Opinie: VPRO filmt in Oosterhout voor de Slag om Nederland

Onlangs heeft een crew van VPRO-televisie voor het nieuwe televisieprogramma ‘De Slag om Nederland’ opnamen gemaakt in Oosterhout. Het onderwerp was de wijziging van het Bestemmingsplan Beneluxweg-Zuid, waar op één van de twee kavels het Oosterhoutse bedrijf Oranjewoud zich zal vestigen. De reporter, Teun van der Keuken, heeft mij nogal wat vragen gesteld, waarbij de insteek met name was of de gemeente het wel kon maken om juist deze locatie hiervoor te benutten. En of de Oosterhoutse burgers hier nog iets over te zeggen hadden?

Ik heb uitgelegd waarom we hiervoor gekozen hebben. Dat de locatie aan de Beneluxweg-Zuid al vanaf 1991 de bestemming ‘bedrijven’ heeft. Dat zich er zelfs bedrijven als garages en autoslopers zouden mogen vestigen. Dat dit er nooit van gekomen is, omdat andere locaties eerder ontwikkeld werden. Ik heb ook verteld dat het voor de omwonenden heel vervelend is dat er een bedrijf gevestigd wordt in het groen, maar dat het nog veel milieu-onvriendelijker had kunnen zijn. In diverse plannen werd de locatie de laatste jaren – vanwege de uitstekende ligging aan de A-27 – als vestigingsplaats voor hoogwaardige werkgelegenheid aangemerkt. Dit werd altijd door een ruime meerderheid van de gemeenteraad aangenomen.

Het werd concreet toen Oranjewoud aangaf op de huidige locatie uit haar jasje te groeien. We  namen als gemeente de gelegenheid te baat om het voor eens en voor altijd goed te regelen. We hebben ingestoken op een combinatie tussen behoud van hoogwaardige werkgelegenheid en zo veel mogelijk behoud van het (monumentale) groen. Resultaat is dat de locatie voor méér dan tachtig procent groen blijft en de kantoren met respect voor het groen gebouwd worden. Daarmee zijn verschillende belangen gediend: het belang dat heel Oosterhout heeft bij de versterking van zoveel mogelijk (hoogwaardige) arbeidplaatsen en het belang dat de buurt heeft bij zoveel mogelijk groen in de wijk.

Ja, inderdaad staat bij deze wethouder economie bovenaan op zijn lijstje. Daar draai ik niet omheen. In deze crisistijd is iedere arbeidsplaats belangrijk. Er moet werk zijn voor laaggeschoolden, maar zeker ook voor hooggeschoolden. Daar vaart een stad wel bij! In het geval Beneluxweg-Zuid hebben economie en werkgelegenheid de hoofdrol gekregen, met mijns inziens stevige bijrollen voor ‘groen’ en de ‘omwonenden’. Dat hoop ik ook de VPRO-TV duidelijk gemaakt te hebben. We zullen het zien, in januari.

Dit artikel verscheen eerder op de website van de gemeente Oosterhout.

7 gedachten over “Opinie: VPRO filmt in Oosterhout voor de Slag om Nederland

 • 6 december 2011 om 09:48
  Permalink

  @Marcel Willemsen: Doe eens opstappen met je absurde ideetjes!

 • 5 december 2011 om 16:15
  Permalink

  Ik lees net in het Financieel Dagblad, dat in Nederland er een dramatische kantorenleegstand is van 15 %, en dat structureel, dus die kantoren zijn niet aan de straatstenen kwijt te raken.
  Volgens schatting heeft de Nederlandse kantorenmarkt, te maken met een luchtbel van 7 miljard, moet dus in de boeken worden afgeschreven.
  Over verdwijntrucs gesproken, en Oosterhout, daar zou je niet aan voorbij kunnen…wat een onnozele gemeentelijke/provinciale fopperij. Dit hele bla bla verhaal en dito optreden, zijn toch niet serieus te nemen. Sluit de gordijnen maar rap, want het publiek, wordt er doodziek van!

 • 5 december 2011 om 12:07
  Permalink

  “Economie moet de mens dienen zonder zijn leefmilieu uit te putten..” Dat is een van de zinnen die essentiël zijn in een column geschreven door tien wetenschappers, het Sustainable Finance Lab. Ze stellen daarin onder ander “de financiële, sociale en ecologische crises zijn niet los van elkaar op te lossen. Met een alom gewantrouwde finaciële sector die geen oog heeft voor de lange termijn en voor sociale en milieurisico’s valt een duurzame economie en samenleving niet te realiseren. (…) Ook regelgevers en toezichthouders zullen meer oog moeten krijgen voor sociale- en milieurisico’s. Het niet onderkennen van deze risico’s betekent dat onduurzame activiteiten te goedkoop krediet kunnen krijgen.
  Natuurlijk is het terrein aan de Beneluxweg-Zuid maar een piepklein voorbeeld van wat er in Nederland aan roofbouw gebeurt. Vernietiging van schaarse natuur ten behoeve van grote ego’s van de lokale politiek. De beloofde arbeidsplaatsen zullen er nooit komen. Echter honderden burgers en kleine burgers zien WEER het slechte voorbeeld van de overheid. Nieuwbouw van een kantoorpand op een plek waar eerst zoveel mensen (belastingbetalers, talenten, ouderen, kinderen) gebruik van maakten en die wederom met een overmacht van geld (dat van deze burgers ook ooit is betaald) en juridisch gesteggel monddood zijn gemaakt. Dat wreekt zich op lange termijn – en niet persoonlijk aan u meneer Willemsen, toch zeker aan bestuurders die na u komen. De geloofwaardigheid van de publieke sector neemt af. Met burgers die alleen hun eigen belang en comsumptiemogelijkheden voor ogen hebben zal de toekomst er pikzwart uit zien.

 • 5 december 2011 om 00:35
  Permalink

  Beste moderator van deze blogsite: bent U wakker om berichten goed te keuren, of draagt U een politieke bril????

 • 5 december 2011 om 00:33
  Permalink

  Het had nog veel erger gesteld kunnen zijn met de wereld , als de duivel in plaats van een grote tovenaar de wereld had geschapen!
  Het had nog veel erger kunnen zijn als niet ik maar bijvoorbeeld een ander wethouder van Oosterhout was geweest.
  Het had nog veel erger kunnen zijn als er helemaal geen groen meer over was geweest, zoals oorspronkelijk gepland.
  Het had nog veel erger kunnen zijn, als ….alle schapen wolven waren gebleken.
  Wat ’n bla bla, geblaat en gemekker. Het is een grote goedkope verdwijntruc. Helaas, de truc wordt doorzien, geen applaus.

 • 4 december 2011 om 20:42
  Permalink

  Beste Marcel, allereerst bedankt voor je uitleg. Maar in dit hoofdpijn-dossier heb ik zowel van jou, als van de raadsleden die (2x!!??)gestemd hebben, nog geen fatsoenlijk of sluitend argument gehoord, waarom dit project zo nodig door de de strotten van naïeve raadsleden moest worden geduwd. Raadsleden die eerst tegen hadden gestemd, stemden nu voor. Voortschrijdend inzicht werd er geroepen, ja aan me reet.

  New Office Oranjewoud was, en is, en zal een project zijn, dat getekend is met een derde-graads verschroeid brandmerk. Of het überhaupt doorgaat is nog maar de vraag, want er mag niet gekapt worden op de geluidswal volgens de rechter. Dus wat nu??? Waar zet Oranjewoud dan het kantoor?

  Deze puinhoop zaak kent alleen maar verliezers. Reputatieschade voor jou als wethouder, schade voor de raad en de gemeente, met als resultante een paar honderd boze buurtbewoners, die hun vertrouwen in de lokale politiek volledig zijn kwijtgeraakt.

  Blijvende schade ook voor het imago van Oranjewoud en de projectontwikkelaar OVG. Beide partijen hebben ‘groen’ bouwen en ontwikkelen hoog in het vaandel staan zeggen ze. Een gotzpe! Nu wordt met een beetje pech, een uniek stuk groen gekapt, voor de wil van een mooi kantoor dat ook elders gerealiseerd had kunnen worden. En verder heeft Oranjewoud, OVG, en jij dus ook, volledig schijt aan de bewoners.

  Je snapt wel Marcel, dat de relatie tussen Oranjewoud en de buurtbewoners nooit meer goed komt. Over OVG zal ik het maar helemaal niet hebben, want dat zijn gewoon keiharde jongens met pegels en dollartekens in de ogen. Google maar eens op YouTube naar hun CEO, een snotneus nog, en je weet gelijk waar je aan toe bent. De bewoners hebben geroepen en geschreeuwd, maar ze werden niet gehoord. Er was gestemd en in feite, volgens de protocollen van de democratie, was de zaak klaar en afgedaan. Niets was minder waar, want jij wilde hoe dan ook je zin doordrijven, met een tweede stemronde (je hebt wel geschiedenis geschreven!). Deze blamage mag jij op je conto en cv bijschrijven, en ik hoef je niet uit te leggen dat deze ’truc’ (ok,legitiem, maar zeer zelden toegepast) niet de schoonheidsprijs verdiend. Niet voor jou als persoontje, niet voor de raad en de gemeente.

  Eeuwig zonde voor alle betrokken partijen, en vooral voor de natuur en de dieren. Dom, dom super-dom!

 • 4 december 2011 om 19:01
  Permalink

  @ Marcel W.
  Je hebt op deze website wel een mooi forum gevonden om de perverse ideeën van het college te berde te brengen, niet?
  Heeft dit stukje soms te maken met de uitspraak van de rechter dat het groen aan de Beneluxweg NIET gekapt mag worden, dus ook aanstaande maandag 5 december niet? Ik bedoel, dat interview was al een poos terug! Waarom er nu pas over berichten?
  Waarom nú een slijmbericht over werkgelegenheid en meer bladiebla? Aan de overkant van het beoogde perceel staat al lange tijd een bouwrijpe locatie waar die dwingelanden van Oranjewoud zó zouden kunnen bouwen.
  Mij resten enkel nog vele vragen en twijfels over onafhankelijkheid. Ik denk dat dat bij vele Oosterhouters zo zal zijn.
  Maandag zal er niet gekapt worden zeg je:
  https://www.storp.nl/plaatselijk/1764-wat-nu
  Maar wat gebeurt er Dinsdag???
  Veel plezier nog met bloggen in plaats van besturen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *