Nieuws: Nabeschouwing grote brand ELD in Oosterhout

Grote Brand ELD Oosterhout 3

4 juni 2013 gaat de boeken in als de dag dat Oosterhout met de schrik vrij kwam. Hoewel er een grote brand was bij chemisch bedrijf ELD kan Oosterhout letterlijk en figuurlijk opgelucht adem halen. De autoriteiten spreken volmondig uit dat de brand geen gevaar voor de volksgezondheid heeft opgeleverd. Na de grote kolom met rook en de term ‘OGS’ (Ongeval Gevaarlijke Stoffen) brak korte tijd onrust uit onder de inwoners van de regio. Uiteindelijk blijkt er ‘slechts’ een loods met relatief onschadelijk verpakkingsmateriaal in rook te zijn opgegaan. Dat erger is voorkomen blijkt wel uit een bericht over ELD uit 2011.

Ramptoerisme

De grote toestroom van hulpverleners samen met de donker rookwolken tegen de blauwe hemel brachten veel zogenaamde ‘ramptoeristen’ op de been. De politie zette voor de goede orde een groot gebied af. Zo werden ondermeer de Bovensteweg en de Weststadweg afgesloten. Vanaf de Bromtol werd ook het gehele industrieterrein Weststad vrijgehouden van ongewenst bezoek.

Grote Brand ELD Oosterhout 2

Gevaar

In eerste instantie was slechts beperkte informatie beschikbaar. Websites als 112meldingen.nl lieten een grote inzet zien. Op hulpverleningsforum.nl kwam er al snel, achteraf onterecht, naar voren dat er ook sprake zou zijn van een vuurwerkopslagplaats. Een bericht dat naar verluidt ook op de social media heeft rondgewaard.

Onduidelijkheid was er over het advies om ramen en deuren gesloten te houden én vooral of er wel of geen luchtalarm was geweest. De sirenes, bekend van hun maandelijkse tests op de eerste maandag om 12:00 uur blijken niet geactiveerd. Dat komt overeen met de overgrote meerderheid van de reacties die wij op Facebook ontvingen. Wel bleek via twitter door de hulpdiensten een bericht verspreid met het advies om ramen en deuren te sluiten. Op de vraag of u ramen en deuren daadwerkelijk gesloten hebt antwoordde een meerderheid met ja.

We stelden ook de vraag of een chemisch bedrijf van u in Oosterhout mag zitten. De meerderheid daar tekent zich af onder ja.

Hulpverlening

De hulpverlening kwam snel en ogenschijnlijk adequaat op gang. Vanuit de regio stroomden met name grote hoeveelheden brandweer- en politiewagens toe. De brandweer zette ondermeer de volgende voertuigen in:

  • Ladderwagen Oosterhout
  • Hoogwerker Breda
  • (Schuim)blusvoertuig Breda
  • Blusvoertuig Den Hout
  • Blusvoertuig Made
  • Blusvoertuig Raamsdonksveer
  • Blusvoertuig Terheijden
  • Hulpverleningsvoertuig Terheijden
  • Diverse ondersteuningsvoertuigen

Maatschappelijke onrust

Na de grote brand bij Chemiepack en de recente treinramp in België met gevaarlijke stoffen hield Oosterhout gisteren de adem in. In de onduidelijkheid van de eerste fase van de brand leek dat terecht. Wat publiek te zien was, de grote toestroom van hulpverleners, de aanduiding ‘OGS’ en de inzet van meetploegen in een groot gebied deden vermoeden dat er sprake was van gevaar.

Facebook blijkt een belangrijk informatiemedium. Op onze facebookpagina werd overduidelijk Facebook als belangrijke nieuwsbron genoemd. De meeste mensen die reageerden op de poll die we deden geeft te kennen via Facebook te hebben gehoord van het incident. Hetgeen interessant is daar de hulpdiensten bijvoorbeeld via Twitter het advies uit hebben gedaan ramen en deuren te sluiten.

NL-alert

In bovenstaande context is het prijzenswaardig een NL-alert uit te sturen. Hoewel, net als met veel andere overheids- en rampencommunicatie (crisis.nl, C2000 etc.)ook dit systeem storingen laat zien, kwam er laat op de avond dan toch een alert. Wij kregen het volgende plaatje binnen. Opmerkelijk zijn de misspelling van Oosterhoud (Oosterhout) en Belgie (België).

NL-alert

Geluk en krachtig optreden

Beschouwend mag gesteld worden dat er allereerst een factor geluk in het spel was. Het had erger kunnen uitpakken als het niet de verpakkingsmaterialen, maar de chemie had betroffen. Er is ook krachtig opgetreden. De hulpverlening kwam snel en in grote getalen op gang. Een groot gebied werd afgezet en vrijwel direct werd gemeten en gecommuniceerd. Natuurlijk spreekt OokvanWosterhout.nl ook haar dank en respect uit voor de hulpverleners. Waar zouden we zonder deze helden zijn.

 

Beelden: Ookvanwosterhout© Kaj Moerenhout© Griselda Hoving©

Een gedachte over “Nieuws: Nabeschouwing grote brand ELD in Oosterhout

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *