Opinie: De burger staat weer voor zichzelf op!

Het zal allemaal wat zuur zijn voor Oranjewoud en de Gemeente Oosterhout. De burger is voor zichzelf opgestaan en verdedigt de bomen aan de Beneluxweg door ze te omarmen. Ondertussen is een advocaat druk aan het rekenen en uitpluizen waar de blunders zijn gemaakt en hoe hij deze aan kan pakken. Wat een heerlijke low-profile actie om vanaf een afstand te volgen. Dit laat namelijk zien dat bewoners nog trots zijn op hun groen en hun buurt.

Hoe anders was dat tot een paar jaar geleden. Je had weliswaar burgerinitiatieven en het blokkeren van zaken als bouwplannen was toen ook wel aan de orde, maar om een of andere reden had het gezag in het gemeentehuis veel meer macht. Mensen waagden zich nog wel aan rechterlijke stappen, maar echt op de barricade staan gingen ze niet meer. Afgestompt door juridisch gedoe wellicht, en dat is dus erg jammer.

De kracht van een goed protest zit hem volgens mij in het samenspel tussen juridische maatregelen en op een positieve manier uitdragen dat je ergens tegen bent. De eerder genoemde bewoners hebben veelvoudig aangegeven hoe belangrijk het stuk groen voor hen is. Dit is nooit met een negatieve insteek geweest en er zijn diverse oplossingen aangedragen waarmee de gemeente dit protest had kunnen voorkomen.

Maar buiten dat, is het allerbelangrijkste, dat de burger zich weer laat horen. Te vaak hoorden we de laatste tijd dat de burger zijn woonomgeving niet meer belangrijk vond. Dat is dus helemaal niet zo, getuige het voorbeeld aan de Beneluxweg en de eerdere discussie over de herinrichting van de Burgemeester Elkhuizenlaan. Burgers vinden hun woonomgeving wel belangrijk, maar uiten dat op een andere manier, en het zou de Gemeente Oosterhout sieren om daarnaar leren luisteren!

3 gedachten over “Opinie: De burger staat weer voor zichzelf op!

 • 20 december 2011 om 20:25
  Permalink

  Doornroosje wacht al honderd jaar in dit slaapdorp, op de prins die haar wakker kust, blijkbaar loopt hier nooit een wekker af, en diegenen die een beetje bij de pinken zijn…hebben het hier al gauw bekeken..of het moet zijn om uit te rusten…lekker slapen, ook fantastisch overigens.

 • 9 december 2011 om 00:04
  Permalink

  Mooi geformuleerd, het is in casus Benelux echter mosterd na de maaltijd, anders ga nu maar eens kijken op dat slagveld, aan de Benelux, het lijkt wel 1914 1918, en de vrede is nog niet getekend. Dat alles te danken aan een Rotterdamse projecontwikkelaar OVG die zich “duurzaam” noemt, een potloodventer die zich zonodig moet profileren met zijn Oranje kloffie aan de Noord Zuid verbinding, A 27, en dit alles onder de plu van de Gemeente Oosterhout. Een Gemeente die zich familiestad noemt, en zijn eigen spelende kinderen wegjaagt uit een klein sociaal veilig natuurgebiedje , vlak bij de wijk. En als je deze waarden benadrukt, en er voor op komt komt er een noodverordening op je af, en wordt je gekenschetst als een bandiet. Alles leuk dat hele intellectuele en beschouwende, ga maar eens zelf met je poten in de modder staan, en tegenover bestuurders zitten, die luiers in hun oren hebben, en een tunnelblik, terwijl ze niet eens ondergronds hoeven.

 • 8 december 2011 om 15:04
  Permalink

  Goh Jeffrey, een dergelijke analyse had ik van jou niet verwacht. +1 dus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *