Opinie: De gemeenteraad bestaat ook maar uit mensen

Als Sense het had meegekregen had hij veel werk gehad aan ‘De Faalhazen van de maand’. Hij hoefde ze niet eens zelf te nomineren, dat heeft de burgemeester zelf namelijk al gedaan. Er is op deze site al genoeg geschreven over het gestuntel in de gemeenteraad. Niet zelden hebben ze hele avonden en meerdere schorsingen nodig om tot een fatsoenlijk besluit te komen. Dat dit vooral komt door onderling gekibbel en elkaar het licht in de ogen niet gunnen is een jammere constatering. Toch wil ik een lans breken voor onze heren en dames in de politiek. Want zij worden bekeken als professionals, terwijl een raadslid veel vaker iemand is met een fulltimebaan en een passie voor politiek in zijn/haar woonplaats.

Er zijn wel professionals betrokken bij de gemeenteraad. Een uitgebreid ambtenarenapparaat, de griffie en daar komt ie, de voorzitter. Voor zover ik weet is geen enkel raadslid fulltime aan het werk voor de gemeenteraad. Voor de ruim € 1100,- aan raadvergoeding verwachten wij als burger wel volwassen gedrag en een goede bijdrage, maar je kunt ook niet verlangen dat ze elke millimeter van een dossier kunnen benoemen.

In die zin wil ik een scheiding aanbrengen. Enerzijds zijn de raadsleden gepassioneerd over besturen in hun eigen gemeente. Zij leveren daar een bijdrage aan met de nodige passie en vuur. Die twee items hebben een dunne scheidslijn tussen persoonlijk en inhoudelijk handelen en dat zorgt voor het grootste gerommel in de raadszaal. Sommige mensen noemen dat gezonde gemeenteraadscultuur, maar in mijn ogen heb je voor de gezellige onderonsjes altijd De Beurs en De Kloek nog. Daar ligt een rol voor de professional: de voorzitter. Door sterk de lijn tussen persoonlijk en inhoudelijk in de gaten te houden kunnen heel veel uitlopen en gerommel al voorkomen worden.

 

Inhoudelijk gezien zijn nooit alle raadsleden van alle dossiers op de hoogte. Voor wie dat van hen verlangt, dat is onmogelijk. Er sneuvelen meerdere bossen om alle raadsleden te kunnen voorzien van een goed pak papier. De betreffende persoon in de fractie behandeld zijn of haar onderwerp en voert hier het woord over. Als het al aan de inhoud schort, dan komt het meestal omdat mensen hun stukken niet goed hebben gelezen. Vaak stelt er dan iemand vragen die niet direct bij het onderwerp betrokken is. Het gegeven antwoord moet toegelicht worden en resulteert in een schorsing. De voorzitter heeft ook hier een belangrijke rol, namelijk alle raadsleden op het hart drukken dat een vergadering veel efficiënter kan zijn als iedereen er goed voorbereid zit.

 

Van de raadsleden verwacht ik dus wel verbetering van het gedrag in de raadszaal, ze moeten er voorbereid zitten en handelen uit de geest van de stad en de partij waar ze voor zitten. Er is geen ruimte voor persoonlijke vetes, daar heeft de burger immers niets mee te maken. Dit gedrag moet echter vooral gestuurd worden door de voorzitter, onze eigen burgemeester die uithaalde naar de raadsleden. Hij is immers een fulltime professional waarvan verwacht wordt dat hij een vergadering binnen redelijke tijd tot een goed einde kan brengen. Voordat hij gaat wijzen naar de raadsleden, kan hij dus ook de hand in eigen boezem steken. Daarom voor onze burgemeester een goedbedoeld advies.

Beste burgemeester, een betere gemeenteraadsvergadering begint dat niet bij uzelf?

Een gedachte over “Opinie: De gemeenteraad bestaat ook maar uit mensen

 • 24 oktober 2011 om 03:37
  Permalink

  Beste Oldeneel,

  dit heet nu democratie. Ieder gekozen raadslid mag zijn/haar mening geven. Men mag amendementen, schorsingen en zelfs splitsingen vragen op een raadsvoorstel.
  Oppositie en zéker de coalitie willen ieder hun ‘eigen ding’ bereiken.
  De coalitie is het vooral te doen om maar aan de macht te blijven. En de oppositie probeert er het beste uit te halen voor iedereen!
  U kunt het de voorzitter van de raad niet kwalijk nemen dat hij handelt volgens de wet!
  Hooguit kunt U het de partijen in de raad kwalijk nemen dat zij (soms noodgedwongen) deze ridicule strategie hanteren! U gaat in Uw artikel overigens ook uit van het feit dat de fracties allemaal meerdere personen hebben die de stukken zouden kunnen behandelen. Die luxe is echter weggelegd voor een paar partijen!

  Waardigheid en respect blijken bij een aantal raadsleden niet meer in hun vocabulaire voor te komen. Dat is voor de inwoners van Oosterhout op zijn minst gezegd een ‘verschutting’. Maar gelukkig niet alleen terug te voeren op de burgemeester.

  Voor de ‘diehards’ staat hieronder een link naar de vergaderingen van 18 en 19 oktober 2011.
  Opdat wij nooit vergeten!!

  https://www.orts.nl/site/index.php?option=com_streamone&view=streamone&layout=audio&Itemid=66

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *