markt, lijkt mij vrij onwaarschijnlijk.

  Dat er problemen zijn met het huidige systeem, is overduidelijk. Onderkennen van het probleem is echter niet het ridiculiseren van een apolitieke beweging omdat deze een niet salonfähige methode gebruiken voor hun boodschap.

  Maar goed, als Jeffrey echt staat voor wat Lodewijk zegt en constructief wil meedenken, hoor ik graag zijn ideeën over mijn eerder voorgestelde case.

 • 30 oktober 2011 om 22:51
  Permalink

  Het blijft toch altijd bijzonder hoe Robert het voor elkaar krijgt om half Nederland indirect te schofferen door hen fascisten of radicalen te noemen. Vervolgens verwijt hij ze ook nog eens dat ze een haat hebben tegen ratio en intellect en daarom maar alle principes weggooien. Nogal grove bewoordingen voor iemand die een rationeel en op feiten gebaseerd debat wil voeren.

  Maar meer concreet over de vorige reactie. Vragen stellen aan een ander is niet hetzelfde als argumenten geven. Jeffrey erkent volgens mij wel de problemen met het kapitalisme (ik overigens ook, zoals Robert terecht zegt, geen enkele politieke ideologie is perfect), maar Jeffrey geeft aan dat Occupy niet de juiste oplossing is.

  Persoonlijk vindt ik dat er erg snel over de successen van de afgelopen dertig jaar heengestapt wordt om nu met een verwijtend vingertje te wijzen naar het kapitalisme. De afgelopen jaren is de welvaart ontzettend gestegen (ook in ontwikkelingslanden) en zijn er tal van belangrijke innovaties geweest (onder andere op medisch gebied). Mensen leven langer en blijven langer gezond. Waar naar mijn mening wel een fout in het systeem zit is dat mensen steeds minder uren willen werken voor een steeds hoger salaris, om zo toch dat leuke huis te kunnen kopen. Dat is gewoon niet realistisch, als je geld wilt verdienen zul je daar ook uren voor moeten werken, en werknemers gaan we de komende jaren hard nodig hebben met de vergrijzing.

  Uit de historische tijdlijn blijkt dat een crisis iedere 10 tot 15 jaar een keer voorkomt, afhankelijk van de bubbel die ‘ontploft’ kan die crisis ongeveer 3 jaar duren. Deze teruggang is in mijn ogen de automatische correctie die op de markt toegepast wordt. Niets mis mee, de oliecrisis hebben we overleefd, net als de internetbubbel. Het probleem met de huidige crisis is dat de banken een essentieel onderdeel vormen voor een werkende economie. Daarom is het van belang dat die sector blijft draaien, dat de bonussen soms buitenproportioneel zijn ben ik met velen eens. Maar is in een tentje op het Beursplein zitten daarvoor de oplossing?

 • 30 oktober 2011 om 21:45
  Permalink

  Waarschijnlijk heeft Jeffrey de eerdere argumenten van mij niet gelezen. Zal ze nogmaals formuleren.

  Ik ben namelijk heel benieuwd hoe hij iets wil gaan doen aan de fouten in het systeem, waardoor Nederland een kolossale hypotheekschuld kent, voor tienduizenden gezinnen huisuitzetting dreigt, mensen onderaan de middenklasse een doktersbezoek weldra niet meer kunnen betalen, en de mensen die moeten aankloppen bij de voedselbank nog altijd in aantal toenemen.

  En hoe vindt hij dat rijmen met de schaamteloze zelfverrijking van de bankiers en de industriële elite, die er een puinhoop van hebben gemaakt en de rekening bij de gewone man leggen?

  Ik ben (nogmaals) heel benieuwd naar zijn inhoudelijke en onderbouwde visie hieromtrent. Het delegitimeren van Occupy, het ontkennen van de aantoonbaar aanwezige problemen en het niet reageren op mijn eerdere argumenten (die ik bij deze dus maar herhaal) bevestigen voorlopig mijn eerdere punt.

 • 30 oktober 2011 om 14:21
  Permalink

  Met Choufke eens, als je zoveel generalisaties nodig hebt om feitelijk niets te zeggen heeft discussie weinig zin Robert. Zelfde aan René: je hoeft geen ervaringsdeskundige te zijn om een mening te hebben toch? Feit dat jij dit vanachter je pc kan tikken geeft aan dat het zo slecht nog niet gaat. Dat geldt voor veel deelnemers aan occupy waarschijnlijk ook.

  Ik ben benieuwd wanneer de eerste tenten in Oosterhout verschijnen…

 • 30 oktober 2011 om 13:17
  Permalink

  Het mooie van rationeel argumenteren is dat het onderbouwd is. Dus speciaal voor Choufke, de voetnootjes.

  https://www.thedailyshow.com/watch/wed-october-5-2011/parks-and-demonstration
  https://www.exxonsecrets.org/html/orgfactsheet.php?id=41
  https://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Wetenschap/294121/Politieke-voorkeur-te-verklaren-door-hersenstructuur.htm

  En dan tot slot een wat bredere beschouwing: Iedere ideologie in zijn puurste vorm, kent gebreken. Van communisme tot kapitalisme. Dit ontkennen is simpelweg onmogelijk. Dus beter denken we mee hoe we dit kunnen verbeteren ipv het hoofd in het zand te steken.

 • 30 oktober 2011 om 02:25
  Permalink

  En tot zover de cursus framing, deel 1.
  Heerlijk om te horen dat je blind bent als je anders denkt dan anderen. Ik trap er in ieder geval niet in. Volgens sommigen waarschijnlijk te simpel, maar ik doe wat ik denk dat goed is (met of zonder tentje op het Beursplein).
  Iedereen die zeker weet, zit er volgens mij sowieso naast.

 • 29 oktober 2011 om 21:37
  Permalink

  De zee is zee, sla op het vaste land de haringen op hun kop de grond in, opdat tenten staan, tegen weer en wind bestand. Struisvogel… ga op zoek naar het gouden ei, diep voorovergebogen in het zand , zoek het …..met rente!!!!! en broed het uit!!!!

 • 29 oktober 2011 om 14:39
  Permalink

  Ik sluit me aan bij René. In plaats van dit burgerinitiatief af te schieten, kan men beter meedenken over hoe om te gaan met de uitwassen van het huidige financieel-economische systeem wat ons, na 30 jaar lang financieel, ecologisch en moreel op de pof leven, momenteel al 3 jaar lang in gijzeling houdt.

  Jammer genoeg is er een groepje mensen die dit niet willen begrijpen omdat ze politiek/ideologisch verblind zijn, niet kunnen begrijpen omdat de materie hun pet te boven gaat, of mogen begrijpen omdat hun industriële sponsoren dat niet toestaan.

  Het zijn de mensen die vroeger in koor riepen dat de aarde plat was. Het zijn mensen die geloven dat klimaatverandering een internationaal links complot is. Het zijn de mensen die bij gebrek aan eigen identiteit bazelen over die van Nederland. Het zijn de mensen die uit pure haat tegen ratio en intellect hun principes weggooien door samen te werken met fascisten, neo-nationalisten en radicale refo’s. Horen zien, en zwijgen, het ultieme minderwaardigheidscomplex.

  Maar ik vrees dat dit de beperking is die conservatieven en conformisten genetisch hebben. Worstelend in een wereld die bol staat van dynamiek en verandering en niet capabel zijn dit te begrijpen. Hierdoor wanhopig vastklampend aan een raamwerkje wat ze houvast en rust geeft. Daarbij niet verder kijkend dan het eigen tuinhek. Geen fantasie, geen kritische blik. Work, consume, be silent, die.

  Ignorance is bliss….

 • 28 oktober 2011 om 20:46
  Permalink

  Een ieder die het huidige kapitalisme en bijbehorende uitwassen verdedigt, zou eens zelf noodgedwongen in een tentje moeten slapen. Hè Jeffrey!!
  Jullie kunnen je eigen slap lachen om die tentjes, maar je vergeet de essentie!
  Ik wil de onderstaande commentatoren nog wel eens spreken wanneer bij hen de ‘bom barst’. Dan kun je nog zo hard werken, maar door het grootkapitaal wordt je altijd van achter genomen. Dat zie je namelijk niet zo snel aankomen. Vandaar!
  Ow ja. Dit is ook uitermate satirisch, maar desalniettemin serieus bedoeld!

 • 27 oktober 2011 om 21:11
  Permalink

  Tentjes tellen blijkbaar niet meer mee, minderwaardige behuizing, alleen villa’s tellen.
  Een teken tegen de wolkenwand,wensbaar….? eens een andere richting uitkijken, en sterren zien en delen …..en uitdelen tot een- iedersvoordeel!

 • 27 oktober 2011 om 13:51
  Permalink

  Je mag toch hopen dat er in Occupy geen coordinatie of organisatie gaat ontstaan. Dan is het in no-time een politieke partij, die nauwelijks te onderscheiden zal zijn van de SP.
  Occupy is folklore. De survival of the hippie. Een beweging die bestaat uit mensen die niet willen bewegen.

 • 27 oktober 2011 om 08:00
  Permalink

  Ik zie niet in waarom een ander protest niet beter zou zijn. Zij hoeven daar niet te zitten, er zijn zoveel zinniger bijdragen mogelijk.

  Als je dan toch niets te doen hebt, ga dan als vrijwilliger een bijdrage leveren bij ouderen of zieke mensen. Laat je gezicht zien om de buurt schoon te houden. Desnoods bezet je een dag een terras midden in het centrum (waarbij je wel je drankjes aftikt natuurlijk!). Een dag zou genoeg moeten zijn namelijk.

  Veel mensen die worstelen met het betalen van hun hypotheek zijn eerder hard aan het werk om het hoofd boven water te houden. Die gaan hoogstwaarschijnlijk niet in een tentje zitten. Lekkere uitstraling ook naar een potentieel werkgever als je de tijd neemt om in een tentje een plein bezet te houden.

  Met de eurotop zijn slimme besluiten genomen om Europa overeind te houden. Daarnaast moet ik nog maar zien dat mensen het twee jaar vol houden om te occupyen. Tot die tijd zal het initiatief hoogstwaarschijnlijk smalend en met enig hoongelach bekeken worden. Geen politicus zal hier zijn baan op zien sneuvelen.

  Tenslotte nog de organisatie. Occupy is een paraplu waaronder mensen die ontevreden zijn in de maatschappij zich scharen.Een organisatie die uit zoveel negativiteit bestaat zal zichzelf nooit goed kunnen verenigen. Daarnaast zou ik het veel beter vinden als al deze individuele dilemma’s los in de wereld zouden komen, in plaats van onder zo’n laffe parapluterm.

 • 27 oktober 2011 om 00:19
  Permalink

  Protesten die bottom-up ontstaan (in tegenstelling tot bijv. de astroturf Tea Party beweging) zijn in errste instantie niet gecoordineerd. Tekent de autenthiciteit van de betogers en hun standpunten.

  Momenteel zijn de aantallen nog bescheiden. Echter, zolang er tienduizenden gezinnen worstelen met de hypotheek, uitzetting steeds waarschijnlijker wordt en Europese leiders enkel eigenbelang prevaleren boven structurele oplossingen, acht ik de kans zeer aanwezig dat weldra de europese protesten in omvang die van Wall Street zullen gaan benaderen. Tegen die tijd zal ook vanzelf een hierarchie en structuur ontstaan.

  Hoe dan ook, zullen wereldleiders moeten stoppen met het politiseren van Occupy en de boodschap serieus moeten nemen. Zeker in Europa. Veel van de schutterende Europese leiders kunnen anders over 2 jaar zomaar hun baan kwijt zijn.

 • 26 oktober 2011 om 16:39
  Permalink

  Zelfs ik zie nog meer nut in een paar man uit de jongerenkamer (of hoe dat clubje vvd’ers ook heet) die op de markt in een glazen huis gaan camperen voor de vele luisteraars van de rozo.

 • 26 oktober 2011 om 11:17
  Permalink

  Ik heb Occupy in Breda gezien, één lullig tentje met borden eromheen, iedereen lastigvallend.

  Ik geloof best in de boodschap van deze club, ze hebben zeker een punt. De manier waarop ze echter hun protest organiseren levert alleen maar minachting en hoongelach op. Welke hardwerkende mens heeft er immers tijd wekenlang in een tentje te bivakkeren.

  Kortom, een professioneel protest had zoveel meer duidelijk gemaakt dan weken in een tentje kruipen.

 • 25 oktober 2011 om 12:35
  Permalink

  De Occupy beweging heeft vast nobele bedoelingen… Maar het zou wel prettig zijn als ze die ook eenduidig uitstralen. Het is nu vooral een feestje van de mensen die weken de tijd hebben om daar te gaan zitten…

  Misschien is het een oppervlakkig oordeel, maar klinkt als jarenlang profiteren van het systeem en je er dan ineens tegen keren.

 • 25 oktober 2011 om 00:10
  Permalink

  Leuk stukje, ware het niet dat Occupy niet gaat over links vs. Rechts, kapitalisme vs. Communisme. Enige research had dan ook geen kwaad gekund.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *