Drie maanden later: De gevolgen van de mishandeling in de Klappeijstraat

Centrum

Inmiddels is het alweer drie maanden geleden dat er een grote mishandeling was in de Klappeijstraat . Deze mishandeling bracht Oosterhout in die maand vooral negatief in het nieuws. Door de aandacht voor het voorval in Bureau Brabant kreeg Oosterhout landelijke bekendheid op de verkeerde manier en haalde zelfs Opsporing Verzocht en PowNews. Na de uitzending nam de sociale media ook een flink aandeel in de opsporing van de verdachten en al snel doken namen op. De opsporing leek overeenkomsten te hebben met de speurtocht naar de mishandelaars uit Eindhoven.


Oosterhout wederom negatief in het nieuws met geweldadige incidenten
Na de mishandeling kwamen er al snel vragen en discussies. Deze vraag leek door berichtgeving vooral beantwoord te worden met  ja. Na de eerste mishandeling volgde een golf van incidenten. Afgelopen maart was er een mishandeling waarbij glas werd gebruikt. Ook werd er eind maart een 22-jarige vrouw bewusteloos van de fiets getrapt.

Als laatste kwam de mishandeling van april kwam weer uitgemeten terug in de krant, een mishandeling van een 18 jarige Oosterhouter. Sommige horecaondernemers zagen dit bericht als framing om van kleine zaken een ‘mishandeling’ te maken. Ze stelde dat de berichtgeving ‘vandalisme’ was voor de binnenstad en dat de media hier de schuld van had.

De gevolgen
Sinds de media-aandacht voor de mishandeling lijkt het rustiger te zijn in de stad. Rondgang in enkele horecazaken laat een daling in de bezoekersaantallen zien. Mensen die in de stad komen lijken zich dan ook bewust te zijn van eventuele onrust die in de stad kan uitbreken waardoor mensen eerder naar huis gaan. Waar eerder de bezoekpiek rond 1.30-2.00 ’s nachts lag, ligt deze nu rond 0.30-1.00. De gevolgen van een piek eerder op de avond is dat de horecaondernemers het met minder omzet moeten doen, hierdoor kunnen ze de bezoekers ook minder speciale evenement teruggeven.

De toekomst, wat nu?
Het merk Klappeij wat de horecaondernemers de afgelopen jaren hebben opgebouwd lijkt een aardige deuk opgelopen te hebben. Dit vormt dan ook een groot probleem voor de Oosterhoutse horeca. Hoewel dit probleem vooral wordt gevoed met negatieve aandacht vanuit de media, kan de binnenstad dit ook aanpakken en omdraaien tot positieve energie. Wanneer ondernemers laten zien dat zij er alles aan doen om een fijne avond uit te garanderen, zullen de raddraaiers Oosterhout gaan vermijden. Initiatieven van onder andere de Centrum Bewoners Oosterhout om de binnenstad schoon te maken en zich te kandideren voor Beste Binnenstad van Nederland tonen aan dat er toch ambitie lijkt te zijn om als binnenstad verder te gaan. De resultaten kunnen we, hoe graag we dat ook eerder zouden zien, pas over een aantal jaar beoordelen.

OokvanWosterhout.nl is ook benieuwd naar u mening, hoe kijkt u naar de gevolgen van de negatieve aandacht voor Oosterhout?

Een gedachte over “Drie maanden later: De gevolgen van de mishandeling in de Klappeijstraat

  • 4 mei 2013 om 20:40
    Permalink

    Ik snap ook niet waarom Oosterhouters zelf zo negatief doen over hun eigen stad en het is ook jammer dat veel beleidsmakers van de Gemeente ook niets met Oosterhout hebben, ze wonen zelf ergens anders en zelf in hun vrije tijd zitten ze ergens anders, totaal geen voeling met de werkvloer, zeg maar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *