Business: Jonge ondernemer Max Sebes vertelt over zijn bedrijf: Bayub

Ondernemer Max Sebes in gesprek met een potentiële klant
Ondernemer Max Sebes in gesprek met een potentiële klant

In de rubriek Business plaatsen we interviews met inspirerende ondernemers uit Oosterhout. Via ons netwerk kwamen we Max Sebes op het spoor. Max heeft net zijn eindexamens aan het Oelbert gymnasium achter de rug, maar is tevens ondernemer. Een bijzondere combinatie. We vroegen hem middels een schriftelijk interview daar het één en ander over uit de doeken te doen.

Wie is Max? Hoe oud ben je? Wat doe je?

Ik ben Max, Max Sebes om precies te zijn. Ik ben 18 jaar oud en zit in mijn laatste jaar van het Oelbert. Vanaf 12-jarige leeftijd ben ik al bezig met het ontwerpen en ontwikkelen van websites en doe dit momenteel op iets grotere schaal. Begin dit jaar heb ik dan ook Bayub.nl gestart wat zich richt op een compleet nieuwe manier van online winkelen.

Wat houdt Bayub precies in?

Bayub overzicht
Een overzicht van de in ontwikkeling zijnde online winkelstad Bayub

Bayub brengt enerzijds het idee van in een stad winkelen naar het scherm van de gebruiker. In plaats van door een stad heen te lopen kan dat vanaf nu terwijl je rustig op de bank zit. Anderzijds geeft Bayub kleine webwinkels de kans om te gaan concurreren met de grote jongens. Nederland telt inmiddels al bijna 40.000 webwinkels en dit aantal blijft toenemen. Veel van deze webwinkels zijn nog niet bekend onder de thuiswinkelaars en daar wil Bayub een verandering in brengen.

Hoe kwam je het idee om Bayub te beginnen?

Het oorspronkelijke idee kwam van mijn compagnon Ruben Jacobs af, maar omdat hij verder geen kennis had van websites maken zocht hij iemand die dit kon ontwikkelen. Vervolgens ben ik met het idee aan de slag gegaan, maar dit sloot niet aan bij onze verwachtingen. Bayub in zijn huidige vorm is afgelopen zomer ontstaan toen ik een beetje zat te tekenen, eindelijk kreeg de stad wat perspectief en ik verdiepte mij in het isometrisch tekenen. Toen de stad een beetje vorm kreeg en het eerste gebouwtje erin stond kwamen we erachter dat de mogelijkheden eindeloos zijn. Bedrijven kunnen in Bayub niet alleen een gebouwtje kopen, maar bijvoorbeeld ook auto’s, bussen, vliegtuigen, helikopters en billboards behoren tot de mogelijkheid.

Hoe was het om als 17 jarige een bedrijf te beginnen?

Het voelt heel natuurlijk, ik ben altijd al een jongen geweest die alles zelf wil uitzoeken en zelf dingen wil doen. Het voordeel van een bedrijf hebben is dus dat ik vrijwel alles zelf kan bepalen. Het feit dat ik mijn eigen tempo kan werken en mijn eigen tijden kan bepalen vind ik misschien wel het prettigst, aangezien ik een vrij bezig baasje ben.

Wat vinden de mensen om je heen van het feit dat je een eigen bedrijf bent begonnen?

Mensen vinden het heel verrassend, het is dan ook altijd even uitleggen als ze vragen wat voor bijbaantje je hebt. Mijn directe omgeving is dan ook erg enthousiast dat ik ermee begonnen ben en willen mij altijd wel een handje helpen. Dat ik nog zo jong ben heeft ook wel een minpuntje, ik word toch wel minder serieus genomen door mensen en ik word altijd wel vragend aangekeken als ik vertel dat ik een afspraak met hun baas of collega heb. Al met al weet ik me verder wel goed staande te houden in het bedrijfsleven.

Wat verwacht je van de toekomst van Bayub?

Ik heb het volste vertrouwen in Bayub. Bayub heeft erg veel potentie en tot nu toe heb ik dan ook niet anders dan positieve reacties gekregen. Net als ieder bedrijf zal het even moeten opstarten maar ik denk dat het snel aan zal slaan. Bayub heeft iets unieks, het is anders en verrassender dan de huidige manier van online winkelen. Jullie zullen dus ongetwijfeld nog van me horen!

Bent óf kent u een ondernemer met een uniek bedrijf(sconcept) schroom dan niet en mail naar redactie@ookvanwosterhout.nl voor de categorie Business.

Een gedachte over “Business: Jonge ondernemer Max Sebes vertelt over zijn bedrijf: Bayub

  • 7 juni 2013 om 17:48
    Permalink

    Die Max is een slimme jongen. Hij is de enigste die ooit Ronnie Retro heeft weten te strikken voor een optreden in St.Oelbert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *