Opinie: Wel of geen koopzondagen in Oosterhout?

Bron: www.mab.com
Wel of geen koopzondagen in Oosterhout?

Binnenkort mogen gemeenten zelf bepalen hoeveel zondagen de winkels open mogen zijn. Dat roept in iedere gemeente de vraag op of zij dat ook willen. Zo ook in Oosterhout. Een enquête onder de winkeliers laat duidelijk zien dat die niet op 52 koopzondagen zit te wachten. Maar is de vraag niet aan de verkeerde groep gesteld? 

Tot nu toe mochten de winkels alleen op iedere zondag open als de gemeente een toeristische gemeente was. U zult dan ook wel begrijpen waarom Tilburg geen 52 koopzondagen heeft, de rechter vond Tilburg (terecht) geen toeristische locatie. Het vrijgeven van het aantal koopzondagen is echter een van de elementen die nog wel overeind staat van het coalitieakkoord tussen VVD en PvdA.

In Oosterhout is er voor gekozen om aan de winkeliers te vragen of zij op zondag open willen zijn, deze vraag werd door de meerderheid met “nee” beantwoord. Maar hier wordt naar mijn mening de plank mis geslagen. Als ondernemer wil je namelijk dat klanten hun geld uit geven in jouw zaak. Vanuit dat uitgangspunt zou het logisch zijn dat je open bent, wanneer jouw klant aangeeft tijd te hebben om het geld uit te geven. Mede daardoor zijn al koopavonden in het leven geroepen en zijn supermarkten tot 20.00 uur open.

Een gemiddeld huishouden, bestaand uit twee ouders en twee kinderen heeft maar beperkte mogelijkheden om te gaan shoppen. Doordeweeks wordt er overdag gewerkt en zijn de kinderen naar school, ’s avonds vaak een hobby of sport en haasten met het eten. Op zaterdag ook nog verplichtingen als wedstrijden van de kinderen, de weekboodschappen en huishoudelijke taken. Dan blijft de zondag over als vrije dag. Als Oosterhout zo graag familiestad wil zijn zullen ze dus ook aan die families moeten denken. Een koopzondag kan dan voor voldoende omzet zorgen.

Ik snap dat ondernemers ook vrije tijd willen hebben, maar de zondag lijkt me dan niet geschikt. Het lijkt me geen gek idee dat winkels voortaan op maandag dicht zijn. Nu al is de omzet op die dag erg laag en zijn ze al een halve dag gesloten. Maak daar een hele dag van, en eventueel de dinsdagochtend en de ondernemer heeft ook de rust die hij verdient.

Uiteindelijk is het aan de gemeenteraad om het besluit te nemen, en ik hoop dat zij het belang van de eigen inwoners voor het belang van de (niet zo ondernemend ingestelde) ondernemers. Niet met mij eens? Ik lees het graag in de comments hieronder!

 

5 gedachten over “Opinie: Wel of geen koopzondagen in Oosterhout?

 • 29 mei 2013 om 13:38
  Permalink

  Kaj,winkeliers mogen nu al van 06.00 tot 22.00 uur open, behalve op zondag. Met de nieuwe Winkeltijdenwet kunnen gemeentes zelf bepalen hoe men de zondag in gaat vullen. Ik vrees dat men in Oosterhout eerst gaat eten en pas in actie komt als meer dan 50% leegstand is gerealiseerd

 • 28 mei 2013 om 22:34
  Permalink

  Is het niet mogelijk dat de winkels 7 dagen per week van 16:00 tot 22:00 uur open zijn? Dat lijkt me ideaal.

 • 19 april 2013 om 21:15
  Permalink

  Helemaal eens, dat mag hoop ik ook gezegd worden.
  Binnenkort zal de Winkeltijdenverordening aangepast moeten worden.(het vrijstellingsbesluit vervalt bij de nieuwe Winkeltijdenwet). Op dat moment is het moment om gelijk een algehele vrijstelling door te voeren om mee te kunnen met de regio.
  Als winkelier hoef je niet open op zondag, je mag open op zondag, het is geen verplichting. Als er geen markt is merken de opengestelde winkels het vanzelf. Is er wel markt zul je zien dat tegenstanders ineens geld ruiken en niet weten hoe snel ze de deur moeten openen op zondag.
  Om anderen te belemmeren om te ondernemen is een egoïstisch gedachtegoed.
  Kom detaillisten van Oosterhout, ga ondernemen en haal die consument naar Oosterhout en behoudt ze(dat heet “ondernemen”). Of zijn jullie “winkeliers” die achterover geleund in een stoel zitten te wachten tot er een klant binnenkomt op het moment dat je bijna bent ingedut en amper op een vriendelijke toon goedendag kunt zeggen.
  Beste ondernemers, bij wijziging van de Winkeltijdenverordening niet mee gaan met de landelijke stroom, betekent het eind van jullie winkelcentrum. Uw omzet zal per zondag verdampen en u weet wat dat uiteindelijk inhoudt. Meer leegstand en nog minder consumenten. Is dat wat u voorstaat?

 • 19 april 2013 om 15:51
  Permalink

  De enquête is idd onder de verkeerde populatie afgenomen, maar marketing gericht denken is niet aan de regenten in de Oosterhoutse binnenstad besteed. Het gaat vooral om gevestigde belangen en bestaande relaties met de politieke elite te behouden.

  De vraag is of winkeliers en Oosterhouters zelf de aangewezen personen zijn om bijv. de BIZ-vorm te geven. Je hebt marketeers van buitenaf of open-minded lokalen nodig om de kern van het probleem bloot te leggen en met visie te komen die Oosterhout onderscheid van de concurrentie.

  De gemeentelijke overheid heeft beperkt aantal tools om de binnenstad een “boost” te geven, maar worden niet of onvoldoende benut;

  1) Consumentenvriendelijk parkeerbeleid;
  2) Toelaten ruimere openingstijden;
  3) Flexibele koopzondagen waarbij
  ondernemers zelf mogen bepalen wanneer
  ze open zijn;
  4) D.m.v. zakelijke onroerend goed
  belastingen huurkortingen door
  pandeigenaren stimuleren en lasten van
  winkeliers verlagen;
  5) Flexibel vergunningenbeleid;
  6) Lokale ondernemers in nood vrijstelling
  voor lokale belastingen geven;

  Zoals vaak is het een samenspel van ondernemers en de politiek. Beide hebben geen visie in Oosterhout.

 • 19 april 2013 om 11:40
  Permalink

  Ik heb laatst een email gestuurd naar de winkeliersvereniging. Hierop kreeg ik natuurlijk geen reactie. De strekking van de email was dat ik als alleenstaande werkende man doordeweeks nooit de spullen kan kopen die ik wil in de stad omdat ze altijd sluiten als ik stop met werken. Oftewel ze zijn doordeweeks alleen open voor de mensen die niet werken. Is het niet veel logischer om open te zijn op tijden dat de mensen die over geld beschikken ook tijd hebben om het uit te geven? Nu zijn de winkeliers open voor de mensen in de bijstand, de ww en gezinnen met maar 1 inkomen. Niet echt de groep die veel te besteden heeft lijkt mij. Ik kan nu alleen terecht op vrijdagavond (lekker joh na een week werken) en op zaterdagen waarop ik liever andere dingen doe dan de stad ingaan. Waarom niet gewoon alle dagen tot 8 uur open en desnoods dan wat later opengaan. En verruil de maandag desnoods met de zondag. Richt je als ondernemer op de mensen die het geld te besteden hebben, waar is die ondernemersgeest gebleven? Vinden ze het gek dat mensen steeds meer voor het internet kiezen als het komt op aankopen….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *