Satire: Oosterhoutse grachtengordel-elite wil centrumring veranderen in grachtenstelsel

Grachtengordel

Grachten, singels, plassen, Oosterhout bezit slechts een kanaal, tot grote ergernis van de Oosterhoutse grachtengordel-elite. Singles zijn er wel, maar alleen bij Grand-café De Apotheek. Plassen zijn vooralsnog alleen te vinden op het toilet. De Oosterhoutse grachtengordel-elite zit nu, vanwege het totale tekort aan waterelementen, noodgedwongen verspreid in verschillende stadsdelen. Zij moeten zich nu in ondermeer het centrum, Vrachelen, het buitengebied, de Warandelaan en  wat losse grotere kavels in andere wijken, tevreden stellen met vijvers en jacuzzi’s. Dat is onvoldoende en stemt hen in mineur. Deze groep ontevreden elitairen heef zich nu verenigd in GEO, Grachtengordel-Elite Oosterhout.

GEO houdt van graven, zoveel mogelijk grond teruggegeven aan het water is hun motto. Niet uit de nobele doelstellingen om natte voeten te voorkomen, maar juist om ze te halen. GEO loods zichzelf met een aantal argumenten de bestuurlijke haven binnen:

Milieuwinst

Het vervangen van de centrumring door een grachtengordel dringt het aantal auto’s in de stad radicaal terug. Een woordvoerder van GEO verklaart: “Kijk naar Amsterdam of Venetië, je middels een auto voortbewegen is daar totaal onmogelijk gemaakt. Heerlijk om je slechts per gondel of motorsloep voort te kunnen bewegen.” Onderzoekers zijn kritisch, zij stellen dat motorsloepen niet per definitie goed zijn voor het milieu, dat hangt sterk af van het gebruik van elektromotoren of biologische brandstof. Over gondels laten ze zich duidelijk nog negatiever uit. “Het is algemeen bekend dat het in Venetië wemelt van de CO2 en vieze geurtjes. Deze worden uitgestoten door de vele gondeliers. Om hun taken goed uit te voeren verorberen zij vele pizza- en pastamaaltijden. De CO2 uitstoot die dit met zich mee brengt is vele malen hoger per kilometer dan die van andere brandstoffen. Ook is dit uitlaatgas veel schadelijker voor de neus van de inwoners.”

Kwaliteit van leven

De ervaren kwaliteit van leven, zou los van eventuele geurtjes flink hoger worden gewaardeerd. GEO wijst erop dat steden als Amsterdam en Venetië een belangrijke toeristische waarde hebben door het rustieke karakter van water. Daarnaast stralen grachtenpanden grandeur en de aanwezigheid van geld uit. Ook stelt GEO de lokale politiek te gaan verrijken met nog meer quasi-socialistische quatsch. Cultuur is daarbij een belangrijk uitgangspunt. Na Amsterdam zou Oosterhout een tweede gouden eeuw moeten veroorzaken met bijbehorende florerende Oosterhoutsche grootmeesters in de schilderkunst.

Amsterdamse jaloezie

Ondertussen rijst in Amsterdam het ongenoegen over de voorgenomen plannen van GEO de pan uit. De  elite aldaar, levend op subsidiepotjes en Cultuurfondsen die door de Portemonnee van de Ander opgebracht moeten worden klagen steen en been. Zo zouden ze voor hun linkse hobby’s ineens concurrentie krijgen. Ook vrezen zij dat het rijksgeld bestemd voor de renovatie van Amsterdamse houten funderingen besteedt zal worden aan het uitgraven van de Oosterhoutse grachten. Het ineenstorten van de Amsterdamse grachtengordel zou leiden tot een diskwalificatie voor de Unesco-status.

Al met al lijkt het laatste woord nog niet gezegd over het plan om de centrumring te veranderen in een grachtengordel. Uw reporter Soeters houdt u op de hoogte.

Een gedachte over “Satire: Oosterhoutse grachtengordel-elite wil centrumring veranderen in grachtenstelsel

  • 11 maart 2013 om 19:56
    Permalink

    Als ze ergens kicken op grachten is dat wel in Breda daar hebben ze zelfs een hele ondergrondse garage gesloopt om die grachten-nichten tevreden te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *