Opinie: Voortrazende technologie

Soms hoor of lees je hele prikkelende quote’s. Zo was het vandaag Nokia dat de prijs zou halveren van haar windows toestellen. Dit nieuws werd ondermeer zo gebracht op RTL-Z en de kop op https://www.telecompaper.com/nieuws/atandt-halveert-prijs-nokia-lumia-900 spreekt van hetzelfde. De feitelijke inhoud valt overiges relatief mee. Het bedraagt een verlaging van 99 dollar naar 49,99 dollar bij een abonnement. De onderliggende tendens is eigenlijk wat me veel meer interesseert.

In de huidige technologie zien we de snelheid van innovatie en ontwikkelingen steeds verder toenemen. We zijn razendsnel in een wereld van smartphones en tablets terecht gekomen. Het medium DVD is al achterhaald door BluRay maar ook die schijfjes gaan waarschijnlijk slachtoffer worden van “The Cloud”. Een filmpje stop je straks niet in een apart kastje maar download je rechtstreeks via je TV. Een beetje nieuwe TV laat apps op zich installeren alsof hij een volleerde tablet is. Maar al deze technologie komt met een prijs.

Dat is in de eerste plaats letterlijk. Technologie maakt dat we nieuwe producten willen hebben. Dat hebben de Apple’s, LG’s, Samsungs, Sharps, Philips’en en andere van deze wereld goed begrepen. Ze vragen de hoofdprijs voor hun nieuwe producten die ze in duizelingwekkende hoeveelheden verkopen. Dat gaat per tientallen miljoenen als het om smartphones gaat. Vaak met een prijskaartje van boven de €500,-. Rekent u maar uit hoe snel het dan gaat met omzet en winst. Want op die hoogtechnologische gadgets zit een lekkere marge.

We betalen echter nog een prijs. Dat is de keerzijde van innovatie. Onze investeringen zijn veel minder waardevast. Een nieuwe smartphone met een contract van 2 jaar lijkt heel acceptabel. Echter met zoveel innovatie kan het zomaar zijn dat u na 1 jaar al achter loopt ten opzichte van de trends van de dag. Daarnaast ontstaan er stromingen. Vroeger was het microsoft dat de klok sloeg als u een pc kocht. Nu kunt u kiezen uit Microsoft, Apple of Android en bestaat de markt niet meer uit pc’s maar kunt u ook kiezen voor een ultrabook, tablet of smartphone. Koopt u uw zaken bij verschillende aanbieders, dan bent u weer de nodige tijd kwijt met het koppelen van de verschillende software. Al die technologie zou ons leven toch makkelijker maken?

Een puntje dat we massaal lijken te vergeten is onze privacy. Bijvoorbeeld Facebook en Google beschikken over massa’s data en zijn van een dergelijke omvang dat ze bijzonder veel over u, mij en nog vele miljoenen of zelfs miljarden anderen weten. Ze weten wie we zijn, waar we meestal zijn, wie we kennen, wat we leuk vinden, wat we niet leuk vinden en nog veel meer. Die schaal brengt nog iets met zich mee. Facebook bijvoorbeeld bepaald nog weleens dat we iets met zijn allen anders moeten doen. Zo werd een tijdje geleden iedere gebruiker ongevraagd voorzien van een nieuw primair e-mailadres.

Bedrijven hebben dus steeds meer macht, maar ook zij ondervinden de nadelen van dit razende tempo. Nokia is jarenlang de grootste speler geweest op de markt voor mobiele telefoons. Van dat imperium is inmiddels weinig over. Waar we mee begonnen, de halvering van die prijs. Het laat zien hoe je eindeloos achterop kunt geraken als je even de boot mist. Nokia zit met smart te wachten op Windows 8. Het lang aangekondigde antwoord in de strijd tegen Apple en Android. De vraag is of het echt gaat werken, en tegelijkertijd of je wel aan moet kondigen dat je dan pas weer serieus mee doet. Want eerlijk is eerlijk, wie is er tot die tijd dan zo dom om nog een Nokia te kopen? Dat geldt natuurlijk ook voor BlackBerry dat besturingssysteem 10 heeft aangekondigd. Ook zij doen vanaf dat moment pas weer mee naar eigen zeggen, met als resultaat dat ze geen toestel meer verkopen tot dat moment. Ik zou haast zeggen, gelukkig zijn we als consument niet het enige slachtoffer van deze voortgaande strijd.

Technologie heeft altijd gezorgd voor beweging, en in het kapitalistische stelsel voor voorspoed. En het is ook wel weer zo simpel dat ik ook gebruik maak van al deze ontwikkelingen. Zoals alles bieden ontwikkelingen altijd voor- en nadelen. En okee, al die gadgets hebben een prijs, maar ik ben momenteel ook al aan het bedenken wat mijn volgende aankoop moet zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *