Opinie: Zoveel gedoe om 294 euro

Ongestoorde stembusgang. Dat is het sleutelbegrip voor wethouder Jan Peters in zijn uitleg over waarom het rapport van BING over het declaratiegedrag van de burgemeester pas na het sluiten van de stembussen openbaar mocht worden. Hoe stotterend het er ook kwam, het is niet eens erg vreemd. Alle besturen onthouden zich van het brengen van belangrijk nieuws op de verkiezingsdag, zelfs als dat de eigen partij zou kunnen helpen. De fout zit dus niet in het latere openbaar maken, maar in alles daar omheen. Met de absurde declaraties van de burgemeester voorop! 

De ambtenaren op de afdeling financiën waren degenen die vraagtekens hadden bij sommige declaraties van burgemeester Huisman, vervolgens was het wethouder Peters die opdracht gaf voor verder onderzoek. Je kunt het achterdocht en een mes in de rug noemen, maar als je met een positieve bril kijkt kun je het ook sterk en knap vinden om een onderzoek in te laten stellen naar een collega en een partijgenoot. In veel gemeenten zie je dit niet gebeuren.

Maar dat is al het positieve in deze zaak. Want de gang van zaken is erg rommelig. Voordat het rapport officieel verspreid was werd er al geschreven dat het “maar” om een kleine 300 euro gaat dat de burgemeester terug gaat betalen. Vervolgens krijgen de journalisten van BN/De Stem al op dinsdagavond het BING-rapport, terwijl de raadsleden dit pas op woensdagochtend ontvangen. En dan ook alleen nog maar omdat de plaatsvervangende griffier op zit te letten. Hulde voor de griffie die hiermee de rechten van de raad verdedigt! Een smeekbede van een journalist is blijkbaar al genoeg om de afspraken over het informeren van de raad in de wind te slaan.

Een van de belangrijkste regels in de verhouding tussen college en raad is namelijk dat de raadsleden informatie eerder tot hun beschikking hebben dan de pers. Dat hoeft geen dagen te zijn, maar het verspreiden van informatie moet wel in de juiste volgorde. En het moet niet eens zo zijn dat het afgesproken is om de raad als eerste te informeren, het zou uit respect voor de raad al moeten gebeuren! Als een journalist aan geeft onvoldoende capaciteit te hebben om een stukje te schrijven kun je best afspreken het nieuws dan maar een dag later openbaar te maken, omdat je nu eenmaal wilt dat de raad het eerst krijgt. Dan moet de journalist maar iets regelen, we hebben nu eenmaal niet voor niets afspraken! En zoals gezegd, het feit dat het college de informatie niet op de verkiezingsdag niet naar buiten wilde brengen is niet zo vreemd als het klinkt. Dat heeft niets met censuur of een doofpot te maken.

Maar uiteraard is het burgemeester Huisman die hier het meest geblunderd heeft. Volgens de letter van de wet mogen de declaraties dan wel kloppen, als burgervader moet je weten dat beeldvorming en symboliek ook belangrijk zijn. Alles declareren wat er mogelijk is, terwijl hij een ruime onkostenvergoeding krijgt, is onnodig en absoluut niet passend bij deze tijd! Burgemeester Huisman zal er echt niet kapot aan gaan om zelf naar huis te lopen na een raadsvergadering, sterker nog, dat maakt het hoofd lekker leeg en dan kan hij weer fris gaan slapen. Uiteraard hadden ook raadsleden of de andere wethouders de burgemeester een lift aan kunnen bieden, maar primair ligt de verantwoordelijkheid bij de burgemeester.

In tijden van bezuinigingen, van steeds minder vertrouwen in de politiek en een toename van het aantal integriteitconflicten in de politiek mag van een intelligente man als onze burgemeester verwacht worden dat hij zich verplaatst in de beleving en de uitstraling van zijn declaraties. Om dit soort acties kan ik ongelooflijk boos worden omdat dit zoveel mensen een slecht gevoel over de politiek geeft terwijl de burgemeester er zelf weinig aan heeft, want wat zijn die paar euro’s nu op zijn salaris. En dat terwijl ik nog wel een positief stuk wilde schrijven over burgemeester Huisman, omdat hij zo in zijn rol aan het groeien is….

2 gedachten over “Opinie: Zoveel gedoe om 294 euro

 • 28 september 2012 om 16:54
  Permalink

  ik heb een deel van de bonnetjes gezien, maar het bevreemd mij dat ik zo al aan een hoger bedrag kom dan de steeds genoemde 294 eurootjes.

 • 25 september 2012 om 15:29
  Permalink

  Die €294 gaan over declaraties volgens de letter van de wet.
  Maar waar het eigenlijk om gaat is dat iemand die €800/maand netto aan onkostenvergoeding krijgt, het presteert om de burger op te laten draaien voor zijn BigMacs.
  Mensen die in een ziekenhuis moeten verblijven wordt €7,50/dag in rekening gebracht. Dit onder het mom dat men thuis ook kosten zou maken om te eten.
  Ik zie dan ook ècht niet in waarom ik voor Huisman zijn baco’s en burgers zou moeten betalen.
  Verder is het natuurlijk heel opmerkelijk dat een BING-rapport van 30-11-2011 pas nu naar buiten komt en wordt besproken. In mijn ogen is het dan ook duidelijk dat dit bewust pas na de verkiezingen is gedaan terwijl er van te voren genoeg tijd was om dat te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *