Opinie: Een goed centrum is meer dan afvalvrij

Zwerfafval (bron: milieucentraal)
Zwerfafval (bron: milieucentraal)

Een tijd geleden de online krant eens doorgelezen, en op een interessant stuk terecht gekomen waarbij Marian Janse en Elly van Mook eens door het centrum zijn gelopen met BN/De Stem. De kern van het verhaal is een hele goede, we gaan voor een mooi centrum en door de aanpassing van het onderhoudsniveau halen we dat niet overal meer. In een kolom aan de rechterkant wordt vermeld dat de centrumscan (heeft u daar ooit een uitnodiging voor gehad?) heeft uitgewezen dat het centrum in hoge mate gewaardeerd wordt.

Elly van Mook is een bijzonder mens, er zijn maar weinig mensen die zich meer in de media presenteren als het om het oosterhoutse centrum gaat. Vroeger vooral als het niet goed ging, tegenwoordig ook wel in positievere zin. Een schoon centrumgebied heeft ook mijn aandacht, aangezien ik daar vrij regelmatig gebruik van maak. De focus van het artikel is echter wel erg op rommel gefocust. Er is namelijk zoveel meer om ons druk over te maken.

Een aantrekkelijk centrum staat of valt namelijk met de behoefte of je er een bezoek aan wil brengen. Dankzij de grote aantrekkingskracht die ons centrum op bewoners uit de randstad heeft, krijgt het waarschijnlijk een hoge waardering. Gemeenten om ons heen hebben echter niet stilgezeten en fors geïnvesteerd in hun centrumgebied, en daarmee kan Oosterhout zo van hot naar not gaan.

Als we voorbij de rommel kijken zien we een winkelcentrum dat uit drie delen bestaat: Arendshof, Bouwlingcentre en de Kerkstraat, Arendstraat, Keiweg en Markt. Alledrie hebben ze zo hun pijnpunten.

Arendshof

Arendshof is een geliefd onderwerp op OokvanWosterhout.nl. Het is een winkelcentrum dat alweer ruim 10 jaar geleden gerenoveerd is en daarnaast een behoorlijke nieuwbouw kreeg. De winkelbeleving van tegenwoordig is vooral luxer, iets wat gezien de omvang van de operatie destijds goed overwogen is. Het dak is nog steeds een luxe, maar de rest van het winkelcentrum inmiddels niet meer. Arendshof is een soort vreemde in het centrum, het is een naar binnen gekeerd eiland in een omgeving waar alles naar buiten gekeerd is. Daardoor heeft het behoorlijk wat rafelrandjes waar we als stad terecht nog iets mee zouden moeten doen, maar eerst het centrum zelf maar eens goed opkalefateren.

Bouwlingcentre

Hoeveel oosterhouters weten nog hoe de oude V&D eruit zag en kunnen zich nog heugen dat Kwantum of Torro aan de Bouwlingstraat gevestigd was? Waarschijnlijk zijn we inmiddels na jaren goed gewend aan het gebouw dat tegenwoordig hoofdzakelijk door Jumbo en een parkeergarage gevuld wordt. In de tijd dat Arendshof gerenoveerd werd is dit gebouw tot op het bot gestript om een vernieuwde trekker aan die kan van het centrum te worden. Toch is daarbij niet de kwaliteit gehaald die je aan die kant van het centrum nodig hebt. Er ligt een mooi plein wat intensief gebruikt wordt, maar waar nooit iets van entertainment te vinden is bijvoorbeeld. Het zou de eigenaar sieren als daar nog een trekker in non-food zou komen, als goede aanvulling op Jumbo.

Het buitenwinkelgebied

Inmiddels ben ik aardig gewend geraakt aan het golvende steentjespatroon in de kerkstraat, arendstraat en keiweg. Deze straten, waar in 1972 zelfs nog doorgaand verkeer reed, zijn autovrij gemaakt en daarna voorzien van een rode loper. Met een noodtempo erin gestraat terwijl de winkels doordraaiden, en dat is aan de huidige staat van de stenen te zien . Ze zijn vaak beschadigd en liggen schots en scheef in de looproute. Dat is voor bestrating die zo kort ligt niet goed, en dat zou op zijn minst rechtgetrokken moeten worden. In het buitenwinkelgebied staan een hoop karakteristieke panden die aan de onderkant een verpeste pui hebben, ook hier zitten nog kansen om de kwaliteit op te halen.

Evenementen

Hier gaan Elly van Mook en ik van mening verschillen, dat kan ik garanderen. Er is de laatste jaren veel geïnvesteerd om het centrum aantrekkelijk te maken. Er wonen wensen boven winkels en zelfs als je er savond doorheen loopt proef je het leven nog. Dat zijn mensen die het leven vaak op straat zoeken en graag naar evenementen gaan.

Juist die evenementen worden veelvuldig op de korrel genomen. Niet te hard spelen op het Parkfeest, geen Bikiniz op de Markt, op tijd stoppen met carnavalsactiviteiten. Dat is slechts een greep van alle dingen die de afgelopen jaren voorbij zijn gekomen. Evenementen horen bij een levendig centrum!

Opruimen

Ten eerste de rommel, op straat, maar ik ging er eigenlijk vanuit dat dat een kerntaak van de gemeente was. Dat Elly van Mook zich daarop focust is nobel, maar ze kan haar kennis en energie veel beter inzetten om ook de andere pijnpunten in het centrum aan te pakken. Dat daarbij een mentaliteitsverandering nodig is bij CBO, lijkt mij logisch. Het centrum is in de afgelopen jaren meer en meer van jonge levendige Oosterhouters geworden, die prijs stellen op luxe winkelen en mooie evenementen. Het CBO mist dat deel nu volledig en spreekt jonge centrumbewoners naar mijn mening niet aan. Door daar kansen te pakken kan zij de centrumbewoners veel beter vertegenwoordigen en een geluid laten horen dat past bij alle centrumbewoners, in plaats van slechts een gedeelte.

Een gedachte over “Opinie: Een goed centrum is meer dan afvalvrij

  • 30 oktober 2012 om 21:41
    Permalink

    Heel goed van die bewoners, goed letten op papiertjes op de grond en vooral niet verder kijken, dorpsheid ten Top.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *