Opinie: Niets aan de hand, gewoon doorlopen

Grote consternatie op internet de afgelopen dagen. De lokale krant bracht het bericht dat de politie het district Oosterhout schrapt en meteen waren er reacties over verspilling van het relatief nieuwe politiebureau en het verdwijnen van alle agenten uit Oosterhout. Zelfs mijn collega Jeffrey schreef er een blog over. Ik kijk er toch wat anders tegenaan want de reactie is natuurlijk erg overdreven, de agenten blijven gewoon en haasten nog steeds (als ze hun eten gehaald hebben) naar hetzelfde warme onderkomen.

Het opheffen van het district Oosterhout is het gevolg van het invoeren van de nationale politie. Die wordt ingevoerd om met name op bureaucratie en kosten te besparen en meer agenten op straat te krijgen. Geen gekke gedachten als je nagaat dat de leverancier van de patrouillewagens (Volkswagen) maar liefst 40 verschillende uitvoeringen van de Touran moest leveren. De korpsen hadden wel bepaald dat ze allemaal dezelfde wagen zouden nemen, maar ieder korps stelde weer eigen eisen aan de uitvoering.

Die diversiteit is ook het geval bij het selecteren van nieuwe rekruten. De politieacademie in Apeldoorn hanteert de nationale toelatingsvereisten, maar de regionale korpsen hanteren daarnaast nog aanvullende eisen, met als gevolg dat gemiddeld maar één op de dertien rekruten in aanmerking komt voor een baan als agent. Deze eisen van de korpsen zijn pas van toepassing als een rekruut al klaar is met de politieacademie en op zoek gaat naar een baan. Normaal voldoet één op de vijf aanmeldingen aan de landelijke vereisten, na de opleiding nog maar één op de dertien. De kosten voor het opleiden van die andere agenten is dus eigenlijk verspild geld.

Als je dat zo hoort is invoering van de nationale politie geen gek idee, het kan een hoop kosten besparen en de mensen op de lokale politiebureaus kunnen zich met de echte taken bezig gaan houden. Wel moet er voor gezorgd worden dat die kostenbesparingen niet bezuinigd worden op de politie, anders wordt het uiteindelijke doel van een veiliger Nederland niet behaald. Nu al merk je dat de druk bij de politie hoog is. Voor de handhaving zijn er prioriteiten gesteld (niet voor iedere melding komt de politie nog) en er wordt op grote schaal gebruik gemaakt van vrijwilligers en volunteers. Vrijwilligers zijn burgers die in hun vrije tijd de agenten in het veld ondersteunen, terwijl volunteers de administratieve taken op het politiebureau voor hun rekening nemen, dat kunnen dus secretaresses of juristen zijn.

De capaciteit die door minder bureaucratie over blijft zou ingezet moeten worden om zichtbaarder te zijn in het veld, de samenleving heeft namelijk te maken met een verhuftering, en die ‘hufters’ worden ook steeds agressiever en beter uitgerust met wapens. Daar moeten echte agenten tegenover staan die streng kunnen optreden, agenten zouden zich minder bezig moeten houden met het beboeten van scholieren die zonder licht fiets, laat dat de vrijwilligers maar doen. In plaats daarvan moeten de agenten zorgen voor een hogere pakkans van criminelen en een hoger percentage van opgeloste zaken.

Terug naar de aanleiding van dit verhaal. De opheffing van het district Oosterhout is niet vreemd, het was een vreemd gevormd district tussen Waalwijk en Werkendam. Door het opheffen hoeven ‘onze’ agenten niet meer naar Waalwijk waardoor ze niet meer in de stad zijn, maar werken ze in een kleiner gebied. Het bureau in Oosterhout staat goed aangeschreven en ligt op een goed bereikbare plaats. Daarnaast wordt ook de rechercedivisie gehuisvest in het Oosterhoutse bureau, inclusief de afdeling die zich richt op zware criminaliteit.

De politie blijft dus wel in Oosterhout, hopelijk nu effectiever en efficiënter. En ach, dat we nu onder het district Breda vallen is toch logisch. Oosterhout blijft toch het kleine broertje van Breda, en dat geeft Oosterhout juist haar charme.

3 gedachten over “Opinie: Niets aan de hand, gewoon doorlopen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *