Herindelingen: Oosterhout (Gemeente Dongemond)

 

kombord_oosterhoutgemeente_dongemond

In een aantal beschouwingen worden de opties van de Commissie Huijbregts besproken. Deze commissie heeft onderzoek gedaan hoe de provincie Noord-Brabant in een aantal gemeenten van honderdduizend inwoners kan worden opgedeeld. De regering in Den Haag heeft al eerder aangegeven dat zij het belangrijk vinden dat deze stap gemaakt gaat worden. Het zou de zoveelste golf van gemeentelijke herindelingen worden, waarbij Oosterhout steeds de dans is ontsprongen.

Om een beeld te geven wat de mogelijkheden zouden kunnen zijn, worden een aantal opties uitgewerkt. Uiteraard omdat we uw mening erover willen horen. Moet Oosterhout opgaan in een groter geheel en welke rol zou de huidige gemeente daarin moeten hebben? Deze keer Oosterhout (Gemeente Dongemond).

Krap 100.000 inwoners

De Gemeente Dongemond zal gevormd worden uit de huidige gemeenten Dongen, Gilze en Rijen en Oosterhout. Met een gezamenlijk inwoneraantal van 105.250 inwoners komt deze nieuw te vormen gemeente maar net boven de door het rijk gestelde drempel. Bevolkingskrimp is een potentieel risico, waardoor deze 100.000+ maar net aan meetelt.

Uitgestrekte gemeente

De gemeente Dongemond zal zich kenmerken als een uitgestrekte gemeente. In totaal beslaat de gemeente zo’n 168,39 vierkante kilometer. Daarbij zijn Oosterhout en Gilze en Rijen in oppervlakte bijna gelijk, terwijl Dongen met 30 vierkante kilometer duidelijk kleiner is. De grootste kernen daarbij zijn Oosterhout, Dongen en Rijen.

Ondergeschikte rol voor Oosterhout

De huidige Gemeente Dongen heeft een eigen winkelkern, en is voor grotere aankopen en funshoppen georiënteerd op Tilburg. Slechts een klein gedeelte van de inwoners van Dongen komt in Oosterhout winkelen. Rijen, kernstad van Gilze en Rijen biedt haar inwoners ook voldoende voorzieningen, en ook die inwoners zijn georiënteerd op Tilburg. Dat is voor Oosterhout niet negatief, maar de mogelijkheid om als kernstad te groeien zijn wel erg beperkt, met krimp moet dan rekening gehouden worden.

Verkeerd georiënteerd

De Gemeente Dongemond heeft historisch en geografisch een aantal nadelen, waarbij Oosterhout de vreemde eend in de bijt zou worden. Beide partnersteden zijn al decennialang op Tilburg georiënteerd en een samenvoeging met Oosterhout zou daardoor hoogst onnatuurlijk aanvoelen. Daarmee zou het een sterke gemeente op papier zijn, maar in praktijk uit los zand bestaan.

2 gedachten over “Herindelingen: Oosterhout (Gemeente Dongemond)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *