Opinie: Oosterhout kind van de rekening Amphia

Vandaag verschenen er twee belangrijke berichten over de kwaliteit van gezondheidszorg in en om Oosterhout. Wij gaan de rekening betalen voor de drang naar schaalvergroting in Breda. Onder het motto regionale samenwerking wordt onze gezondheidszorg van een volwaardig ziekenhuis uitgekleed tot een situatie waarin je in de derde wereld nog beter af bent. Hoewel voorlopig rijden er nog ambulances, dus de tijd dat we drie dagen moeten lopen naar het ziekenhuis is misschien nog wel een decenium van ons verwijderd.

Onbegrijpelijk vind ik het dat (huis)artsen en politici die een eed afleggen hun taken met een bepaald geweten uit te voeren ons ronduit in de kou zetten. Het is voor mij als burger al niet toevallig meer te noemen dat beide berichten precies vandaag naar buiten komen. Het geld is op, laten we dan eens beginnen met Oosterhout uitknijpen. Zogenaamd was het niet druk genoeg meer op de spoedeisende hulp, maar laten we wel wezen, had dan gewoon het ziekenhuis de spoedeisende hulp laten blijven doen die de huisartsenpost een aantal jaar geleden juist over moest nemen. Liever een ziekenhuis dat goed is toegerust dan een huisartsenpost die de ambulance moet bellen als het toch iets serieuzer blijkt.

Ik schreef er onderhand al een heel dossier over. De Oosterhoutse politici raad ik dan ook aan alles nog eens te lezen en hier eens serieus werk van te maken:

Wosterhouter

Ik ben een echte Wosterhouter. Het is mijn stadje. Maar ik bemoei met net zo graag met de rest van de wereld!

3 gedachten over “Opinie: Oosterhout kind van de rekening Amphia

 • 13 oktober 2012 om 16:34
  Permalink

  @Robert Ik weet niet precies hoe het verdienmodel van artsen in elkaar zit. Maar meen dat zij via hun maatschappen bepaalde vergoedingen eisen per operatie.

  Al met al is de zorg een aardig ontransparante markt. Bij echte marktwerking hoort transparantie en toezicht. Helaas zien we het daar keer op keer fout gaan. Dus René loopt weinig risico zijn krat pils uit te moeten delen 😉

 • 12 oktober 2012 om 17:25
  Permalink

  Ik deel je onvrede, maar denk niet dat het fair is om je onvrede bij de artsen neer te leggen. Zij hebben op hun poli wellicht inspraak, maar ook zij krijgen van bovenaf budgettering opgelegd vanuit de directie, welke weer moeten dansen naar de pijpen van verzekeraars.

  Vroeger bepaalde de dokter, met zijn kennis en kunde, welke zorg je nodig had om beter te worden. Nu delen verzekeraars als Achmea de lakens uit. Zij bepalen welke zorg voor hun winstgevend genoeg is zodat je het krijgt. Zelfde geldt voor farmaceuten.

  Dat is de consequentie van marktwerking die in een vlaag van neoliberale verstandsverbijstering is ingevoerd. Zou het liever ook anders zien. Maar zolang de farmaceutische lobby de de uitvoerende macht in zijn greep houdt, gaan we eerder richting Amerikaanse wantoestanden dan dat er een oplossing in belang van het volk wordt gezocht.

 • 12 oktober 2012 om 15:26
  Permalink

  Wie kan er mij één publieke sector noemen die door marktwerking beter is gaan presteren?
  Ik zie alleen maar verslechteringen en grootgraaiers in het OV, de zorg, de woningbouw en ga zo maar door. De pineut is het publiek.
  Diegene die mij een goed antwoord geeft op mjn vraag wint een krat pils!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *