Opinie: Rake klappen in de Klappeijstraat

Afgelopen weekend is gevochten in de Klappeijstraat, niets nieuws, dat gebeurt wekelijks en de verslagen ervan staan op maandag altijd in de krant voor de liefhebbers. Deze zaterdag gebeurde er echter iets bijzonders, en als gevolg daarvan was een gigantische politieinzet opgetrommeld om de boel in het gareel te houden. Maar wat is er nu precies aan de hand, want hoeveel berichten er ook verschijnen, echt veel duidelijker wordt het niet. Er zijn logischerwijs verschillende versies van het verhaal, maar de essentie van alle reacties is meestal hetzelfde: de mensen die uit de kroeg kwamen wisten niet wat er aan de hand was en kregen het van de Politie ook niet te horen. Hoe kan dat?

De Oosterhoutse horeca werkt met een convenant om veilig en plezierig stappen mogelijk te maken. Een van de onderdelen van dat convenant is de afstemming en informatieuitwisseling tussen de verschillende portiers in de bedrijven. Door goed te communiceren had in mijn ogen een hoop ellende voorkomen kunnen worden. Het incident gebeurde waarschijnlijk rond de sluitingstijd van de kroegen. Gezien het prettige sluitingstijdenbeleid in Oosterhout worden alle zaken tussen kwart voor drie en drie uur leeggewerkt. Die mensen belanden in principe op straat, en waarschijnlijk zijn ze deze keer in de veegactie van de Politie belandt.

Ik vraag mij af wie de portiers op de hoogte heeft gebracht van de veegactie. Als alle mensen immers binnen waren gehouden hadden er lang niet zoveel mensen betrokken geweest, had de Politie het probleem kunnen oplossen en had een kwartier later de rest van mensen veilig de kroeg kunnen verlaten. De berichten zijn helaas anders uitgevallen, want vele jongeren zijn met gummiknuppels en vooral zonder uitleg richting de Markt gedreven.

Over het verdere handelen van de Politie wil ik niet oordelen, ik ken hun agenda niet en weet dus ook niet welke grondslag er aan deze werkwijze ligt. Ik ben echter wel benieuwd waarom de communicatie tussen Politie en portiers niet iets beter is geweest, zodat een groot deel van het uitgaanspubliek deze veegactie waarschijnlijk niet eens meegekregen zou hebben. Want uiteindelijk is een leuke avond voor veel mensen een teleurstellende avond geworden, en dan mopperen we in Oosterhout al zo dat het uitgaanspubliek in Oosterhout steeds vaker in de regio gaat stappen.

 

Een gedachte over “Opinie: Rake klappen in de Klappeijstraat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *