Opinie: Sambal bij? Nee, handel bij!

Wat je allemaal wel niet met Wikipedia kunt bereiken. Jiangsu is een Chinese provincie in het oosten van het land en de provincie is met name interessant voor ondernemers in de boomteelt. Nu hoor ik u al denken, Oosterhout. China is het Oosten op de wereldkaart, dan ook nog eens de oostelijke provincie kiezen en iets met bomen, die uiteraard van hout zijn. Zou dit de denkgedacht van het Oosterhoutse college zijn geweest? Een Oostelijk deel met hout lijkt op Oosterhout? Ik zie burgemeester Huisman die grap al maken in China.

Alle gekheid op een stokje natuurlijk, dit is natuurlijk een snoepreisje omdat geen enkele andere gemeente dit wil. Steden als Breda en Tilburg richten zich veel meer op de Chinese markt dan Oosterhout, dus die steden hebben er meer belang bij om richting de Orient te vertrekken dan leden van het Oosterhoutse college. Of gaan ze daarheen om de contacten die oud-wethouder, en thans gedeputeerde, Yves de Boer daar opgedaan heeft op te halen. In de tijd dat De Boer wethouder was is hij daar namelijk al eens geweest. Heeft dat Oosterhout toen veel opgebracht?

Wellicht een extra Chinees restaurant of de overname van verschillende cafetaria’s door Chinezen, maar geen grote Chinese bedrijven die Oosterhout als uitvalsbasis voor hun handel in de Benelux nemen.

Tel daarbij op dat de economie van China erg protectionistisch is ingericht, kleine Nederlandse bedrijven hebben erg veel moeite om de Chinese markt te bereiken. Als dat uiteindelijk is gebeurt levert die gigantische markt natuurlijk veel inkomsten op, maar makkelijk is het niet.

Daarnaast vraag ik me af of het handig is dat Oosterhout de banden met China aan wil halen. Zoals eerder gesteld zijn Breda en Tilburg daar al veel verder in. Dat zou juist reden moeten zijn voor Oosterhout om zich op andere markten te richten die een locatie in Nederland zoeken. Want voordelen heeft Oosterhout wel degelijk, redelijk goed bereikbaar, lagere grondprijzen dan in Breda en Tilburg en in zuidelijk Nederland gelegen, dus de hele Benelux is goed te bereiken.

Nu ben ik geen medewerker van de afdeling economische zaken in Oosterhout, dus ik kan niet aangeven waar we dan wel heen zouden moeten gaan. Maar momenteel ontbreekt een visie op de economie, waarom zouden we naar China gaan? Wat halen we daar op? Wat levert het ons op hier in Oosterhout?

Zodra die vragen beantwoord zijn kun je een goede keuze maken of je die lange reis moet willen maken. Maar niet zonder visie de halve wereld over vliegen.

7 gedachten over “Opinie: Sambal bij? Nee, handel bij!

 • 14 januari 2012 om 12:54
  Permalink

  Deze reis wordt gebracht als zijnde een handelsmissie, maar de term “verkwanselmissie” lijkt me hier beter op zijn plaats.

 • 8 januari 2012 om 22:55
  Permalink

  Ik heb begrepen dat het ‘project’ China een rondje van de provincie is. Om de beurt mogen steden dus op reis en de kosten zijn al een tijd geleden gebudgetteerd. Nu is O’hout aan de beurt. Zinloze missie en zonde van het geld lijkt me, als je geen volle agenda met afspraken hebt. Daar zou de raad eerst eens naar kunnen vragen. Anders kun je net zo goed thuisblijven. Na het bekende buigen en handen schudden zal het wel elke avond chinees eten worden. Ik heb begrepen dat ze daar lekkere gewokte spinnen, sprinkhanen, en geroosterde apen, slangen en honden op het menu hebben staan. Zoiets kun je dan moeilijk weigeren in hoog gezelschap… Daarna mag je – uit beleefdheid – een boer laten. Dat doe ik al op voorhand.

 • 29 december 2011 om 22:44
  Permalink

  @Lodewijk

  Ik snap ook dat de discussie over het falen van het neoliberalisme jouw ideologisch niet zo goed uitkomt. Echter zolang het handelen van de gemeente, alsmede jouw reactie hiervan doorspekt zijn, blijft het zinvol om deze mank gaande ideologie en daarop gebaseerde visie ter discussie te stellen. Ben dus ook heel benieuwd of je bereid bent om af te stappen van het marktfundamentalisme en uit durft te gaan van eigen kracht. Oosterhout heeft een veel sociaal (alhoewel het college dit niet ziet) en creatief kapitaal, dat is te waardevol om naar de pijpen van de grootindustriëlen te dansen.
  Ik wacht in spanning af.

 • 28 december 2011 om 20:54
  Permalink

  @ Robert,

  Een beetje overbodig om nu het neo-liberalisme bij deze discussie te halen. Handel is al zo oud als de mensheid.

  Dat je alleen een reisje moet maken als er een visie achter zit die Oosterhout wat oplevert stel ik ook in het stuk, dus dat ben ik met je eens. Verder verwijs ik naar de reactie van ‘ondernemer’ die het volgens mij goed begrepen heeft.

  In jouw comment verwijs je naar jouw blog over de creatieve klasse als visie. Laat ik de handschoen maar oppakken en de komende tijd mijn visie op de economie op papier zetten. Dus, stay tuned!

 • 28 december 2011 om 13:54
  Permalink

  Het blijft wonderbaarlijk hoe neoliberalen nog altijd slaafs de grillen van de markt volgen, terwijl deze toch echt op een aantal fundamentele plekken porreus in zijn opzet blijkt te zijn.

  Kom nu eens met een economische visie die uitgaat van de eigen kwaliteiten. Denken en handelen vanuit eigen kracht. Hoeven we ons ook niet meer binnen te likken bij mensenrechtenschenders als de VS en China. Wel zo makkelijk.

 • 25 december 2011 om 23:25
  Permalink

  Er zit verdorie maar één boomkweker in Oosterhout. Die houdt het al zo lang vol. Die blijft heus nog wel.
  Onzin reisje dus!

 • 25 december 2011 om 12:55
  Permalink

  Laat “ondernemen ” alstublieft over aan de ondernemers. Ik ken verschillende Oosterhouters, die uit dien hoofde China bezocht hebben, met een duidelijk doel.
  Een burgemeester van een kleine provincieplaats, heeft daar in functie , totaal niets te zoeken, of het moest een privereis zijn, uit hoofde van persoonlijke interesse en culturele verrijking.
  Laat ie maar een goede band opbouwen en onderhouden met zijn burgers, dat is zijn taak, en dat is al best een flinke opgave, getuige de onlangs onterecht uitgevaardigde noodverordening, voor brave bezorgde burgers met een vriendelijke inborst.
  Schoenmaker blijf bij je leest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *