Opinie: De asbestwolk van Kanaleneiland is ook hier

Ja, ik had het al eens over asbest en de media hebben het thema nu ook weer centraal gesteld. Een hele wijk afgesloten omdat bij renovatie spuitasbest is vrijgekomen uit de voegen van het pand. Geen fijn goedje, waar je bij normale asbest pas losse vezels krijgt als je gaat boren of zagen, is het bij spuitasbest mogelijk om veel eenvoudiger losse vezels aan te treffen. Bij de renovatiewerkzaamheden aan een flatgebouw in Kanaleneiland is dit ook daadwerkelijk gebeurt, en daarom is de hele wijk afgesloten. Dat haalde het landelijke nieuws, en zonder de achtergrond van de situatie te weten, verbaasde mij dat. Er zit immers asbest in alle gebouwen vanaf de jaren ’60 tot en met midden jaren ’90.

Ik moet toegeven dat ik het dus een storm in een glas water vond, ik heb er zelfs mijn vorige blogje nog eens op nagelezen en concludeerde dat asbest toch echt common sense is. Ik veroordeelde zelfs het gemeentebestuur van Utrecht voor een overdreven aanpak en heb er met meerdere mensen discussie over gehad.

Maar ik ben niet geheel verdwaald, mede door mijn eerdere eigen blog en de duik in de informatie die op internet is verschenen snap ik de maatregel heel goed. Het gaat hier niet om een aantal plaatjes, en hoewel de situatie in het verre Utrecht is, weet ik zeker dat het ook hier kan plaatsvinden. We hebben als Oosterhout immers onze grootste groei in de jaren ’60 en ’70 gehad. De seriematige bouw van woningen en galerijflats sluit zeker niet uit dat er ook in Oosterhout een dergelijke situatie kan voorkomen.

Voordat u nu allemaal uw ramen uit voorzorg gaat dichthouden, het hoeft niet zo te zijn. Goed vooronderzoek is erg belangrijk en inzake asbest wordt dat wel degelijk voorbereid. Als asbest echter in en achter voegen terecht komt is dat zeer lastig te identificeren. Mocht u echter in een woning wonen uit de betreffende periode, en gaat u grote verbouwingen aan, dan kan het veel zin hebben om een onderzoek uit te laten voeren.

Woont u in een huis van bijvoorbeeld Thuisvester, dan zullen zij bij grote interne verbouwingen zelf zo’n onderzoek doen. Een mooi voorbeeld is de vervanging van de badkamers in Slotjes-Midden, waar men overgaat tot asbestverwijdering. In de tussentijd hebben veel mensen echter zelf die badkamer al verbouwd, en het is te hopen dat ze dat met de nodige voorzorgsmaatregelen hebben gedaan, ze wisten vast niets van de aanwezigheid van asbest.

Als laatste wil ik deze blog toch nog eens aangrijpen om naar mijn eerdere blog te wijzen. Naast de problemen die bij u thuis voor zouden kunnen komen, komen we ook dagelijks in een groot aantal publieke gebouwen, en de zorg om daar asbest te verwijderen is toch echt die van de overheid. Wellicht ziet de politiek het zitten om dit eens aanhangig te maken bij ons stadsbestuur? Morgen hekken om de stad zetten lijkt mij niet nodig, maar om nou over veertig jaar te constateren dat we wat hadden moeten doen, dat is ook rijkelijk laat.

5 gedachten over “Opinie: De asbestwolk van Kanaleneiland is ook hier

 • 25 juli 2012 om 11:56
  Permalink

  Thuisvester voert bij onderhoudwerkzaamheden een asbestinventarisatie uit wanneer verwacht wordt dat er (aan de gebouwonderdelen waar onderhoud wordt uitgevoerd) asbesthoudend materiaal aanwezig is. Indien nodig wordt het asbest gesaneerd. Als gevolg van nieuwe regelgeving is Thuisvester op dit moment haar asbestbeleid aan het herijken.

  Voor dit jaar staan inderdaad de hierbovengenoemde straten in Slotjes Midden op de planning voor badkamerrenovatie (Aalbersestraat,Mgr. Frenckenstraat, Goselingestraat, Dr. Poelstraat, Schaepmanlaan en Verschuurstraat.

  De bewoners zijn hierover reeds geïnformeerd.

 • 24 juli 2012 om 21:45
  Permalink

  Toen ik vanuit Schiedam in Oosterhout kwam wonen, merkte ik een hele wijk langs het kanaal met portiekflats die in Schiedam van boven tot onder met de hand gesloopt diende te worden.Juist door de overdaad aan asbest.Een gedeelte van de wijk hier is inmiddels gesloopt. Ben benieuwd hoe hier de sloop is gegaan.

 • 24 juli 2012 om 09:27
  Permalink

  Als het goed is in de laagbouwwoningen (Goseling, Frencken, Verschuur, Aalberse, Schaepman, Dokter Poels), dat staat op de planning van thuisvester.

 • 23 juli 2012 om 16:27
  Permalink

  Waar in Slotjes-Midden komen er nieuwe badkamers??

 • 23 juli 2012 om 11:22
  Permalink

  Natuurlijk is het belangrijk om dit zaken in de picture te plaatsen en kritische vragen te stellen. Voorkomen is tenslotte nog altijd beter dan genezen.

  Ik heb zelf ook wel eens per ongeluk in een wolk van ‘fout’ materiaal gestaan, ook al is dat inmiddels ruim 20 jaar geleden. De huisarts stelde me op nogal cynische wijze ‘gerust’ door te stellen dat wij dagelijks worden blootgesteld aan verschillende hoeveelheden asbest. De reden: de remvoering van auto’s, vrachtauto’s, bussen etc. Daar zit asbest in en die komt als fijnstof vrij tijdens het remmen. De arts vervolgde droog: “als u echte klachten krijgt of er komt bloed uit, dan gaan we direct foto’s maken.” Hatsikidee en daar kon ik het mee doen…

  De fabrikanten van remvoeringen weten wel van de risisco’s [of ontkennen het, zoals zo vaak!], maar blijkbaar heeft de politiek geen macht of de wil om er iets aan te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *