Opinie: Alcohol naar 18, effectief of symbolisch?

Komend jaar gaat de leeftijd waarop mensen alcohol mogen drinken naar 18 jaar, nu is dat nog 16 voor licht alcoholische dranken (bier en wijn bijvoorbeeld). Als reactie daarop besloot de Big Apple al om dicht te gaan en ook andere kroegen die het vooral van jonge bezoekers moeten hebben krijgen het moeilijk. Maar gaat het verhogen van de alcoholleeftijd het probleem oplossen? 

Het kabinet heeft besloten dat je in Nederland pas alcohol mag kopen en drinken als je 18 jaar oud bent. Is het betuttelend om de leeftijd twee jaar te verhogen? Is het nou ook wel echt nodig? Nou, ga in het weekend maar eens bij een ziekenhuis kijken en tel het aantal wannabe comazuipers. Dat aantal stijgt de laatste jaren flink en dus voelt de overheid zich gedwongen om in te grijpen. Maar lost dit het probleem wel op? Want zijn er op dit moment ook niet voldoende jongeren onder de 16 die in de kroeg gewoon bier voorgeschoteld krijgen?

Hoe nobel het idee ook is, ik vraag me af of het gaat werken. Want jongeren zullen altijd een manier vinden om aan drank te komen. Via oudere broers of zussen, oudere vrienden of ouders die weg zijn maar wel nog kratten bier thuis hebben staan. De grens van 18 jaar is ook een lastige. Enerzijds logisch omdat mensen dan voor de wet volwassen worden. Maar aan de andere kant is het ook de leeftijd waarop de jongeren auto leren rijden en drank en auto rijden is een gevaarlijke combi. Het “voordeel” van mogen drinken op je 16de is dat het idee dat het stoer is om veel te drinken rond je 18de wel weg is (hardleerse jongeren niet meegeteld). Maar je moet er toch niet aan denken dat er meer idioten komen die denken dat ze na een hele avond bier drinken nog vrolijk achter het stuur kunnen gaan zitten, omdat dat zo stoer is.

Kortom, ik ben er nog niet uit of het verhogen van de alcoholleeftijd nu echt effect gaat hebben. Dus voel je vrij om me via een reactie te overtuigen.

Feit is wel dat het voor een aantal ondernemers een flinke verandering is. De Big Apple is al gesloten omdat die kroeg een concept had dat zich vooral richt op jongeren in de categorie 16 tot 18 jaar. Maar ook de Ongewoon lijkt een plan van aanpak te moeten maken. Want ook daar komen veel jongeren die volgend jaar geen alcohol meer mogen. Maar dat is lastig te controleren, zeker als je in de kroeg ook alcoholvrij bier kunt halen.

Geruchten gaan rond dat Oscars in Raamsdonksveer ook moeite heeft met die situatie. Op twitter gaan zelfs verhalen rond dat Oscars en Ongewoon zouden gaan fuseren, maar dat is nog niet bevestigd. Erg onlogisch zou het niet zijn, want de omgeving van Oscars blijkt de overlast ook redelijk beu te zijn.

Maar ook samen zitten Oscars en Ongewoon met een probleem. Want als je de kant zo klein mogelijk wilt maken dat jongeren onder de 18 alcohol drinken in jouw kroeg is er maar 1 oplossing: alleen maar mensen van boven de 18 binnen laten. Dit is natuurlijk niet waterdicht, dat zien we ook bij de leeftijdsgrens van 16, maar het geeft wel de beste kans. Maar waar moeten de jongeren tot 18 jaar dan naartoe? Want die willen ook feesten, met of zonder alcohol.

Misschien in een jongerencentrum dat je ook kunt gebruiken voor culturele activiteiten? Ik ken nog wel een pand dat geschikt is… En is Outflow geen passende naam voor dit jongerencentrum?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *