Satire: Gemeentehuis Oosterhout voortaan volledig transparant

Transparant

Afgelopen periode heeft de gemeente Oosterhout een aantal ‘proeven’ uitgevoerd op het gebied van transparantie. Welke proeven er precies uitgevoerd zijn wil de gemeente niet zeggen. ‘Vage’ bronnen bevestigen wel dat ambtenaar Frank Lambregts diverse Prezi’s als ‘proef‘ online zette. Deze bronnen melden ook dat er diverse grote veranderingen op stapel staan in het gemeentehuis. Ten tijde van bezuinigingen wordt er gekeken welke taken naar de markt kunnen.

Onder andere de communicatieafdeling zal worden opgedoekt in de huidige vorm. Per direct zal BN De Stem permanent kantoor gaan houden in het gemeentehuis en de communicatietaken overnemen. Na het eerder al aantrekken van een ex-verslaggever als staffmedewerker zal nu een volledige integratie volgen. Deskundigen maken zich wel zorgen of het sensatiekrantje op deze manier wel voorzien zal blijven van genoeg niet noemenswaardig nieuws dat alsnog opgeblazen kan worden tot een ogenschijnlijk interessant verhaal. Niets lijkt echter minder waar: een niet nader te noemen ambtenaar geeft aan nog genoeg onhandigheden in petto te hebben om in deze behoefte te voorzien.

Een belangrijke bezuiniging die het slotjesveld voorstelt is het volledig opzeggen van de netwerkbeveiliging. Om optimaal transparant te zijn is beveiliging van bestanden en het geheim houden van informatie niet langer noodzakelijk. Alle informatie zal worden opgeslagen in ‘de cloud’ en volledig aanpasbaar zijn voor alle wereldburgers. De gemeente Oosterhout is immers benieuwd naar uw voorstellen. De organisatie staat burgers vanaf nu dan ook toe willekeurige aanpassingen te doen in ieder beleidsterrein.

Een extra gevolg hiervan is dat over de komende jaren de gemeenteraad met 5 zetels per jaar zal worden afgebouwd. Daarbij zullen eerst de niet-coalitiepartijen sneuvelen zoals o.a. GBV (Grote Brulapen Vereniging), OF (Opstandige Fractie), SP (Soupo Pomodori). Uiteindelijk verdwijnen met de partijen ook de wethouders. Als laatste stapt de burgemeester op en wordt Oosterhout bestuurd door het volk.

Door de crowdsourcing van het ambtenarenwerk richting de burger kan op termijn het hele pand aan het slotjesveld opgedoekt worden. Alles bij elkaar worden er op deze manier vele tientallen miljoenen bezuinigd. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten is lyrisch over de ‘proef’. De initiatiefnemer zal nog komen met een openbare Prezi om zijn plannen verder toe te lichten.

7 gedachten over “Satire: Gemeentehuis Oosterhout voortaan volledig transparant

 • 11 april 2013 om 12:14
  Permalink

  De Zwaaikom past in de categorie een broedende kip die je niet moet storen. Je hebt het goed bijgehouden Rene, dus je weet dat er onderhandeld wordt, tussen verschillende partijen. Dat is een jarenlang juridisch getouwtrek waar grote (financiële) belangen mee gemoeid zijn. Daar kun je wel transparant in zijn, maar dan verlies je wel je zaak. Bovendien is er niet echt haast geboden, want de Contreie moet ook nog vol. Verder hoop ik dat we op OokvanWosterhout met heel veel Oosterhouters kunnen discussiëren over van alles en nog wat.

 • 10 april 2013 om 18:47
  Permalink

  Frank, mijn stukken sluiten inderdaad vaak wel aan bij maatschappelijke thema’s (abstract of concreet). Dingen die mij triggeren. Wat ik vooral hoop is dat mensen dingen eens vanuit een andere hoek bekijken en er zelf iets van vinden.

  Je opmerkingen zijn interessant en een verademing voor wat ik/we gewend zijn van de controle-gerichte overheid.

 • 10 april 2013 om 17:54
  Permalink

  Beste ‘Soeters’,
  Ik ben heel erg voor satire, dus ga vooral zo door! Maar satire heeft altijd een serieuze ondertoon, anders was het gewoon onzin. En dat vind ik jouw stuk zeker niet. Een soort internetdemocratie zou een hoop problemen oplossen. Je krijgt dan op elk maatschappelijk probleem een referendum. Je moet dat soort dingen niet te snel af serveren. Ik voorzie alleen dat als de meerderheid iedere keer voor een bepaald plan stemt, dat al die plannen bij elkaar heel veel geld gaan kosten. Je zult altijd een instantie nodig hebben die de balans tussen inkomsten en uitgaven in de gaten houdt. Sorry dat ik er zo serieus op reageer. Wat betreft BN/DeStem: ze hebben niet gevraagd of we nog wat ruimte voor ze hadden in het gemeentehuis, dus zijn ze met stille trom van de Bredaseweg in Oosterhout naar Breda verhuisd 🙂

 • 10 april 2013 om 16:47
  Permalink

  Dat de gemeente transparant is, of eigenlijk niet, is wel te zien aan het dossier Zwaaikom. Daar rust nog steeds de ambtelijke ‘Omerta’ op.

 • 10 april 2013 om 16:16
  Permalink

  Beste Frank,

  Ik neem voorvallen op de hak, daarom staat er ook duidelijk bij: satire. En zelfs ik moet erkennen dat mijn plannen voor crowdsourcing nog wel een eindje voor de troepen uit zijn.

  Maar als je mijn andere stukjes leest zul je merken dat die ook met een knipoog zijn.

  Het aquarium boven de ingang van het gemeentehuis is best transparant inderdaad. Dus de gemeente is al heel goed bezig! 😉

  Groeten,

  Soeters

 • 10 april 2013 om 13:35
  Permalink

  Beste ‘Soeters’, ik ben eigenlijk wel benieuwd naar de zaken die jij niet transparant vindt aan de gemeente Oosterhout. Alles wat de gemeente doet, zegt en uitgeeft is volgens mij volledig transparant. Als een kip aan het broeden is, moet je de eieren er niet onderuit halen, als je tenminste kuikens wil. Dus je moet het maken van plannen wel even de tijd gunnen en als je aan het onderhandelen bent, laat je niet in je kaarten kijken, maar verder bestaan er geen geheimen. Die ‘cloud’ bestaat al. Frank Lambregts

 • 10 april 2013 om 11:08
  Permalink

  Facepalm voor Frank!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *