Opinie: Ambtenaar zijn is nog niet zo makkelijk

Lantaarnpaal op parkeerplaats

Wie wil er in deze tijd nog bij de gemeente werken? En dan zeker in Oosterhout. De werksfeer lijkt niet erg goed te zijn, gezien het hoge ziekteverzuim. Haal je als gemeente weer eens de landelijke media, is het om een verkeerd geplaatste lantaarnpaal. En als je bij WAVA/Go werkt ben je ook ambtenaar en mag je dus niet eens fooien aannemen. Nee, ambtenaar zijn in Oosterhout is niet makkelijk.

Het beeld dat de gemiddelde burger bij een ambtenaar heeft is meestal niet positief. Traag, veel koffie, oud, grijs en vastgeroest in regels zijn termen waar men al snel aan denkt. Meestal is dit niet de waarheid, maar zoals bij generalisaties vaker het geval verpest de minderheid het voor de rest. Als dan ook nog blijkt dat het ziekteverzuim in de gemeente erg hoog, geeft dit een nog slechter beeld over de ambtenaar. Waar kan een ambtenaar die de hele dag niets doet toch ziek van zijn? Dat soort vragen gaat men stellen.

Een van de mogelijke oorzaken van een hoog ziekteverzuim is een slechte werksfeer. Uit onderzoeken blijkt dat mensen zich minder ziek melden als de werksfeer goed is, in Oosterhout lijkt dus het omgekeerde aan de hand. Ergens kan ik het me ook wel voorstellen, een raad die moeite heeft met fatsoenlijk vergaderen, een college dat geen optimistische visie over de stad uitstraalt en noodzakelijke bezuinigingen. Tel daarbij de troosteloze uitstraling van het stadhuis en ontzettend kritische burgers bij op en je kunt als ambtenaar je borst natmaken. Als ik de directie en het college een tip zou mogen geven zou ik inzetten op cultuurverandering, dat kan het ziekteverzuim nog wel eens snel terugdringen.

Het helpt ook niet echt als jij net die ambtenaar bent die het herinrichtingsplan voor de Ferdinand Bolstraat bedacht heeft. Parkeervakken aan laten leggen en dan vergeten dat er ook een lantaarnpaal verplaatst moet worden is niet handig. Volgens mij bedoelde de gemeentesecretaris dat niet toen hij aangaf dat Oosterhout zich meer moest onderscheiden van andere gemeenten….

En eerder werden ambtenaren in Oosterhout al nieuws omdat de ‘bewakers’ van de fietsenstallingen geen fooi mogen ontvangen. Zij zijn namelijk in dienst van WAVA/Go en worden daarmee betaald uit gemeenschapsgeld. Daar valt een hoop voor te zeggen, fooien aan een ambtenaar wordt in een andere situatie al snel als steekpenning gezien, deze mensen zijn weliswaar geen ambtenaar maar vallen wel onder dezelfde regels. Maar toch lijkt het ergens betuttelend. Het is positief dat de fietsenstallingen gratis zijn en als de medewerkers een goede service leveren, dus daar mag best iets tegenover staan. Een oplossing zou kunnen zijn dat de bewakers een potje wegzetten voor het goede doel (denk bijvoorbeeld aan die bakjes voor het Ronald McDonald Fonds naast de kassa bij de McDonalds). Eens per half jaar ofzo kan het bedrag dat aan fooien ontvangen is aan het goede doel geschonken worden. Dit is handiger dan dat mensen een bloemetje zouden moeten kopen, en het is nog eens voor het goede doel ook.

Conclusie, ambtenaar zijn in Oosterhout is niet makkelijk, maar iets handiger je werk doen zou al veel schelen.

Een gedachte over “Opinie: Ambtenaar zijn is nog niet zo makkelijk

  • 14 november 2011 om 21:52
    Permalink

    Als je de juiste wegen bewandel kan men plots binnen het uur antwoorden.
    In een keer goed, kent men of wil men niet kennen.
    Vorige week nog een bevestiging van een klachtafhandeling ontvangen. Heeft men een niet bestaand adres aangeschreven om een haag te snoeien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *