Opinie: Oosterhout, Beste Binnenstad 2013!

 

 

Lachen, gieren, brullen geblazen in Oosterhout. Carnaval stond voor de deur dus het was bijna aan de aandacht ontsnapt. De winkeliersvereniging Winkelstad Oosterhout wil namelijk Beste Binnenstad van Nederland worden. Was de winkeliersvereniging al zo vroeg dronken voor carnaval of maakt Oosterhout toch echt een kans?

De website van De Beste Binnenstad van Nederland verklaart de kandidatuur van Oosterhout al voor een deel. Er zijn namelijk een drietal categorieën; grote binnenstad, middelgrote binnenstad en dorpskern. Waar steden als Breda, Den Bosch en Maastricht in de categorie van Grote Binnenstad behoren zijn die als concurrent verdwenen. Oosterhout valt meer onder de Middelgrote Binnenstad. De afgelopen jaren zijn daar steden als Hoogeveen, Roermond, Bergen op Zoom en Zutphen als winnaar verkozen. Op een enkeling na steden waar Oosterhout best de concurrentie mee aan moet kunnen.

Oosterhout kent namelijk toch een aantal sterke punten. Vrij weinig leegstand aan winkels, mogelijkheden tot dichtbij parkeren en veelzijdigheid in aanbod zorgen er voor dat een grote groep mensen van buiten de stad in Oosterhout gaat shoppen.

Maar dan moet er wel wat gebeuren, de randvoorwaarden moeten sterk verbeterd worden. De winkeliersvereniging heeft aangegeven de titel binnen te willen halen met extra versieringen, activiteiten en optredens op de Markt. Dat zal allemaal best helpen, maar er blijven daarbij twee partijen die dwars (kunnen gaan) liggen.

Allereerst de gemeente Oosterhout. Om een paar duizend euro te bezuinigen (peanuts op het totale bezuinigingsbedrag) zijn plantenbakken in het centrum weggehaald en worden de parkeertarieven rond het centrum verhoogd. Dit helpt niet bij de aantrekkelijkheid van de binnenstad. De ondernemers kunnen met hun nieuwe BIZ-regeling meer investeren in de uitstraling, terwijl de gemeente de omgeving juist versoberd. Het verhogen van de parkeertarieven helpt ook niet bij het aantrekken van mensen van buiten de stad. Juist vanwege de soms lastige en dure parkeermogelijkheden in de omringende steden trekken veel mensen naar Oosterhout.

De tweede factor zijn de vrienden van Centrum Bewoners Oosterhout (CBO). Eerder werd er vanuit die groep al geklaagd over de hoeveelheid evenementen op de Markt en de daaraan gerelateerde ervaren overlast. Nog meer evenementen zullen dus niet goed vallen, terwijl ze wel de aantrekkelijkheid van het centrum verhogen.

Voor de winkeliersvereniging is het belangrijk om de mogelijke kansen te grijpen en bedreigingen terug te dringen. Van belang is het om de leegstand van winkels zo laag mogelijk te houden. Bij evenementen op de Markt is het handig om goed af te stemmen met de horeca, die kunnen elkaar namelijk versterken. Aanpak van het Santrijngebied kan de binnenstad van Oosterhout de komende jaren op een goed niveau houden.

Al met al dus kansen genoeg, maar het is wel nodig dat alle betrokken partijen positief tegenover dit idee staan. En niet zoals gewoonlijk ambitieuze initiatieven neerslaan of niet mee willen werken.

Een gedachte over “Opinie: Oosterhout, Beste Binnenstad 2013!

  • 22 februari 2012 om 21:41
    Permalink

    Oosterhout als ‘Beste binnenstad 2013′? Helemaal niet zo’n vreemd idee. Genoeg variatie in kwantiteit en kwaliteit van het winkelaanbod. Genoeg om een soort van regiofunctie te vervullen voor de gemeenten en dorpen in de omgeving van Oosterhout. En als je echt iets wil, dan kan het! Dat moet de gedachte zijn van de verenigde winkeliers in de binnenstad. Ik kan me niet voorstellen dat deze ondernemers zich laten deprimeren door een gemeente die denkt significante besparingen te kunnen realiseren door de bloembakken uit het straatbeeld te verwijderen. Hier zullen ondernemers toch echt zelf aan de (bloemen-) bak moeten.
    Ook kan ik me niet voorstellen dat ondernemend Oosterhout zich laat intimideren door het geklaag van het C.B.O. over het groot aantal evenementen die plaats hebben in de binnenstad van Oosterhout. De impuls die de titel ‘binnenstad van het jaar’ voor de binnenstad gaat hebben moet haast wel een positief effect hebben voor de bewoners van het centrum van Oosterhout, waar ik er overigens zelf ook eentje van ben.
    En mocht het helpen, dan ben ik zelfs bereid mijn voortuintje extra netjes te maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *